Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Tι κάνουμε όταν καταλάβουμε ότι ο έφηβος καπνίζει;
Tι κάνουμε όταν καταλάβουμε ότι ο έφηβος καπνίζει;  thumbnail

Tι κάνουμε όταν καταλάβουμε ότι ο έφηβος καπνίζει;

Αναγνώστριά μας ρωτά:


Είμαι μητέρα ενός έφηβου 15 ετών. Τον τελευταίο καιρό ανακάλυψα ότι καπνίζει. Βρήκα στο συρτάρι του κομοδίνου ένα πακέτο τσιγάρα αλλά το έχω καταλάβει επειδή τα ρούχα του μυρίζουν τσιγάρο. Ήταν μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη και δεν ξέρω πώς να συμπεριφερθώ. Τι πρέπει να κάνω για να σταματήσει;


Αγαπητή αναγνώστρια. Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος- ομαδικός θεραπευτής, Δημήτρης Κατσαρός.Αυτό που μπορεί να κάνει η αναγνώστριά μας είναι να μην δώσει τόση μεγάλη έκταση στο θέμα. Προσωπικά πιστεύω ότι οι απειλητικές προειδοποιήσεις και οι απαγορεύσεις για το κάπνισμα είναι το καλύτερο μάρκετινγκ υπέρ του καπνίσματος. Αυτή τη στιγμή αν δώσουμε υπερβολική σημασία ο έφηβος από αντίδραση δεν θα το σταματήσει. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια φάση αμφισβήτησης και ό, τι του λέμε να μην το κάνει θα συνεχίσει να το κάνει αλλά και θα το κάνει πιθανόν και σε μεγαλύτερο βαθμό. Μπορεί να θέσει την αντίθεσή της με επιχειρήματα, να τον ενημερώσει. "Κοίταξε να δεις δεν μου αρέσει που καπνίζεις". Μπορεί ακόμα να θέσει τους κανόνες της στο σπίτι. Να πει, εδώ στο σπίτι δεν θα καπνίζεις, δε θέλω να σε δω εδώ να καπνίζεις. Δεν είναι απαραίτητο ότι θα σταματήσει να καπνίζει αλλά έχει περισσότερες πιθανότητες να σταματήσει. Τα παιδιά στην εφηβεία μιμούνται πολύ εύκολα ανθρώπους που θαυμάζουν θέλουν να ξεχωρίσουν και είναι ένας σημαντικός λόγος αυτός που ξεκινά το κάπνισμα. Η νικοτίνη προκαλεί μια αίσθηση που μπορεί να αρέσει πολύ σε κάποιους ανθρώπους. Άλλοι έφηβοι νιώθουν μειονεκτικά  όταν δεν κάνουν ο, τι κάνουν οι άλλοι. Το κάπνισμα δίνει την εντύπωση ότι μπορεί να μας ξεαγχώσει και να είμαστε πιο χαλαροί και οι έφηβοι που είναι αγχωμένοι μπορεί να καταλήξουν να καπνίζουν. Το κάπνισμα όμως εκεί που νομίζεις ότι σε χαλαρώνει μπορεί να σε στρεσσάρει ακόμα περισσότερο την ώρα που δεν καπνίζεις. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X