Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Το χάδι θεραπεύει τον πόνο
Το χάδι θεραπεύει τον πόνο thumbnail

Το χάδι θεραπεύει τον πόνο

 


Επιστήμονες του Ιδρύματος Νοητικής Νευροεπιστήμης του University College του Λονδίνου (UCL) διαπίστωσαν ότι το  χάδι στο σημείο του σώματος που πονάει μπορεί να ελαττώσει την ένταση και την οξύτητα του πόνου.


Οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι νευρικές ίνες που επεξεργάζονται το αίσθημα της αφής επεμβαίνουν στη λειτουργία εκείνων που προκαλούν τον πόνο, ασκώντας αναλγητική δράση.


Οι ερευνητές  έκλεισαν τα μάτια των εθελοντών και τους φόρεσαν ακουστικά που μπλόκαραν κάθε εξωτερικό ήχο, έτσι ώστε να μην έχουν καμμία αισθητήρια πληροφορία.


Στη συνέχεια, εξέθεσαν για ελάχιστα δευτερόλεπτα το μπράτσο τους σε ένα ήπιο λέιζερ, για να δημιουργήσουν αίσθημα πόνου. Σε κάποιους από τους εθελοντές  δημιουργούσαν ταυτοχρόνως αίσθημα αφής σε απόσταση 1 εκατοστού από το σημείο του λέιζερ, χρησιμοποιώντας ένα βουρτσάκι από νάυλον τρίχες.


Οι εθελοντές ανέφεραν πολύ λιγότερο πόνο με την ταυτόχρονη εφαρμογή του λέιζερ και του «χαδιού» από το βουρτσάκι. Στην πραγματικότητα, χωρίς το «χάδι» ανέφεραν ότι το λέιζερ τους «τσιμπάει» στο 93% των περιπτώσεων, ενώ με το «χάδι» το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 28%.


Σε ένα δεύτερο πείραμα, η απόσταση ανάμεσα στο λέιζερ και στο βουρτσάκι αυξήθηκε στα 9 εκατοστά. Σε αυτή την περίπτωση η μείωση του πόνου ήταν πολύ μικρότερη, γεγονός που σημαίνει ότι το χάδι ασκεί αναλγητική δράση όσο πιο κοντά εφαρμόζεται στο  σημείο του πόνου.


Στη μελέτη τους η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Pain»οι ερευνητές καταλήγουν: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το χάδι μπορεί να καταστείλει τον πόνο».

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X