Αρχική / Υγεία / Εναλλακτικές θεραπείες / Πόνοι στη σπονδυλική στήλη: Ο βελονισμός μπορεί να σε ανακουφίσει!
Πόνοι στη σπονδυλική στήλη: Ο βελονισμός μπορεί να σε ανακουφίσει! thumbnail

Πόνοι στη σπονδυλική στήλη: Ο βελονισμός μπορεί να σε ανακουφίσει!

Από τους πλέον συνηθισμένους πόνους που βιώνει ο άνθρωπος, είναι αυτός που προέρχεται από τη σπονδυλική στήλη. Στις σύγχρονες κοινωνίες, μετά την ηλικία των 45 ετών, είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα υγείας.Επειδή το προσδόκιμο ζωής αυξάνει, οι ορατές και αόρατες δομές της σπονδυλικής στήλης καταπονούνται και πρέπει να λειτουργούν αποτελεσματικά για περισσότερο χρόνο. Η διάθεση μας είναι να παραμείνουμε δραστήριοι και σε όλη τη διάρκεια ζωής μας. Όμως από τη δεκαετία των 30 αρχίζουν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια αλλοίωσης. Μετά τα 45, τα σημάδια αυτά γίνονται ορατά και ακτινολογικά. Μετά τα 55 έτη, εμφανίζονται τα πρώτα κλινικά σημάδια εκφύλισης.


Γράφει ο Μιλτιάδης Καράβης, φυσίατρος


Διευθυντής τμήματος βελονισμού Κ.Α. "Φιλοκτήτης"


Πρόεδρος Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας ΒελονισμούΗ εκφυλιστική νόσος στη σπονδυλικής στήλης δεν είναι πάθηση, αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία, όμως πονάει. Όταν οι δομές της σπονδυλικής στήλης εκφυλίζονται, επειδή δυσλειτουργούν, παράγουν πόνο. Ο πόνος δεν είναι συνεχής, είναι καλοήθης, έχει εξάρσεις και υφέσεις, έρχεται και φεύγει. Αφορά τον αυχένα, την οσφυϊκή ή τη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Συχνά αντανακλά (προβάλλεται) στα χέρια ή τα πόδια.


 


Ο βελονισμός είναι μια μη φαρμακευτική αγωγή, δίχως παρενέργειες και ο γιατρός μπορεί να τον συστήσει όταν ο πόνος γίνεται επίμονος, δυσκολεύει την καθημερινότητα και είναι ανθεκτικός στη φαρμακευτική αγωγή. Αντιθέτως, όταν ο πόνος διαρκεί λίγο, εμφανίζεται και υποχωρεί γρήγορα ενώ ένα απλό παυσίπονο καταπραΰνει τον ασθενή τότε δεν απαιτείται θεραπεία.Τα συμπτώματα μπορεί να είναι:


- κάψιμο, ή τράβηγμα σαν σκίσιμο, σαν μαχαιριά, πόνος επίμονος, εντοπισμένος σε συγκεκριμένο σημείο του σώματος (σε ένα μύ) ή διάχυτος σε μεγαλύτερη περιοχή (σε όλη την πλάτη ή στον αυχένα). Ο πόνος στον αυχένα συνήθως αντανακλάται στο κεφάλι και στα χέρια, ο πόνος από τη μέση αντανακλά στα πόδια και ο πόνος από τη θωρακική μοίρα, μπορεί να αντανακλά στη μπροστινή περιοχή του θώρακα, προκαλώντας ανησυχία στον ασθενή.


- Η δυσκαμψία είναι ένα συχνό σύμπτωμα. Εμφανίζεται κυρίως το πρωί, όταν λόγου χάριν, χρειάζεται κανείς μισή ώρα με τρία τέταρτα για να αρχίσει να κυκλοφορεί και να περπατάει άνετα. Ο ασθενής νοιώθει σφιγμένος, πιασμένος και δυσκολεύεται να εκτελέσει με άνεση τις καθημερινές δραστηριότητες  (να κτενιστεί, να βουρτσίσει τα δόντια του κοκ).


- Το μειωμένο εύρος κίνησης των αρθρώσεων είναι επίσης ένα συχνό πρόβλημα. Δεν μπορεί να γυρίσει με τον αυχένα δεξιά και αριστερά, δυσκολεύεται να σκύψει, να οδηγήσει  και να πραγματοποιήσει δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.


