Αρχική / Υγεία / Νευρολογία / «Διατηρήστε» το μυαλό σας λύνοντας σταυρόλεξο
"Διατηρήστε" το μυαλό σας λύνοντας σταυρόλεξο thumbnail

«Διατηρήστε» το μυαλό σας λύνοντας σταυρόλεξο

 


Οι ηλικιωμένοι που ασχολούνται με σταυρόλεξα, μαθηματικά ή άλλα κουίζ καταφέρνουν να δώσουν έως και δέκα χρόνια παραπάνω «ζωή» στον εγκέφαλό τους, απομακρύνοντας έτσι τα συμπτώματα της άνοιας.


 Με άλλα λόγια, το μυαλό ενός 80χρονου μπορεί να «δουλεύει» όπως ενός 70χρονου, αν έχει προηγηθεί η κατάλληλη άσκησή του. σε αυτό συμπέρασμα καταλήγουν Αμερικανοί επιστήμονες που αποδεικνύουν ότι η νοητική «γυμναστική» στην τρίτη ηλικία, ωφελεί σε βάθος χρόνου.


 Στην έρευνα μελετήθηκαν επί μία δεκαετία 2.800 άτομα με μέση ηλικία 74 ετών. Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες, που έκαναν κάποιου είδους άσκηση του εγκεφάλου (η μία ομάδα δεν έκανε τίποτε για λόγους σύγκρισης) με έμφαση στην ταχύτητα και την ικανότητα της σκέψης, καθώς και στην μνήμη. Οι εθελοντές έκαναν μόνο δέκα «συνεδρίες» εγκεφαλικής εξάσκησης, κάθε μία διάρκειας 60 έως 70 λεπτών, σε μια συνολική περίοδο έξι εβδομάδων – και μετά τίποτε άλλο. Σε όλη την υπόλοιπη δεκαετία, κατά τακτικά χρονικά διαστήματα, ελεγχόταν μέσω τεστ η νοητική δεξιότητα των ηλικιωμένων.


 Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: η μελέτη έδειξε ότι, ακόμα και αφού είχαν περάσει δέκα χρόνια, το 60% των ηλικιωμένων που είχαν κάποτε εξασκηθεί στα σταυρόλεξα ή κουίζ και άλλα παιχνίδια, ανέφεραν ότι αντιμετώπιζαν λιγότερες δυσκολίες με τις καθημερινές δραστηριότητές τους όπως τα ψώνια και η διαχείριση των οικονομικών τους, ενώ μικρότερο (49%) ήταν το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ όσων ανήκαν στην τέταρτη ομάδα, που δεν είχε κάνει την ίδια νοητική εξάσκηση στο παρελθόν.


ΠΗΓΗ:real.gr

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X