Πώς θα αυξήσω τον μεταβολισμό μου;

Η αύξηση του μεταβολισμού είναι το ιερό δισκοπότηρο των απανταχού παρατηρητών βάρους, αλλά το πόσο γρήγορα το σώμα μας καίει θερμίδες εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Κάποιοι άνθρωποι είναι τυχεροί και κληρονομούν έναν ταχύ μεταβολισμό. Οι άνδρες τείνουν να καίνε περισσότερες θερμίδες από ό, τι οι γυναίκες, ακόμα και όταν ξεκουράζονται, ενώ για τους περισσότερους ανθρώπους ο μεταβολισμός επιβραδύνεται σταθερά μετά την ηλικία των 40 ετών. Αν και δεν μπορείτε να ελέγξετε την ηλικία σας, το φύλο και τα γονίδια, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας.

Χτίστε μύες με λίγη άσκηση!

Το σώμα μας καίει θερμίδες συνεχώς, ακόμα και όταν δεν κάνουμε τίποτα. Ο μεταβολικός ρυθμός είναι  πολύ υψηλότερος στα μυώδη άτομα. Κάθε κιλό μυός χρησιμοποιεί περίπου 6 θερμίδες την ημέρα μόνο και μόνο για να στηριχτεί, ενώ κάθε κιλό λίπους καίει μόλις 2 θερμίδες καθημερινά. Αυτή η μικρή διαφορά μπορεί να αποβεί πολύ σημαντική με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, μετά από μια περίοδο άσκησης, οι μύες ενεργοποιούνται σε όλο το σώμα μας με αποτέλεσμα την αύξηση της μέσης ημερήσιας τιμής του μεταβολισμού μας.

Πιείτε νερό!

Το σώμα χρειάζεται το νερό για να κάψει θερμίδες. Σε μελέτη που διεξήχθη, οι ενήλικες που έπιναν οκτώ ή περισσότερα ποτήρια νερό την ημέρα έκαψαν περισσότερες θερμίδες από ό, τι εκείνοι  που έπιναν τέσσερα. Για να μείνει ενυδατωμένοι, πιείτε ένα ποτήρι νερό ή άλλο ποτό χωρίς ζάχαρη πριν από κάθε γεύμα και σνακ. Επιπλέον, προσπαθήστε να καταναλώνετε όσο το δυνατό περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι γεμάτα υγρά.

Πείτε ναι στα υγιεινά σνακ!

Όσο περισσότερο τρώτε, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε πραγματικά να χάσετε βάρος. Να τρώτε, λοιπόν, όσο πιο συχνά μπορείτε. Όταν τρώτε μεγάλα γεύματα με  κενό πολλών ωρών, ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται. Έχοντας ένα μικρό γεύμα ή σνακ κάθε 3 με 4 ώρες ο μεταβολισμό σας διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να μπορείτε να κάψετε περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Κάντε πικάντικα τα γεύματά σας!

Οι πικάντικες τροφές περιέχουν χημικές ενώσεις που εκτοξεύουν το μεταβολισμό σε πολύ υψηλότερες ταχύτητες. Τρώγοντας μια κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο κόκκινο ή πράσινο πιπέρι τσίλι μπορείτε να αυξήσετε το μεταβολικό ποσοστό σας. Το αποτέλεσμα είναι πιθανόν προσωρινό, αλλά αν τρώτε τα πικάντικα τρόφιμα συχνά, τα οφέλη που μπορείτε να αποκομίσετε είναι σημαντικά.

Καταναλώστε πρωτεΐνες!

Το σώμα καίει πολύ περισσότερες θερμίδες καταναλώνοντας πρωτεΐνες. Αν θέλετε να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή, αντικαταστήστε κάποιους υδατάνθρακες με άπαχες, πλούσιες σε πρωτεΐνες τροφές, που μπορούν να αυξήσουν το μεταβολισμό. Υγιείς πηγές πρωτεϊνών είναι: το άπαχο βοδινό κρέας, η γαλοπούλα, το ψάρι, το  λευκό κρέας, το κοτόπουλο, τα καρύδια, τα φασόλια, τα αυγά και τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα.

Πείτε όχι στις δίαιτες εξπρές!

Οι εξαντλητικές  δίαιτες- εξπρές, δηλαδή αυτές που περιλαμβάνουν λιγότερες από 1.000 θερμίδες την ημέρα, είναι καταστροφικές για όσους ελπίζουν να επιταχύνουν το μεταβολισμό τους. Παρά το γεγονός ότι αυτές οι δίαιτες μπορεί να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος, ένα υψηλό ποσοστό της απώλειας προέρχεται από το μυ. Όσο μικρότερη είναι η μάζα των μυών σας, τόσο πιο αργός είναι ο μεταβολισμό σας. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα σώμα που καίει λιγότερες θερμίδες από αυτές που έκαιγε πριν από τη δίαιτα.

Προτιμήστε τον καφέ σας σκέτο!

Εάν είστε λάτρης του καφέ, θα χαρείτε μάλλον να μάθετε πως το πρωινό σας ακολουθείται από μία  αύξηση της ενέργειας και της συγκέντρωσης σας. Εάν καταναλώνετε σκέτο καφέ και μάλιστα με μία σχετική μετριοπάθεια ένα από τα οφέλη είναι και η βραχυπρόθεσμη αύξηση του μεταβολικού ρυθμού σας.

Πιείτε πράσινο τσάι!

Πίνοντας πράσινο τσάι αποκομίζετε όλα εκείνα τα συνδυασμένα οφέλη της καφεΐνης και των κατεχίνων, ουσίες που εκτοξεύουν τον μεταβολισμό για αρκετές ώρες. Η έρευνα δείχνει ότι καταναλώνοντας 2-4  φλιτζάνια τσαγιού, ωθεί  το σώμα μας να κάψει 17% περισσότερες θερμίδες από το κανονικό κατά τη διάρκεια ήπιας άσκησης.

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα