Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Με αργούς ρυθμούς και πενιχρά αποτελέσματα ο έλεγχος της λίστας Λαγκάρντ
Με αργούς ρυθμούς και πενιχρά αποτελέσματα ο έλεγχος της λίστας Λαγκάρντ  thumbnail

Με αργούς ρυθμούς και πενιχρά αποτελέσματα ο έλεγχος της λίστας Λαγκάρντ

Με τεράστια καθυστέρηση συνεχίζεται ο έλεγχος του ΣΔΟΕ για τη λίστα Λαγκάρντ, ενώ περιορίζεται μόνο σε 266 πρόσωπα. 

Ειδικότερα, από τις 2062 καρτέλες που περιείχε η λίστα, έχουν ταυτοποιηθεί 1.700 άτομα, με τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Στέλιο Στασινόπουλο να μιλά χθες στην αρμόδια επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για έλεγχο σε 266 περιπτώσεις, οι 155 μόνο εκ των οποίων βρίσκονται σε «ώριμο στάδιο» και ίσως αποφέρουν αποτελέσματα και εντός του τρέχοντος μήνα, από τις 550 περιπτώσεις με ελεγκτέα ύλη συνολικά 1,5 δισ. Άλλες 919 περιπτώσεις εμφανίζουν μηδενικά ποσά, ενώ 205 άτομα φέρονται να καλύπτουν τις καταθέσεις από τις φορολογικές τους δηλώσεις και θα ελεγχθούν σε δεύτερη φάση. 

Μόνο για έξι πρόσωπα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος του ΣΔΟΕ, βάσει του οποίου διαπιστώνεται, κατά τα λεγόμενα του κ.Στασινόπουλου, αποκρυβείσα περιουσία ύψους 10 εκατ. ευρώ. Αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψιν ότι σύμφωνα με παλιότερα στοιχεία, ποσά περίπου 6,3 δισ. είχαν αποκρυβεί από τους ελέγχους σε τέσσερις περιπτώσεις, ως νεότερο στοιχείο προκύπτει ο εντοπισμός δύο μόλις νέων προσώπων που είχαν αποκρύψει συνολικά εισοδήματα περίπου 3,7 εκατομμυρίων ευρώ. 

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την κωλυσιεργία, ο κ.Στασινόπουλος έκανε λόγο για δημιουργία της απαραίτητης υποδομής που δεν υπήρχε στο παρελθόν, όταν το ΣΔΟΕ άνοιγε έναν έναν λογαριασμό, ενώ χαρακτήρισε την λίστα Λαγκάρντ ως «υποσύνολο των ελέγχων που διενεργεί το ΣΔΟΕ», αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως:

-52 αγρότες, από τους οποίους για υποθέσεις επιστροφής ΦΠΑ και επιδοτήσεων τα προσδοκώμενα έδοδα φτάνουν τα 54 εκατομμύρια ευρώ

-18 δικηγόρους από τις υποθέσεις των οποίων προσδοκώνται 23 εκατομμύρια ευρώ

-Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών που ελέγχονται και από τις οποίες προσδοκούν να εισπράξουν 29 εκατομμύρια ευρώ

-Επτά υπόχρεους πόθεν έσχες, από τους οποίους τα προσδοκώμενα έσοδα αγγίζουν τα 8 εκατομμύρια ευρώ

-Δύο μόλις καλλιτέχνες απο τους οποίους αναμένουν να εισπράξουν 4,2 εκατομμύρια ευρώ. 

Συνολικά, τα προσδοκώμενα έσοδα από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ προσδιορίστηκαν από τον ειδικό γραμματέα του σε 300 εκατομμύρια ευρώ, επιφυλασσόμενος ωστόσο για το κατά πόσον θα εισπραχθούν, δεδομένου ότι πρόκειται για υψηλά ποσά και αναμένονται προσφυγές των εμπλεκομένων, που θα καθυστερήσουν την όλη διαδικασία. 

Στασινόπουλος: 54 δισ. έκαναν «φτερά»

Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του κ.Στασινόπουλου στη λίστα των 54.000 φορολογουμένων που εμφανίζονται να έχουν στείλει εμβάσματα στο εξωτερικό το κρίσιμο διάστημα μεταξύ 2008-2011, που ελέγχεται πάντως από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και όχι από το ΣΔΟΕ, όπως είπε. Τα ποσά των εν λόγω εμβασμάτων προσδιόρισε σε 54 δισεκατομμύρια, ενώ μιλώντας αργότερα σε δημοσιογράφους άφησε να εννοηθεί ότι περί τα 22 δισ. εξ αυτών δεν φαίνεται να δικαιολογούνται από τις φορολογικές δηλώσεις των εμπλεκομένων προσώπων. 

ΥΠΟΙΚ: Τα εμβάσματα στο εξωτερικό είναι 54.000 και όχι 54 δισ.

Πάντως, σε ανακοίνωση του το βράδυ της Τρίτης, το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι την περίοδο 2009-2011 βγήκαν στο εξωτερικό 54.000 εμβάσματα και όχι 54 δισ. ευρώ, όπως εκ παραδρομής -σημειώνει-αναφέρθηκε στη Βουλή κατά την ενημέρωση του προϊστάμενου του ΣΔΟΕ Στέλιου Στασινόπουλου.

Αιχμές εναντίον Σαμαρά-Βενιζέλου από τον ΣΥΡΙΖΑ

Έντονη υπήρξε η αντίδραση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου που χαρακτήρισε απαράδεκτο το αποτέλεσμα του ελέγχου, κάνοντας λόγο για «έλλειψη υπηρεσιακής και πολιτικής βούλησης», σε μία συνεδρίαση που «χρωματίστηκε» από τις αντεγκλήσεις μεταξύ της ίδιας και του προέδρου της Επιτροπής Τάσου Νεράντζη. 

Σε δήλωσή της, μάλιστα, μετά το πέρας της συνεδρίασης, επιτέθηκε κατά του πρωθυπουργού. «Προφανώς ο κ. Σαμαράς πιστεύει ότι "λεφτά υπάρχουν" και γι' αυτό η εντολή του προς τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Στασινόπουλο, προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού για τη θέση αυτή, είναι να μην ελέγξει τους καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ», ανέφερε χαρακτηριστικά, επικαλούμενη τα αποτελέσματα του ελέγχου, όπως τα είχε περιγράψει νωρίτερα ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ. 

«Ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του ως Προεδρεύοντος της Ε.Ε. απέκρυψε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που εξακολουθεί να μην έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τη λίστα Λαγκάρντ, αλλά αντίθετα χαρίζει φόρους, Τράπεζες, Δημόσιες Επιχειρήσεις, δημόσιες συχνότητες και κυβερνητικές θέσεις σε πρόσωπα που θα έπρεπε να ελέγχονται φορολογικά για τις καταθέσεις ή τον ρόλο τους σε σχέση με τη λίστα Λαγκάρντ», ανέφερε σε άλλο σημείο της δήλωσής της, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι εξασφαλίζει ασυλία και προστασία από κάθε είδους λογοδοσία σε εκείνους που έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον. 

«Επαξίως, λοιπόν, συγκατοικεί με τον κ. Βενιζέλο σε αυτή τη συγκυβέρνηση του αίσχους», συνέχισε, στρέφοντας τα πυρά της και κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Καραβοκύρης: Αν «τρέξει» το υπουργείο, θα εκκαθαριστούν τα ληξιπρόθεσμα
Πηγή: www.real.gr 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X