Αρχική / Ψυχολογία / Κρίσεις πανικού / Kρίσεις πανικού: Τα σωματικά συμπτώματα και πως να τα αντιμετωπίσετε
Kρίσεις πανικού: Τα σωματικά συμπτώματα και πως να τα αντιμετωπίσετε  thumbnail

Kρίσεις πανικού: Τα σωματικά συμπτώματα και πως να τα αντιμετωπίσετε

Κρίσεις πανικού: Ποια είναι τα σωματικά τους συμπτώματα;


Αναγνώστριά μας ρωτά: Περνάω πολλές κρίσεις πανικού με πλάκωμα στο στήθος και μου κόβεται η αναπνοή. Έχω πάει σε τρεις γιατρούς στο παρελθόν, δεν γίνεται κάτι!


Αγαπητή αναγνώστρια. Στο ερώτημά σας απαντά ο ψυχολόγος- ομαδικός θεραπευτής, Δημήτρης Κατσαρός.


Είναι πολύ θετικό το ότι έχει επισκεφτεί ιατρούς και από ότι καταλαβαίνουμε μάλλον έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας σωματικής πάθησης. Η κρίση πανικού οφείλεται σε ένα άγχος και η διαφορά από το φόβο είναι το ότι το άγχος αυτό δεν έχει αντικείμενο ενώ ο φόβος έχει αντικείμενο. Οπότε εμφανίζεται εκεί που δεν το περιμένουμε και τα συμπτώματα είναι η αίσθηση ότι θα μας συμβεί κάτι κακό αλλά δεν ξέρουμε τι είναι αυτό, πολλές φορές ταχυπαλμία, γρήγορη αναπνοή και κατά διαστήματα η αίσθηση ότι κόβεται η αναπνοή μας. Αυτό μας προκαλεί μια οξυγόνωση και ζαλιζόμαστε. Εκείνη τη στιγμή εμείς νομίζουμε ότι ζαλιζόμαστε λόγω κάποιας ασθένειας. Το αποκορύφωμα είναι ακόμα και το ότι μπορεί να λιποθυμήσουμε.


Τι μπορούμε να κάνουμε σε μια κρίση πανικού; Μια άμεση λύση είναι το να προσπαθήσουμε να ελέγξουμε την αναπνοή μας.  Και όσο και αν θέλουμε να αναπνέουμε γρήγορα εμείς πρέπει να επιβάλλουμε στον εαυτό μας να αναπνέουμε αργά και ρυθμικά και με βαθιές αναπνοές. Να νιώθουμε τον αέρα να κατεβαίνει κάτω στο διάφραγμα. Να τον κρατάμε εκεί για 5 – 6 δευτερόλεπτα και μετά να εκπνέουμε αργά. Όταν ελέγχουμε την αναπνοή μπορούμε να δούμε βελτίωση. Η ζαλάδα και ο πανικός θα αρχίσουν να υποχωρούν. Πρέπει να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό μέχρι να νιώσουμε καλύτερα και έτσι θα έχουμε ξεπεράσει το επεισόδιο της κρίσης πανικού.


Καλό είναι να επισκεφτούμε έναν ειδικό ψυχοθεραπευτή για να μπορέσουμε σιγά σιγά να ταυτοποιήσουμε το αντικείμενο του φόβου.  Να έρθουμε αντιμέτωποι με τα αίτια που προκαλούν τις κρίσεις πανικού για να μπορέσουμε να τις ξεπεράσουμε. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X