Αρχική / Ψυχολογία / Αυτοπεποίθηση / Aπλοί τρόποι για να τονώσεις την αυτοπεποίθησή σου!
Aπλοί τρόποι για να τονώσεις την αυτοπεποίθησή σου!  thumbnail

Aπλοί τρόποι για να τονώσεις την αυτοπεποίθησή σου!

Το φαινόμενο της χαμηλής αυτοεκτίμησης παρατηρείται όλο και συχνότερα στις μέρες μας και συνήθως είναι η αιτία σοβαρών ψυχολογικών προβλημάτων. Οι ρίζες του τις περισσότερες φορές εντοπίζονται στην προεφηβική και εφηβική ηλικία, όταν το άτομο έρχεται αντιμέτωπο με τις πρώτες του δυσκολίες και ανάλογα διαχειρίζεται τις επιτυχίες και τις αποτυχίες.


Γράφει η ψυχολόγος, γνωσιακή ψυχοθεραπεύτρια Μίνα Χριστοπούλου Ο τρόπος που έχουμε μάθει από παιδιά κιόλας να επιβραβευόμαστε από τους άλλους και να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας για τις επιτυχίες μας, αλλά και η αποδοχή των εκάστοτε αποτυχιών μας από τον εαυτό μας και από τους σημαντικούς για εμάς ανθρώπους, καθορίζουν την αξία και την εκτίμηση που αισθανόμαστε για τον εαυτό μας. Υπάρχουν απλά βήματα που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος προκειμένου να τονώσει την αυτοεκτίμηση του


-       Είναι σημαντικό να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας ακόμα και για τα απλά καθημερινά πράγματα που καταφέρνουμε και να επισημαίνουμε τις ικανότητες και τις δυνάμεις μας όσο πιο συχνά μπορούμε στον εαυτό μας.


-       Είναι καλό να "σπάμε" έναν μεγάλο στόχο σε μικρότερα βήματα προκειμένου να βλέπουμε πιο άμεσα και ορατά αποτελέσματα. Κάθε μικρότερο βήμα που κατακτά κάποιος είναι μια επιτυχία, ή οποία όχι μόνο τον φέρνει πιο κοντά στον τελικό στόχο αλλά τον βοηθά να επιβραβεύσει την προσπάθειά του, τον ενισχύει και του δίνει δύναμη να συνεχίσει ως την επίτευξη του τελικού στόχου.


-       Συνήθως είναι άσκοπο να κάνουμε συγκρίσεις με άλλους ανθρώπους. Ο καθένας  είναι διαφορετικός και αντιμετωπίζει, βιώνει και ερμηνεύει διαφορετικά το καθετί που του συμβαίνει καθημερινά. Είναι χρήσιμο να παρατηρούμε τι κάνουν οι άλλοι, πως συμπεριφέρονται ή πως αντιμετωπίζουν καταστάσεις, μπορούμε να πάρουμε ιδέες ή ακόμα και να παραδειγματιστούμε. Δεν χρειάζεται όμως να θεωρούμε ότι οι άλλοι κάνουν τα πάντα σωστά κι εμείς πάντα λάθος.  


-       Η εμφάνιση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αυτοεκτίμηση. Όσο περισσότερο μας αρέσει η εικόνα μας τόσο μεγαλύτερη εκτίμηση έχουμε στον εαυτό μας και κατ’επέκταση και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη. Στα πλαίσια μια προσπάθειας τόνωσης της αυτοπεποίθησής μας δεν θα μπορούσαμε ποτέ να αγνοήσουμε την εικόνα μας. Ακόμα και χαρακτηριστικά που δεν μπορούμε να αλλάξουμε μπορούμε να τα αποδεχτούμε και ακόμα καλύτερα να τα αγαπήσουμε. Άλλωστε αυτά είναι που μας κάνουν διαφορετικούς και ξεχωριστούς.  

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X