Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Δημόσιο: Νέα λουκέτα και απολύσεις για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό
Δημόσιο: Νέα λουκέτα και απολύσεις για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό  thumbnail

Δημόσιο: Νέα λουκέτα και απολύσεις για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό

Αποφασισμένη να προχωρήσει σε συρρίκνωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα με νέα λουκέτα και συγχωνεύσεις είναι η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να καλύψει το δημοσιονομικό κενό του 2015 για το οποίο η Τρόικα ζητά από τώρα δεσμεύσεις και αναμένεται να ασκήσει έντονες πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση στην επικείμενη επίσκεψη της έως τις αρχές του επόμενου μήνα.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα "Τα Νέα" η κυβέρνηση σχεδιάζει κλείσιμο η συγχώνευση οργανισμών κατά το πρότυπο των ΕΑΣ.

Το δημοσιονομικό κενό του 2015 εκτιμάται από την κυβέρνηση στο 1 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι οι κινήσεις θα είναι δραστικές, αν πρόκειται να καλυφθεί ένα σημαντικό τμήμα του από την κατάργηση ή το κλείσιμο οργανισμών.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα προχωρήσει, έπειτα από αξιολόγηση, στις αποφάσεις για τους φορείς που θα καταργηθούν και το προσωπικό των φορέων αυτών μπορεί να τεθεί σε διαθεσιμότητα/ κινητικότητα ή να απολυθεί άμεσα κάτι που θα συμβάλει στην επίτευξη του μνημονιακού στόχου των 11.000 απολύσεων για το 2014.

Η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα είναι ένα από τα μέτρα που ευνοεί η Τρόικα, καθώς θεωρεί ότι έχει διαρθρωτικό χαρακτήρα.


Μνημόνιο και νέα μέτρα φέρνει η τρόικα

Οι δανειστές της χώρας μας ταυτόχρονα φαίνεται πως πιέζουν με κάθε τρόπο ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε ένα νέο δάνειο και μαζί ένα νέο μνημόνιο. Οι εκπρόσωποι της τρόικας που αναμένεται να καταφθάσουν έως στις αρχές Φεβρουαρίου επιμένουν ότι η χώρα έχει ανάγκη μέσα στα επόμενα χρόνια επιπλέον 13 με 14 δις. Ευρώ και όχι 11 όπως υποστηρίζει η ελληνική πλευρά.

Η Ελλάδα επιμένει ότι μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τις χωρίς νέο δάνειο μέσω των χρημάτων ΤΧΣ που περισσεύουν, ωστόσο τεχνηέντως η τρόικα ανεβάζει το ποσό ώστε να δεχθεί η χώρα νέα δανειακή σύμβαση.

Παράλληλα ουσιαστικά κανένα από τα ισοδύναμα μέτρα δεν γίνεται αποδεκτό από τους τροϊκανούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ό,τι αφορά στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών η τρόικα αποτιμά τις απώλειες στα 850.000.000 ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά δέχεται το πολύ 400.000.000 ευρώ.

Αντίστοιχες διαφορές υπάρχουν και στις απώλειες από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση με την τρόικα να τις θεωρεί διπλάσιες απ’ ΄ότι η κυβέρνηση, ενώ τεράστια είναι η πίεση και στο θέμα της πλήρους αποτυχίας των αποκρατικοποιήσεων.


 


Πηγή: www.enikos.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X