Αρχική / Υγεία / Ενδοκρινολογία/Διαβητολογία / Πάλι έγινα μούσκεμα στον ιδρώτα
Πάλι έγινα μούσκεμα στον ιδρώτα thumbnail

Πάλι έγινα μούσκεμα στον ιδρώτα

 


Η παραγωγή ιδρώτα από τους ιδρωτοποιούς αδένες, είναι μια φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η εφίδρωση ξεπερνά τα όρια του φυσιολογικού. Ας δούμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις περιπτώσεις.


 


Τι είναι η υπεριδρωσία;


Η υπερβολική έκκριση ιδρώτα από τους εκκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες από την οποία πάσχει το 0,6-1% του γενικού πληθυσμού και προσβάλλονται εξίσου και τα δύο φύλα. Η υπεριδρωσία εμφανίζεται τη 2η-3η δεκαετία της ζωής. Ανάλογα της εντόπισης μπορεί να είναι εστιακή(παλάμες, πέλματα, πρόσωπο, μασχάλες )ή γενικευμένη (σε όλο το σώμα).


Ποια είναι τα αίτια;


Η υπεριδρωσία μπορεί να είναι:


* Πρωτοπαθής ή ιδιοπαθής: ο κληρονομικός παράγοντας  είναι  υπεύθυνος στα 1/3 των περιπτώσεων. Στις περιπτώσεις αυτές υπάρχει δυσλειτουργία του κεντρικού συμπαθητικού νευρικού  συστήματος  στον υποθάλαμο.


*Δευτεροπαθής : συνδέεται με ενδοκρινικές  ή μεταβολικές διαταραχές (υπερθυρεοειδισμός, σακχαρώδης διαβήτης, εμμηνόπαυση) , φάρμακα κ.α.


*Γευστική ή προμηκική: λανθασμένη σύνδεση των αυτόνομων νευρικών ινών μετά από εγχείρηση, τραύμα, νοσήματα του παρωτιδικού αδένα.


 


 


Πότε πρέπει να απευθυνθώ  στο γιατρό;


Κάθε διαταραχή της εφίδρωσης καλό είναι να διερευνάται. Ο γιατρός θα συστήσει εργαστηριακό έλεγχο,    εάν υποπτευθεί μια δευτεροπαθή διαταραχή. Για την εστιακή διαταραχή δεν απαιτείται ειδικός παρακλινικός έλεγχος.  Συνήθως εκτελείται το  test  αμύλου-ιωδίου του Minor. Με το τεστ αυτό μπορούμε να εντοπίσουμε τα σημεία με αυξημένη παραγωγή ιδρώτα.
Ποιες είναι  οι θεραπευτικές μέθοδοι;


*Στην δευτεροπαθή  υπεριδρωσία  αρκεί η θεραπεία του υπεύθυνου αίτιου.


*Στην εστιακή υπεριδρωσία η θεραπευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει: Γενικά μέτρα : ελαφρά ένδυση, δροσερό περιβάλλον, αντικατάσταση των απωλεσθέντων υγρών και ηλεκτρολυτών.


Ειδικά μέτρα: τοπική αγωγή: τοπικά σκευάσματα με άλατα αλουμινίου  σε συγκέντρωση 10%-25%, άλατα ζιρκονίου, φορμαλδεύδη   κ.α.


Συστηματική αγωγή με αντιχολινεργικά, ανταγωνιστές ασβεστίου και  ηρεμιστικά.


ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΕΣ


1.Ιοντοφόρηση: εισαγωγή ιόντων στο δέρμα μέσω ηλεκτρικού ρεύματος για την απόφραξη των πόρων των ιδρωτοποιών αδένων στο επίπεδο της κερατίνης.


2.Χειρουργική: Προτείνεται σε σοβαρές περιπτώσεις  και απαραίτητη προυπόθεση είναι να γίνεται από εξειδικευμένο χειρουργό για την αποφυγή επιπλοκών.


3.Ενέσεις βουτιλινικής τοξίνης(BOTOX-A) :αναστέλλει την απελευθέρωση της ακετυλοχολίνης από τους χολινεργικούς συμπαθητικούς νευρώνες  και προκαλεί προσωρινή χημική απονεύρωση.


4.LASER .  Η χρήση laser στην αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας  είναι σχετικά πρόσφατη  με λίγες μελέτες και μικρό αριθμό  περιστατικών.  Αφορά εστιακή μασχαλιαία υπεριδρωσία   και τα αποτελέσματα είναι αισιόδοξα.


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X