Αρχική / Υγεία / Χειρουργική / Μία κόλλα κάνει παρελθόν τα ράμματα
Μία κόλλα κάνει παρελθόν τα ράμματα  thumbnail

Μία κόλλα κάνει παρελθόν τα ράμματα

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science Translational Medicine, πρόκεται για έναν  ειδικό τύπο ιατρικής κόλλας που χρησιμοποιείται για να ενώσει τις δυο πλευρές ενός τραύματος, βοηθώντας μια πληγή στο δέρμα να επουλωθεί.


 


Μέχρι σήμερα, τα σκευάσματα που είχαν αναπτυχθεί  δεν ήταν αρκετά ισχυρά για να αντέξουν τη δύναμη των παλμών της καρδιάς ή την πίεση στις αρτηρίες, γι αυτό οι γιατροί χρησιμοποιούσαν την κόλλα ως εναλλακτική λύση στα ράμματα για να κλείσουν επιφανειακές πληγές στο δέρμα.


 


Ωστόσο, η νέα υπερ-κόλλα που δημιούργησαν οι ερευνητές του Χάρβαρντ είναι τόσο δυνατή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πιο σοβαρές επεμβάσεις και να σφραγίσει δυναμικούς ιστούς όπως τα αιμοφόρα αγγεία, η καρδιά και τα έντερα.


 


Η νέα κόλλα από πολυμερή, παρέχει αδιάβροχη μόνωση, «δένει» μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και απωθεί το νερό και το αίμα.


 


Είναι εμπνευσμένη από την ικανότητα ζώων, όπως τα σαλιγκάρια, να προσκολλώνται χρησιμοποιώντας κολλώδεις εκκρίσεις, οι οποίες είναι αποτελεσματικές ακόμα και σε υγρές επιφάνειες.


 


Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες δοκίμασαν τη «μαγική» κόλλα σε καρδιές χοίρων, οι οποίες είναι παρόμοιες με των ανθρώπων, και διαπίστωσαν ότι το προϊόν επιδιόρθωσε τα προβλήματα με επιτυχία σε δευτερόλεπτα.


 


Όπως επισημαίνουν, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να διαπιστωθεί αν η κόλλα είναι ασφαλής για τους ανθρώπους, ωστόσο τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι το νέο προϊόν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για το κλείσιμο πληγών στο δέρμα χωρίς πρόβλημα.


 


Αφού διενεργηθούν δοκιμές σε ανθρώπους, η νέα σούπερ κόλλα αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά σε δυο με τρία χρόνια.


 Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X