Αρχική / Ψυχολογία / Φοβίες / Πώς θα ξεπεράσω τη φοβία της οδήγησης;
Πώς θα ξεπεράσω τη φοβία της οδήγησης; thumbnail

Πώς θα ξεπεράσω τη φοβία της οδήγησης;

Αναγνώστριά μας ρωτά:


Για σας εδώ και χρόνια μένω με τον σύζυγο μου και τα παιδιά μου σε ένα χωριό το οποίο ποτέ δε μου άρεσε. Πάντα ήθελα να φύγω από την αρχή αλλά έκανα υπομονή. Πάντα μου άρεσε να μένω στην πόλη αλλά οι καταστάσεις με οδήγησαν εδώ. Τον τελευταίο καιρό οι υποχρεώσεις μας έχουν αλλάξει και τα παιδιά μας πηγαίνουν σχολείο στην πόλη το ίδιο και οι δραστηριότητες τους. Έχουμε αποφασίσει να μετακομίσουμε στην πόλη όμως περιμένουμε το σπίτι να πουληθεί κάτι που είναι αδύνατο στις σημερινές μέρες. Το πρόβλημα είναι ότι έχω χάσει την υπομονή μου και πιστεύω πως έχω αποκτήσει κάποιες φοβίες. Όπως να μην μπορώ να μείνω εδώ νομίζοντας πως κάτι θα πάθω και το χειρότερο να μη μπορω΄να οδηγήσω για να πάω στην πόλη Λες και κάποιος με εχει εγκλωβισει εδώ. Αυτό είναι πρόβλημα γιατί όλοι περιμένουν από εμένα πολλά και όταν δε μπορώ να οδηγήσω νιωθω πολυ άσχημα ενώ πριν δεν είχα κανένα φοβο με την οδήγηση. Πολύ θα ήθελα να μάθω πως να το ξεπεράσω.


Ο ψυχολόγος- ομαδικός θεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός σας απαντά.Προφανώς όλα οφείλονται στο γεγονός ότι δεν μπορούσε να φύγει από το χωριό. Στη συνέχεια κατά κάποιο τρόπο είτε το θέλησε είτε όχι δέθηκε με το χωριό. Ο εγκλωβισμός στο χωριό σημαίνει ότι αρνείται τα συναισθήματά της απέναντι στο συναισθηματικό δέσιμο, δεν αφήνει τον εαυτό της την απώλεια ή το πένθος ότι θα φύγει από το χωριό της και βιάζεται πολύ να επενδύσει σε μια νέα ζωή. Μπήκε στη διαδικασία να πει όλα τελειώνουν πριν ακόμα έχει ουσιαστικά κάτι στα χέρια της. Υπάρχουν όμως και απρόβλεπτα πράγματα όταν επενδύεις στο μέλλον. Αυτό που αρχικά πρέπει να γίνει είναι να αποδεχτεί τα καλά στοιχεία του χωριού ακόμα και αν δε θέλει να μείνει εκεί. Αλλά ας σκεφτεί μήπως σε κάτι με βόλεψε το χωριό; Και τι είναι αυτό; Για να καταλάβει και να καταφέρει να το μετουσιώσει, να μπορέσει να το βρει και στην πόλη. Ας μην νιώθει τόσο άγχος. Ας δει τι είναι αυτό που αγάπησε στο χωριό και πώς μπορεί να το κρατήσει και μελλοντικά. Η οδήγηση είναι το σύμπτωμα. Έχει να κάνει με τα συναισθήματα που νιώθει. Αισθάνεται μια απέχθεια με τη ζωή στο χωριό και είναι κάπως ενοχικό αυτό. Αγνοεί την πλευρά της που έχει δεθεί με το χωριό. Όλα αυτά εκφράζονται στην οδήγηση. Αυτό το θα πάθω κάτι είναι κάτι που μέσα της αγνοεί. Δε θέλει να του δώσει σημασία και της προκαλεί ένα μικρό σαμποτάζ στην καθημερινότητά της.  Στην πραγματικότητα πρέπει να μπει στο αμάξι και να σκεφτεί ότι δε θα φύγει για πάντα, δεν είναι κάτι μόνιμο αυτή η διαδρομή. Και όταν γυρίζει να προσπαθεί να σκεφτεί κάτι θετικό για το χωριό, γιατί σίγουρα κάποιο θετικό υπάρχει μέσα της. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X