«Από Δευτέρα, δίαιτα!» Γιατί δεν μπορείς να τηρήσεις την… υπόσχεση που δίνεις στον εαυτό σου;

«Από Δευτέρα, δίαιτα!». Πόσες φορές έχουμε δώσει και μάλιστα με κατηγορηματικό τόνο αυτή την… υπόσχεση στον εαυτό μας, χωρίς όμως να το επιτύχουμε;

Γράφει η διαιτολόγος – διατροφολόγος Κία Καραγιάννη

Η αναβλητικότητα αποτελεί πρόβλημα για αρκετούς ανθρώπους. Με αυτή την «κακιά συνήθεια» χάνουμε ευκαιρίες που εμφανίζονται στη ζωή μας, συσσωρεύουμε τις υποχρεώσεις μας, φρενάρουμε τις επιθυμίες μας και εντείνουμε το αίσθημα πίεσης και άγχους που νιώθουμε.

Το να θέλουμε να πετύχουμε ένα στόχο τον οποίο συνεχώς αναβάλλουμε είναι κάτι που συμβαίνει συχνά και στον τομέα της διατροφής. Από τη μια θέλει κάποιος να χάσει μερικά κιλά, από την άλλη όμως δεν κάνει τίποτα γι αυτό. Και οι λόγοι είναι πολλοί και διαφορετικοί για κάθε άτομο.

Ποια αίτια μάς κάνουν αναβλητικούς;

Άλλοι «τρομάζουν» και μόνο στη σκέψη ότι η επιτυχία προϋποθέτει  την τήρηση ενός αυστηρού διατροφικού πλάνου με αρκετούς περιορισμούς και απαγορεύσεις, γεγονός που δεν ισχύει αλλά όμως δημιουργεί πίεση.  Κάποιοι ανυπομονούν για το «τέλειο» αποτέλεσμα και θέλουν να χάσουν 20 κιλά, αλλά ξέρουν ότι αυτό χρειάζεται χρόνο και δεν αντέχουν να περιμένουν.

Δεν τους αρκεί να χάνουν 3 – 4 κιλά το μήνα, αλλά θέλουν να χάσουν και τα 20 κιλά πολύ γρηγορότερα. Αρκετοί φοβούνται ότι δεν θα τα καταφέρουν και ότι θα χαλάσουν τη δίαιτα, ιδίως εάν έχει προηγηθεί κάποια αποτυχημένη προσπάθεια στο παρελθόν.

Επίσης, το γεγονός ότι για να εφαρμόσει κάποιος ένα πρόγραμμα διατροφής πρέπει να έχει μια στοιχειώδη οργάνωση στην καθημερινότητά του όπου μια φορά την εβδομάδα θα πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ και μέσα στην εβδομάδα θα αφιερώνει λίγο χρόνο για την προετοιμασία των γευμάτων, μπορεί να μπλοκάρει την προσπάθεια.

Ή επίσης η λανθασμένη αντίληψη που έχουν πολλοί ότι όποιος κάνει δίαιτα δεν μπορεί να ακολουθήσει την οικογένειά του ή την παρέα του σε κάποια κοινωνική εκδήλωση για φαγητό ή ποτό. Σε άλλες περιπτώσεις πάλι, η αναβλητικότητα προκαλείται από το ότι δεν είναι η προσωπική επιθυμία του ίδιου του ατόμου να αρχίσει δίαιτα αλλά επιθυμία κάποιου άλλου όπως της μητέρας, του φίλου ή της συζύγου.

Πώς θα σταματήσουμε αυτή την αναβλητικότητα;

Αρχικά πάρτε χαρτί και μολύβι και καταγράψτε τους στόχους σας, οι οποίοι για να μπορούν να πραγματοποιηθούν, πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένοι και ρεαλιστικοί. Βάλτε προτεραιότητες σε αυτά που θέλετε να πετύχετε και κάντε ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα θέλατε να τα έχετε ολοκληρώσει.

Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας. Σε αντίθετη περίπτωση εάν ξεγελάτε κάποιον, ξεγελάτε μόνο εσάς.
Διαχειριστείτε καλύτερα το χρόνο σας οργανώνοντας την κάθε ημέρα ξεχωριστά. Αν παρακολουθήσετε μία ημέρα προσεκτικά, θα διαπιστώσετε ποια πράγματα σπαταλούν το χρόνο σας άσκοπα.

Ανακαλύψτε για ποιο λόγο είστε αναβλητικοί. Η αναβλητικότητα δεν είναι πάντα ένδειξη έλλειψης πειθαρχίας και τεμπελιάς αλλά συχνά σχετίζεται με αρνητικές σκέψεις οι οποίες μας μπλοκάρουν και οδηγούν σε άγχος και φόβο. Αναρωτηθείτε τι είναι αυτό που σας κρατάει μακριά από το να πετύχετε το στόχο σας. Φοβάστε μήπως αποτύχετε; Μήπως δεν είστε αρκετά καλή; Τι θα συμβεί εάν δεν τον πετύχετε;

Δημιουργήστε το σχέδιο σας, εφαρμόστε το και πετύχετε αυτό που θέλετε! Και αν δείτε ότι κάτι δεν λειτουργεί, αλλάξτε το.

askisi dynami

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πόσο ασφαλής είναι η κετογονική δίαιτα; Τα υπέρ και τα κατά

Το 40λεπτο πρόγραμμα άσκησης αν ζεις με δρεπανοκυτταρική αναιμία

Διατροφή και άσκηση: Αυτές είναι οι τροφές για σούπερ κοιλιακούς!

Σχετικά άρθρα