Αρχική / Σεξ / Κάντε σεξ με ασφάλεια
Κάντε σεξ με ασφάλεια thumbnail

Κάντε σεξ με ασφάλεια

Περίπου το 20% των ταξιδιωτών δηλώνει ότι έχει κάνει περιστασιακό σεξ με έναν νέο σύντροφο, ενώ βρίσκεται σε μια ξένη χώρα. Ο ενθουσιασμός των διακοπών μπορεί να ενθαρρύνει τα άτομα να προχωρήσουν σε πράξεις που δεν θα έκαναν ποτέ στην καθημερινότητά τους, ενώ, παράλληλα, η χαλάρωση των αναστολών που επιτυγχάνεται με την κατανάλωση ναρκωτικών και αλκοόλ συμβάλλει στην υιοθέτηση μιας επικίνδυνης σεξουαλικής συμπεριφοράς.


Γράφει ο  Π. Δρέττας, 
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, 
Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, 
www.andrologia.gr


 

Οι ταξιδιώτες που συνάπτουν περιστασιακές σεξουαλικές σχέσεις, είτε πρόκειται για κολπική, είτε για πρωκτική, είτε για στοματική σεξουαλική επαφή, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως είναι η λοίμωξη από HIV, ο έρπις και η γονόρροια. Πολλά από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι θεραπεύσιμα, αλλά η πρόληψη είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισής τους.

Ποια είναι τα προληπτικά μέτρα που μπορεί να λάβει κάποιος για να προστατευτεί από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;

Ο πιο αξιόπιστος τρόπος είναι η απόχη από το σεξ, συμπεριλαμβανομένου και του στοματικού. 

Υπάρχουν, όμως, και άλλα μέτρα που μπορεί να λάβει κανείς:


• κάντε εμβόλιο για την ηπατίτιδα Α και Β πριν ταξιδέψετε
• συμβουλευτείτε τον ιατρό σας σχετικά με το εμβόλιο για τον HPV, τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων
• χρησιμοποιείστε σωστά προφυλακτικό σε κάθε σεξουαλική επαφή – είναι καλύτερο να προμηθεύεστε τα προφυλακτικά από τη χώρα σας, ώστε να είστε σίγουροι ότι η ποιότητά τους πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές
• μην προτιμήσετε τη σεξουαλική επαφή επί πληρωμή, ακόμα και εάν η σεξουαλική εργασία είναι νόμιμη στον ταξιδιωτικό σας προορισμό
• περιορίστε την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνετε και μη χρησιμοποιείτε ναρκωτικά για λόγους διασκέδασης. Είναι πιο πιθανό να προχωρήσει κανείς σε επικίνδυνες συμπεριφορές μετά την κατανάλωση αλκοόλ ή ουσιών.

Ποια μπορεί να είναι τα συμπτώματα ενός σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος;

Τα συμπτώματα ενός ΣΜΝ διαφέρουν ανάλογα με τη λοίμωξη. Πολλά, μάλιστα, από αυτά τα νοσήματα δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, για τον λόγο αυτό, εάν έχετε προχωρήσει σε μη ασφαλή σεξουαλική επαφή, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας, ώστε να κάνετε έναν έλεγχο για ΣΜΝ. Είναι απαραίτητο να έχετε μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση με τον ιατρό, ώστε να μπορέσει να καθορίσει τις εξετάσεις που χρειάζεται να κάνετε. 

Αν και τα περισσότερα ΣΜΝ δεν έχουν σημεία και συμπτώματα, υπάρχουν κάποια πιθανά σημεία, τα οποία περιλαμβάνουν:


• πόνο κατά την ούρηση ή κατά τη συνουσία
• εκκρίσεις από τον κόλπο, το πέος, τον πρωκτό ή τον λαιμό
• ανεξήγητο εξάνθημα ή έλκος
• ίκτερο, ο οποίος χαρακτηρίζεται από κίτρινη χρώση του δέρματος και των οφθαλμών.

Η πρώιμη θεραπεία ενός ΣΜΝ είναι σημαντική για την πρόληψη πιο σοβαρών, μακροπρόθεσμων επιπλοκών. Εάν νομίζετε ότι έχετε προσβληθεί από κάποιο ΣΜΝ, είναι σημαντικό να σταματήσετε τις σεξουαλικές επαφές και να συμβουλευτείτε άμεσα έναν ιατρό. Ενημερώστε τον ιατρό σχετικά με το πρόσφατο ταξίδι σας, διότι κάποια ΣΜΝ είναι ιδιαίτερα συχνά σε κάποιες χώρες. Εάν τεθεί η διάγνωση κάποιου ΣΜΝ, θα χρειαστεί να ειδοποιήσετε τους πρόσφατους σεξουαλικούς σας συντρόφους.


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X