Επίσης, όταν επηρεάζονται τα νεύρα που ξεκινάνε από τη σπονδυλική στήλη ο ασθενής παρουσιάζει μούδιασμα, μυϊκή αδυναμία ή ατροφία σε χέρι ή πόδι, με αποτέλεσμα να χάνει δύναμη, να έχει αστάθεια ή δυσκολία στο συντονισμό των κινήσεων του.


Όλα αυτά, είναι στοιχεία που ταλαιπωρούν κυρίως ανθρώπους τρίτης ηλικίας. Αν δεν διαρκούν πολύ, συμβαίνουν σπάνια (μια – δύο φορές το χρόνο) και αντιμετωπίζονται εύκολα με κάποιο παυσίπονο δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Είναι όμως τα πρώτα σημάδια που σηματοδοτούν την ανάγκη αλλαγής του τρόπου ζωής, κυρίως μια προσεκτική και προοδευτική αύξηση της δραστηριότητας (ήπια, καθημερινή, αερόβια, μικρών απαιτήσεων άσκηση, κατά προτίμηση σε ομάδες και όχι ατομικά).Η θεραπευτική μέθοδος του βελονισμού στερείται παρενεργειών, διώχνει τον πόνο, ελέγχει τη φλεγμονή, χαλαρώνει τους μυς και αιματώνει την περιοχή που τοποθετούνται οι βελόνες. Μπορεί να συνδυαστεί με οποιαδήποτε άλλη θεραπευτική αγωγή.


Η πράξη του βελονισμού έχει ως εξής: Πολύ λεπτές βελόνες, μιας χρήσης, ειδικά κατασκευασμένες για να τοποθετούνται χωρίς πόνο, μη  τραυματικές, συσκευασμένες ώστε να μην τις ακουμπάει ο γιατρός και να μπορεί να τις χρησιμοποιήσει με καθαρό τρόπο, τοποθετούνται σε ειδικά σημεία στην περιοχή που πάσχει: στον αυχένα, στη θωρακική ή στην οσφυϊκή μοίρα (ακτινογραφίες, αξονική ή μαγνητική τομογραφία θα βοηθήσουν στην ακριβή εντόπιση της βλάβης ή του ιστού που πονάει). Οι βελόνες τοποθετούνται σε ειδικά σημεία που ονομάζονται σημεία βελονισμού. Είναι ευαίσθητα στη πίεση, κοντά σε νεύρα, μυς, τένοντες ή άλλους ιστούς. Τα σημεία αυτά περιγράφονται σε ειδικούς ανατομικούς χάρτες, ξέρουμε που βρίσκονται, γνωρίζουμε το βάθος και την ανατομία τους. Εκεί ενθέτουμε τις βελόνες, συχνά κατά μήκος του νεύρου που σχετίζεται με τον πόνο και τη φλεγμονή. Εάν λοιπόν ο πόνος αντανακλά στα χέρια, τα σημεία βελονισμού που θα επιλεγούν θα βρίσκονται  στον αυχένα και τα χέρια. Αν ο πόνος αφορά τα κάτω άκρα, θα επιλεγούν τα παρασπονδυλικά σημεία της οσφυϊκής μοίρας και των ποδιών (συνήθως κατά μήκος του ισχιακού νεύρου).  Μετά από 15-20 λεπτά, οι βελόνες βγαίνουν και ο ασθενής φεύγει από το ιατρείο. Εάν θέλει κανείς να έχει γρήγορο αποτέλεσμα χρησιμοποιεί ηλεκτροβελονισμό, δηλαδή κάποιες από τις βελόνες ενώνονται με ειδικές συσκευές που δίνουν ηλεκτρικό ρεύμα. Τίποτα από αυτά δεν είναι επώδυνο. Πρόκειται για πολύ ήπια και απλή θεραπευτική πράξη. Ο στόχος είναι να φύγει ο πόνος άμεσα, να μη γίνεται χρόνιος.


Ο βελονισμός μπορεί να συνδυαστεί άριστα με φαρμακευτική αγωγή (παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, μυοχαλαρωτικά), προφυλακτικές ουσίες για το κολλαγόνο και την ελαστίνη, και φυσικά με πρόγραμμα αποκατάστασης, αναλγητική φυσικοθεραπεία και ειδικά ασκησιολόγια. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X