Αρχική / Υγεία / Νευρολογία / Προστατεύστε τη μνήμη σας, λέγοντας όχι στο αλκοόλ.
Προστατεύστε τη μνήμη σας, λέγοντας όχι στο αλκοόλ.  thumbnail

Προστατεύστε τη μνήμη σας, λέγοντας όχι στο αλκοόλ.

Η κατάχρηση αλκοόλ αποτελεί κύρια αιτία πρόωρης φθοράς της μνήμης στους άντρες. Σύμφωνα με  τα αποτελέσματα της μακροχρόνιας έρευνας των ερευνητών του University College του Λονδίνου (UCL), οι 40άρηδες που υπερκαταναλώνουν αλκοόλ εκδηλώνουν απώλεια μνήμης έως και 6 χρόνια νωρίτερα στην τρίτη ηλικία.


Στη μελέτη, που διήρκησε δύο δεκαετίες, συμμετείχαν 5.054 άνδρες και 2.099 γυναίκες, μέσης ηλικίας 45 ετών.


Αντίθετα η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, δηλαδή λιγότερα από δύο ποτά την ημέρα δεν διαπιστώθηκε να επηρεάζει τη μνήμη, την λογική σκέψη και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.


Αντιθέτως, πάνω από τέσσερα ποτά την ημέρα συσχετίσθηκαν με σημαντική εκφύλιση της ικανότητας ανάκλησης πληροφοριών. Η εκφύλιση αυτή παρατηρήθηκε κατά 6 χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι στους άντρες που έπιναν μέτρια, ενώ η εκφύλιση των άλλων νοητικών ικανοτήτων επιταχύνθηκε κατά 1,5 χρόνο.


Στις γυναίκες – σύμφωνα με τους ερευνητές η διαφορά δεν ήταν σημαντική. 


Όπως αναφέρουν  οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Neurology», οι περισσότερες έως τώρα μελέτες για την αρνητική συσχέτιση μνήμης-αλκοόλ έχουν διεξαχθεί σε ηλικιωμένους, γι’ αυτό θέλησαν να διερευνήσουν αν τα ευρήματά τους ισχύουν και για τους μεσήλικες.


Οι εθελοντές που συμμετείχαν ρωτήθηκαν τρεις φορές στη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας για το πόσο πίνουν, πόσο συχνά και τι.


Κατά τη δεύτερη δεκαετία, αξιολογήθηκαν τρεις φορές οι νοητικές λειτουργίες τους, αρχής γενομένης από την ηλικία των 56 ετών. Η τελευταία αξιολόγηση έγινε στα 66 τους χρόνια.


Και τις τρεις φορές, οι μανιώδεις πότες απέδωσαν χειρότερα στα τεστ μνήμης και αξιολόγησης των νοητικών λειτουργιών, σε σύγκριση με τους άντρες που έπιναν με μέτρο.


«Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ στη μέση ηλικία μπορεί να είναι επιβλαβής για τη νοητική γήρανση, τουλάχιστον στο άντρες», κατέληξαν οι ερευνητές με επικεφαλής την δρα Σέβεριν Σάμπια, από το Τμήμα Επιδημιολογίας & Δημόσιας Υγείας του UCL.


 Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X