Αρχική / Εξωσωματική γονιμοποίηση: η θρόμβωση παραμονεύει
Εξωσωματική γονιμοποίηση: η θρόμβωση παραμονεύει thumbnail

Εξωσωματική γονιμοποίηση: η θρόμβωση παραμονεύει

 


Η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης που διεξάχθηκε στο ινστιτούτο Karolinska των ΗΠΑ.

 

Γράφει ο Π. Δρέττας, 
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, 
Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.grΕκτιμάται πως το 10% των ζευγαριών παγκοσμίως, αντιμετωπίζουν προβλήματα σχετικά με τη αναπαραγωγική τους υγεία. Από το 1978 και μετά, τα ζευγάρια που δυσκολεύονται να συλλάβουν έχουν στη διάθεση τους την εναλλακτική της IVF. Μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι η τεχνική της IVF έχει συνεισφέρει στην επίτευξη 5 εκατομμυρίων γεννήσεων.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και αρκετά χρόνια τον αυξημένο κίνδυνο σχηματισμού θρομβώσεων κατά τη διάρκεια μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης. Πιο συγκεκριμένα, στην αρχή της δεκαετίας του ΄90 είχε υπολογιστεί ότι μια στις 1000 έγκυες γυναίκες, εμφάνιζε θρόμβους. Μια πιο πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε πως οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της κύησης, καθώς και όσες βρίσκονται τρεις μήνες μετά τον τοκετό, είναι 4 φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν σοβαρά προβλήματα θρόμβωσης. 

Παράλληλα, οι κυήσεις που έχουν προκύψει μέσω της IVF έχει βρεθεί σε προηγούμενες μελέτες πως προκαλούν το σχηματισμό περισσότερων θρόμβων, αλλά μέχρι τη μελέτη του Karolinshka δεν ήταν γνωστός ο κίνδυνος εμφάνισης πνευμονικής εμβολής. Η εκτίμηση του παραπάνω κινδύνου όμως είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί συνιστά μια αρκετά συχνή αιτία μητρικής θνησιμότητας. Για το λόγο αυτό, η ερευνητική ομάδα από τη Σουηδία σύγκρινε τον κίνδυνο εμφάνισης πνευμονικής εμβολής, αλλά και θρόμβωσης ανάμεσα σε μια ομάδα 23.498 γυναικών που κατάφεραν να συλλάβουν με τη βοήθεια της IVF και σε μια ομάδα 116960 γυναικών που συνέλαβαν με φυσικό τρόπο. Η μέση ηλικία ήταν τα 33 έτη και όλες οι γεννήσεις έλαβαν χώρα ανάμεσα στο 1990 και το 2008. Βρέθηκε πως κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, η πιθανότητα σχηματισμού θρόμβων αυξήθηκε 1.5 φορές στην ομάδα της IVF και 0.3 φορές στην ομάδα ελέγχου. Δε βρέθηκε διαφορά στον παραπάνω κίνδυνο κατά το διάστημα πριν τη κύηση κι ένα χρόνο μετά τη γέννηση.

Η πνευμονική εμβολή εμφανίστηκε στο 0.08% των γυναικών που συνέλαβαν με IVF και στο 0.05% των γυναικών που συνέλαβαν φυσικά. Στην ομάδα της IVF λοιπόν παρατηρήθηκε μια αύξηση του κινδύνου πνευμονικής εμβολής, καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης και κυρίως κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Αν και η αύξηση του κίνδυνου αντιστοιχούσε μόνο σε 2-3 γυναίκες παραπάνω για κάθε 10.000 που υποβάλλονται σε IVF, το γεγονός ότι η πνευμονική εμβολή συνιστά βασική αιτία της μητρικής θνησιμότητας καθιστά την παραπάνω αύξηση ιδιαίτερα σημαντική για τους ειδικούς.

Τα ίδια αποτελέσματα ίσχυαν ακόμα και μετά τον έλεγχο παραγόντων που θα μπορούσαν να επηρεάζουν την υπό μελέτη σχέση, όπως είναι για παράδειγμα, ο δείκτης μάζας σώματος, το κάπνισμα, η ηλικία της μητέρας.

Είναι σαφές λοιπόν ότι οι γυναίκες που υποβάλλονται σε IVF έχουν αυξημένο κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων και πνευμονικής εμβολής. Οι ερευνητές επισημαίνουν την ανάγκη οι ειδικοί να γνωρίζουν τα παραπάνω ευρήματα. Παράλληλα εφιστούν την προσοχή τόσο της έρευνας, όσο και της κλινικής πρακτικής, στην αναγνώριση των γυναικών εκείνων που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο.


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X