Αρχική / Παιδί / Κοκκύτης: Πάλι πνίγηκε στο βήχα!
Κοκκύτης: Πάλι πνίγηκε στο βήχα! thumbnail

Κοκκύτης: Πάλι πνίγηκε στο βήχα!

 


Ένα νέο όπλο στην προφύλαξη των παιδιών από τον κοκκύτη έρχεται να προστεθεί στην φαρέτρα των γιατρών. Σύμφωνα με προκαταρκτική επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Plos One», δοκιμάστηκε με επιτυχία στον άνθρωπο ένα  ρινικό εμβόλιο για την καταπολέμηση του κοκκύτη με τη χορήγηση μιας και μόνο δόσης, που θα μπορούσε να προστατεύσει τα μωρά κάτω των 6 μηνών.


Ας δούμε όμως τι είναι η παιδική αυτή αρρώστεια που ταλαιπωρεί τα παιδιά.


Ο κοκκύτης, μια οξεία μικροβιακή λοίμωξη που πλήττει το αναπνευστικό σύστημα και χαρακτηρίζεται από συχνά επεισόδια παροξυσμικού σπασμωτικού βήχα και καταλήγει σε εισπνευστικό συριγμό και συχνά σε εμετό.


 


Πώς μεταδίδεται


 


*με τα σταγονίδια που εκπέμπονται  με το βήχα από τους ασθενείς


*πολύ σπάνια έμμεσα με πρόσφατα μολυσμένα αντικείμενα.


 


 Ποια είναι τα συμπρώματα


Η ασθένεια αρχίζει  με καταρροή, μπούκωμα της μύτης, φτέρνισμα και ήπιο βήχα ο οποίος μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες γίνεται πολύ έντονος. Ακόμα μερικές φορές παρατηρείται και πυρετός.


 


Διάγνωση της ασθένειας


Βασικά η διάγνωση βασίζεται στη χαρακτηριστική κλινική εικόνα. Ο βήχας που παρατείνεται περισσότερο από 2-3 εβδομάδες πρέπει να δημιουργεί  υποψία κοκκύτη.


 


Η θεραπεία


Η αντιμετώπιση της νόσου γίνεται ανάλογα με τα συμπτώματα. Εάν το παιδί έχει πυρετό ο γιατρός θα χορηγήσει αντιπυρετικά φάρμακα.


Επίσης η έγκαιρη λήψη αντιβιοτικών μπορεί να θεραπεύσει γρήγορα τη λοίμωξη. Τα βρέφη με σοβαρά συμπτώματα, θα πρέπει να νοσηλεύονται. 


 


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X