Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Δημόσιο: Ριζική αλλαγή στον τρόπο αξιολόγησης
Δημόσιο: Ριζική αλλαγή στον τρόπο αξιολόγησης  thumbnail

Δημόσιο: Ριζική αλλαγή στον τρόπο αξιολόγησης


Τη ριζική αλλαγή στον τρόπο αξιολόγησης των υπαλλήλων εισηγείται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε νομοσχέδιο που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση πιθανότατα και σήμερα, καθώς εισάγεται ποσόστωση στον αριθμό των εργαζομένων που θα παίρνουν «άριστα».

Με το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει το μεταβατικό στάδιο της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, θα υποχρεώνονται στο εξής οι αξιολογητές να ιεραρχήσουν τους εξεταζόμενους βαθμολογώντας τις επιδόσεις τους και την επίτευξη στόχων που έχουν τεθεί, λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη για το πόσοι μπορούν να αριστεύουν σε κάθε φορέα. Σύμφωνα με πληροφορίες θα τεθούν ποσοστά για όσους θα λάβουν «άριστα» αλλά και για όσους υπαλλήλους βαθμολογηθούν με χαμηλότερο βαθμό.

Το βάρος της αξιολόγησης και της κατάταξης των υπαλλήλων σε βαθμίδες θα «πέσει» στους προϊσταμένους που αναλαμβάνουν επιπλέον καθήκοντα απέναντι στους υφιστάμενους τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», το ποσοστό των «άριστων» υπαλλήλων που θα εισηγηθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανά υπηρεσία δεν πρέπει να ξεπερνά το 25-30%. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προσπαθεί να θέσει τέλος στο καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα, όπου το 90-95% των υπαλλήλων βαθμολογούνταν ως άριστοι με βαθμό πάνω από 9-9,5 με άριστα το 10.

Τι ισχύει

Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα, οι προϊστάμενοι κάθε οργανωτικής δομής βαθμολογούν τους υφιστάμενούς τους, τον Ιανουάριο κάθε χρόνου, συμπληρώνοντας τα αντίστοιχα φύλλα αξιολόγησης. Η βαθμολογία, μέχρι σήμερα, δινόταν με βάση τέσσερα κριτήρια κατά τη διάρκεια της ετήσιας αξιολόγησης τα οποία αφορούν: την αποτελεσματικότητα των εργαζομένων, τη γνώση του αντικειμένου, τη συνεργατικότητά τους και τις σχέσεις με τους συναδέλφους αλλά και τους πολίτες καθώς και για το ενδιαφέρον τους για την υπηρεσία.

Σχεδόν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, με εξαίρεση περιπτώσεις εργαζομένων με σοβαρά πειθαρχικά αδικήματα βαθμολογούνταν με «άριστα». Ο λόγος για τον οποίο δεν βαθμολογούσαν συχνά οι προϊστάμενοι με 10 και συγκεκριμένα πάνω από 9,5 αφορά το γεγονός ότι ήταν υποχρεωμένοι να συντάξουν έκθεση αξιολόγησης του βαθμού, η οποία τελεί υπό την έγκριση ειδικής επιτροπής. Προκειμένου να αποφύγουν τη γραφειοκρατία βαθμολογούσαν με οριακά χαμηλότερο βαθμό από 9,5.

Με το νέο σύστημα το οποίο θα είναι μεταβατικό, οι προϊστάμενοι θα βαθμολογούν τα κριτήρια για κάθε υπάλληλο με δεδομένο ότι μέχρι 30% των υπαλλήλων θα μπορεί να λάβει «άριστα», ενώ αντίστοιχη κατηγοριοποίηση θα υπάρχει και για τις κατηγορίες χαμηλότερης βαθμολόγησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ετήσια αξιολόγηση θα λαμβάνει υπόψη και την εξέλιξη του υπαλλήλου σε ανώτερο βαθμό. Συνδικαλιστικοί κύκλοι της ΑΔΕΔΥ αναφέρουν ότι το σύστημα της ετήσιας αξιολόγησης είναι υποκειμενικό, καθώς ισχυροποιείται ο ρόλος του προϊσταμένου που καθορίζει τη βαθμολογία, άρα και την εξέλιξη του υπαλλήλου.


 

Πηγή: www.madata.gr 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X