Αρχική / Παιδί / Παιδί: ασφάλεια στο αυτοκίνητο
Παιδί: ασφάλεια στο αυτοκίνητο thumbnail

Παιδί: ασφάλεια στο αυτοκίνητο

 


 


Ωραία μέρα σήμερα. Θα πάμε όλοι βόλτα με  το αυτοκίνητο. Για να είμαστε όμως σίγουροι ότι η βόλτα θα μας χαρίσει μόνο διασκέδαση και όχι δυσάρεστα απρόοπτα θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα είμαστε ασφαλείς όχι μόνο εμείς αλλά  και το παιδί μας. Γιατί θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα 2/3 των θανατηφόρων ατυχημάτων παιδιών κάτω των τεσσάρων ετών σε ολόκληρη την Ευρώπη συμβαίνουν σε αυτοκίνητα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΠΑ. Γι αυτό όταν βάζετε τα παιδιά σας στο αυτοκίνητο δεν πρέπει να ξεχνάτε:

*Τα παιδιά πρέπει να κάθονται πάντα στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και μάλιστα σε ειδικό καθισματάκι, όπως προβλέπεται και από τον ΚΟΚ, υπό την επίβλεψη του ενός γονιού, ο οποίος πρέπει να είναι δεμένος και αυτός με ζώνη ασφαλείας.

*Η επιλογή του σωστού καθίσματος ασφάλειας για το παιδί, έχει καθοριστική σημασία για την ασφάλεια του σε περίπτωση ατυχήματος.


*Τα παιδικά καθίσματα διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του παιδιού:

Ο τύπος 0+ απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας έως 15 μηνών και βάρους έως 13 κιλών

Ο τύπος 1 είναι κατάλληλος για παιδιά ηλικίας 8 μηνών έως 4 ετών και βάρους 9-18 κιλών

Τέλος, ο τύπος 2/3 απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3,5 έως 12 ετών και βάρους 15 έως36 κιλών.


*Όταν το παιδί, λόγω ηλικίας, αποχωριστεί το παιδικό κάθισμα, πρέπει να δένεται πάντα με ζώνη ασφαλείας στο πίσω κάθισμα και ποτέ στο κάθισμα του συνοδηγού, έως την ηλικία των 12 ετών τουλάχιστον, όπως προβλέπει σχετικά ο Κ.Ο.Κ.


 


Προδιαγραφές ασφαλείας 
Όλα τα παιδικά καθίσματα πρέπει να καλύπτουν την προδιαγραφή UNECE 44.03 (ή νεότερη έκδοση π.χ. 44,04). Αν ακόμα χρησιμοποιείτε κάθισμα προηγούμενων προδιαγραφών, με εγκρίσεις 44,01 ή 44,02, θα πρέπει να το αντικαταστήσετε άμεσα.


Η χρήση παιδικών καθισμάτων στη χώρα μας θα μπορούσε να αποτρέψει:
– Τις θανατηφόρες βλάβες -σε ποσοστό μεγαλύτερο το 70%,
– Τους βαρείς τραυματισμούς -σε ποσοστό μεγαλύτερο του 65% και
– Τα ελαφρά τραύματα -σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%.

Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ η χρήση παιδικών καθισμάτων ξεπερνά το 80%. Στη χώρα μας μόνο 1 στα 3 παιδιά έως 4 ετών, μεταφέρεται σε ειδικό κάθισμα, κατάλληλο για την ηλικία ή το βάρος του.


 


 


'


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X