Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Όμηροι της ακρίβειας στα τρόφιμα τα νοικοκυριά
Όμηροι της ακρίβειας στα τρόφιμα τα νοικοκυριά  thumbnail

Όμηροι της ακρίβειας στα τρόφιμα τα νοικοκυριά


Όμηροι της ακρίβειας στα ράφια των σουπερμάρκετ παραμένουν τα νοικοκυριά, παρ’ όλο που η ελληνική οικονομία βιώνει συνθήκες πρωτοφανούς ύφεσης και τον μεγαλύτερο αποπληθωρισμό των τελευταίων 50 ετών.

Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής είναι αποκαλυπτικά: Παρά τη ραγδαία συρρίκνωση της ζήτησης και τα σημάδια κάμψης που εμφανίζουν οι τιμές στις υπηρεσίες, οι τιμές στα περισσότερα βασικά είδη διατροφής παραμένουν υψηλές.Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, μείωση 4% σημείωσαν οι τιμές στις υπηρεσίες εκπαίδευσης, 3% στα είδη ένδυσης και υπόδησης, 3% στην εστίαση και στα ξενοδοχεία, 2,5% στον τομέα των μεταφορέων και 2,3% σε διαρκή αγαθά, όπως οι οικιακές συσκευές και τα έπιπλα, ενώ 4,6% ήταν η αποκλιμάκωση των τιμών σε λοιπά αγαθά και υπηρεσίες.

Σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα σε ετήσια βάση, αύξηση 2,3% παρουσίασαν οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων και των αυγών, ενώ στο μοσχαρίσιο κρέας 1,4% και στα λαχανικά 2,9%.

Πρόκειται για αυξήσεις που αντιστάθμισαν σε μεγάλο βαθμό τις μειώσεις που εμφανίστηκαν σε κάποιες κατηγορίες προϊόντων, όπως τα νωπά ψάρια (-2,7%), τα φρούτα (-5%), τα δημητριακά και παρασκευάσματα (-1,8%), τα πουλερικά (-8,9%), τα αναψυκτικά (-5,1%) και οι χυμοί φρούτων (-6,9%).

Παράλληλα αυξήσεις παρουσίασαν οι τιμές στα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό κατά 3% λόγω αύξησης κυρίως των τιμών των τσιγάρων, κατά 0,8% ο τομέας της Υγείας λόγω της αύξησης της συμμετοχής των καταναλωτών στην αγορά φαρμάκων (κατά 25,3%).

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ
Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X