Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Η νυχτερινή εργασία διαταράσσει το DNA
Η νυχτερινή εργασία διαταράσσει το  DNA thumbnail

Η νυχτερινή εργασία διαταράσσει το DNA

Το βιολογικό ρολόι του  οργανισμού μας είναι ρυθμισμένο  να είμαστε ξύπνιοι την ημέρα και να κοιμόμαστε το βράδυ. Όταν αυτό αντιστρέφεται, δηλ. όταν εργαζόμαστε τη νύχτα και κοιμόμαστε την ημέρα, τότε αλλάζουν τα πάντα στον οργανισμόμας – από τις ορμόνες και τη σωματική θερμοκρασία έως τις κινητικές ικανότητες, την ψυχική διάθεση και την εγκεφαλική λειτουργία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «PNAS».


 Μελέτες παλαιότερων ετών έχουν συσχετίσει την εργασία σε βάρδιες με αυξημένο κίνδυνο τύπου 2 διαβήτη, εμφράγματος, καρκίνου και παχυσαρκίας.


 Οι επιστήμονες από το Κέντρο Έρευνας Ύπνου (SSRC) του Πανεπιστημίου του Σάρεϋ ανακάλυψαν ότι εκτός απ’ όλα αυτά, η νυκτερινή εργασία διαταράσσει τις λειτουργίες του οργανισμού και στο βαθύτερο μοριακό επίπεδο.


  Στη μελέτη τους πήραν μέρος 22 εθελοντές, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε αναλύσεις DNA καθώς ο οργανισμός τους περνούσε από τον φυσιολογικό κύκλο πρωινή έγερση-νυκτερινός ύπνος στον κύκλο δουλειά το βράδυ-ύπνος το πρωί.


 Το 6% των γονιδίων μας είναι προγραμματισμένα με ακρίβεια να ενεργοποιούνται ή να απενεργοποιούνται συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Σύμφωνα όμως  με τα αποτελέσματα της έρευνας, όταν οι εθελοντές άρχισαν να δουλεύουν νύχτα, η ισορροπία αυτή χάθηκε.


 «Διαπιστώσαμε ότι περισσότερο από το 97% των γονιδίων του βιολογικού ρολογιού αποσυντονίζονται με τον ετεροχρονισμένο ύπνο, γεγονός που εξηγεί γιατί μας επηρεάζει τόσο πολύ η νυκτερινή εργασία, αλλά και τα υπερατλαντικά ταξίδια, δηλαδή τα ταξίδια ανάμεσα σε πολλές χρονικές ζώνες», δηλώνει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σάιμον Άρτσερ, λέκτορας Χρονοβιολογίας στο πανεπιστήμιο του Σάρευ.


 Ο αποσυντονισμός αυτός  σημαίνει ότι η καρδιά, οι νεφροί και ο εγκέφαλος των εθελοντών λειτουργούσαν σε διαφορετική ώρα,  εξηγούν οι ερευνητές.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X