Αρχική / Διατροφή / Δίαιτα / Στέβια αντί ζάχαρης για να χάσω βάρος;
Στέβια αντί ζάχαρης για να χάσω βάρος; thumbnail

Στέβια αντί ζάχαρης για να χάσω βάρος;

Η ικανοποίηση της γλυκιάς γεύσης, μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του βάρους και στη διαταραχή των επιπέδων γλυκόζης, μέσα από την κατανάλωση τροφίμων που είναι όχι μόνο πλούσια σε σάκχαρα, αλλά και σε λιπαρά, συχνά κακής ποιότητας. Τις τελευταίες δεκαετίες η σύγχρονη βιομηχανία, μαζί με την έρευνα και την επιστήμη, κατάφεραν να συνδυάσουν την απόλαυση του γλυκού, με πιο λίγες ενοχές και πιο ήπιες επιπτώσεις, στα ζάχαρα του αίματος. Μια πολύ καλή λύση είναι η στέβια.

Γράφει ο Χάρης Δημοσθενόπουλος, Κλινικός Διαιτολόγος-Βιολόγος*

 

 Αυτό έγινε εφικτό με μια σειρά από ύλες, που αντικατέστησαν την κοινή μας ζάχαρη. Είναι γλυκαντικές ύλες, που αν δίνουν τη γλυκιά γεύση, όταν προστεθούν σε τρόφιμα και ποτά, αλλά αποδίδουν λίγες ή μηδενικές θερμίδες και όπως φαίνεται κρατούν σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης, μετά το γεύμα.

-Τι είναι η στέβια;

Η Στέβια (το επιστημονικό της όνομα είναι Stevia rebaudiana) προέρχεται από ένα είδος φυτού, που ευδοκιμεί στη Βραζιλία και στην Παραγουάη. Το φυτό αυτό περιέχει μια ουσία, τη στεβιόζη ή στεβιόλη, η οποία όπως αποδείχτηκε έχει πολλαπλάσια γλυκαντική γεύση, σε σχέση με τη ζάχαρη, και για το λόγο αυτόκαλιεργείται και χρησιμοποιείται πλέον, σε πολλές χώρες, μέσα στις οποίες και η Ελλάδα, ως ολιγοθερμιδική γλυκαντική ουσία, στη θέση της ζάχαρης.

Είναι φυσικό προϊόν και η γλυκιά γεύση προέρχεται κυρίως, από τα φύλλα της.

-Γιατί να προτιμήσω την στέβια;

Γλυκαντικές ύλες, όπως η στέβια, έχει πλέον φανεί πως δεν  έχουν καμία επίδραση στην ινσουλίνη ή στη συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα.

Ταυτόχρονα, δεν προσθέτουν θερμίδες, βοηθώντας έτσι τα άτομα με διαβήτη (κυρίως τύπου 2) αλλά και όσους έχουν πρόβλημα βάρους να ελέγξουν ή να μειώσουν το σωματικό τους βάρος, αρκεί βέβαια να καταναλώνονται στα πλαίσια μια συνολικά χαμηλότερης θερμιδικής πρόσληψης και ελέγχου των συνολικών υδατανθράκων από τα άλλα τρόφιμα και ποτά.

 -Είναι ασφαλή τα προϊόντα στέβια για όσους θέλουν να χάσουν βάρος; Για όσους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη;

Σε πρόσφατη ανασκόπηση του Αμερικάνικου Καρδιολογικού Συλλόγου και του Αμερικάνικου Διαβητολογικού Συλλόγου, σχετικά τα μη θερμιδογόνα γλυκαντικά, με τίτλο "Nonnutritive Sweeteners: Current use and Health Perspectives, δίνονται πολλά χρήσιμα στοιχεία για την ασφάλεια τους.

Η επιστημονική αυτή ανασκόπηση επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η χρήση των μη θερμιδογόνων γλυκαντικών, όταν συνοδεύεται με την αντικατάσταση των πρόσθετων σακχάρων, σε τρόφιμα και ροφήματα, ίσως βοηθά τους ανθρώπους να επιτύχουν και να διατηρήσουν φυσιολογικό σωματικό βάρος, αρκεί βέβαια αυτή η αλλαγή να συνοδεύεται και από άλλες τροποιήσεις στη διατροφικής, αλλά και συνολικής, συμπεριφορά του ατόμου.

Ταυτόχρονα, η ίδια ανασκόπηση καταδεικνύει ότι οι ύλες αυτές δεν έχουν καμία επίδραση στα επίπεδα γλυκόζης, σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

 *Ο Χάρης Δημοσθενόπουλος είναι Προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών και Μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X