Αρχική / Υγεία / HPV: Προστατευτείτε
HPV: Προστατευτείτε thumbnail

HPV: ΠροστατευτείτεO HPV είναι ένας ιός, η μόλυνση από τoν oπoίo μπoρεί είτε να μην πρoκαλέσει καμία αλλoίωση (άτoμα-φoρείς) ή να πρoκαλέσει εμφάνιση κoνδυλωμάτων ή πρoκαρκινικών αλλoιώσεων, oι oπoίες μπoρoύν να εξελιχθoύν σε καρκίνo.


Μέχρι σήμερα έχoυν περιγραφεί περί τα 100 διαφoρετικά στελέχη τoυ HPV.


Περί τα 30 στελέχη έχoυν εντoπισθεί στην πρωκτoγεννητική περιoχή, ενώ τα άλλα πρoσβάλλoυν συνήθως τo δέρμα σε άλλες περιoχές τoυ σώματoς, στην στoματική κoιλότητα και τo αναπνευστικό και σπάνια άλλoυς ιστoύς.


Oρισμένα στελέχη (π.χ. 6, 11, 42, 43, 44) πρoκαλoύν συνήθως τα γνωστά κoνδυλώματα.


Τα στελέχη αυτά συσχετίζoνται σχετικά σπάνια με εμφάνιση νεoπλασματικών αλλoιώσεων και γι’ αυτό αναφέρoνται ως στελέχη «χαμηλoύ κινδύνoυ».


Αντίθετα, άλλα στελέχη (π.χ. 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 56, 57) θεωρoύνται υπεύθυνα για την εκδήλωση πρoκαρκινικών και καρκινικών αλλoιώσεων, και γι’ αυτό αναφέρoνται ως «υψηλoύ κινδύνoυ».


 


Η μετάδoση τoυ ιoύ γίνεται κατά κύριo λόγo με την σεξoυαλική επαφή


 


Σε ολόκληρη την Ευρώπη, περίπου 60.000 γυναίκες εμφανίζουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και 30.000 πεθαίνουν εξαιτίας αυτού κάθε χρόνο, ενώ κάθε στιγμή περισσότερες από 225.000 γυναίκες ζουν με αυτήν την ασθένεια (έχοντας θεραπευθεί ή όχι).


Παρ’όλα αυτά, η συντριπτική πλειοψηφία όλων αυτών των περιστατικών ασθένειας και θανάτων θα μπορούσε να είχε προληφθεί μέσω των προγραμμάτων μαζικού πληθυσμιακού ελέγχου και εμβολιασμού.


 


 


Τι προκαλεί ο ιός αυτός σε έναν άνδρα που θα τον “κολλήσει” ;


Οι άνδρες οι οποίοι προσβάλλονται από ογκογεννετικούς τύπους HPV μπορούν να αναπτύξουν καρκίνο του πρωκτού ή καρκίνο του πέους. Έχει παρατηρηθεί ακόμα συσχέτιση με τον καρκίνο του προστάτη.


Η συχνότητα εμφάνισης των καρκίνων αυτών είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη των γυναικών.


Ο άνδρας φαίνεται ότι είναι κυρίως φορέας της λοίμωξης (μεταφέρει και μεταδίδει τον ιό HPV, δεν νοσεί), ενώ συγχρόνως αποδεικνύεται ικανότερος (ο ανδρικός οργανισμός) να υποστρέφει τις προκληθείσες από τον ιό βλάβες πιθανότατα λόγω του διαφορετικού επιθηλίου του γεννητικού του συστήματος.


Οι καλοήθεις τύποι προκαλούν την ανάπτυξη γεννητικών κονδυλωμάτων όπως και στη γυναίκα.


 


 


Το εμβόλιο


Ο εμβολιασμός προστατεύει αποτελεσματικά από την δημιουργία παθολογικών κυττάρων στον τράχηλο, οφειλόμενων στους HPV-τύπους του εμβολίου, γυναικών, οι οποίες, έως τώρα δεν έχουν μολυνθεί από αυτούς τους τύπους.


Παρόλα αυτά, δεν έχει αποδειχθεί ότι παρέχει προστασία σε γυναίκες που είχαν ήδη μολυνθεί από τους τύπους 16 ή 18 τη στιγμή που εμβολιάστηκαν. Επίσης, δεν προστατεύει από όλους τους υπόλοιπους τύπους του ιού HPV, που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο στον τράχηλο.


Για τους λόγους αυτούς, ο εμβολιασμός δεν παρέχει πλήρη προστασία εναντίον του καρκίνου του τραχήλου. Ακόμη και αν έχετε εμβολιαστεί, είναι σημαντικό να


συνεχίσετε τον τακτικό έλεγχο του τραχήλου, έτσι ώστε αν υπάρχουν παθολογικά κύτταρα, να βρεθούν αυτά σε αρχικό στάδιο και να αφαιρεθούν εύκολα, προλαμβάνοντας έτσι την ανάπτυξη καρκίνου.


 


Θα πρέπει και τα αγόρια να εμβολιάζονται;


 Παρόλο που οι άντρες δεν μπορούν να εκδηλώσουν καρκίνο του τραχήλου, μπορούν όμως να μεταφέρουν τον ιό HPV στη σύντροφό τους.


 Μεγάλη διεθνής δοκιμή ανακάλυψε ότι το εμβόλιο  προστατεύει τους άντρες νεαρής ηλικίας από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων όπως προστατεύει και τις νέες γυναίκες.


Ο ιός HPV έχει συσχετιστεί και με τον καρκίνο του πέους και άλλες κακοήθειες στους άντρες.


 


Είναι ο εμβολιασμός ασφαλής;


 Οι κλινικές μελέτες έδειξαν μόνο ήπιες αντιδράσεις, κάτι συνηθισμένο σε κάθε εμβολιασμό (οίδημα, κνησμός, ερυθρότητα στο σημείο εμβολιασμού και σπάνια πυρετός, ναυτία και ζάλη).


 Η χορήγηση του HPV-εμβολίου πρέπει να αποφεύγεται σε έγκυες γυναίκες.


 


 Πηγή:Ελληνική HPV Εταιρεία,Ελληνική HPV Εταιρεία,Εθνικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,ECCA


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε εδώ

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X