Αρχική / Διατροφή / Δίαιτα / Aφού δεν τρώω πολύ γιατί δεν αδυνατίζω;
Aφού δεν τρώω πολύ γιατί δεν αδυνατίζω; thumbnail

Aφού δεν τρώω πολύ γιατί δεν αδυνατίζω;

«Είμαι 53 ετών και μητέρα 3 παιδιών. Έχω δοκιμάσει κάθε δίαιτα. Δίαιτα με υγρά, δίαιτα χωρίς υδατάνθρακες, δίαιτα χωρίς λίπη, γρήγορες δίαιτες έτοιμα γεύματα, ροφήματα διαίτης και ωμές τροφές. Και κάθε φορά συνέβαινε το ίδιο: έχανα βάρος στην αρχή, μόνο και μόνο για να τα ξαναπάρω λίγο αργότερα και μάλιστα περισσότερο. Τώρα τρώω ελάχιστα και πάλι δεν χάνω βάρος».Γιάννα

Αγαπητή αναγνώστρια, αναζητήσαμε απάντηση στο ερώτημά σας σε ένα κείμενο του γνωστού διατροφολόγου  Mark Hyman. Ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμο. 

Οι επαναλαμβανόμενες δίαιτες λιμοκτονίας προκαλούν τόσο απώλεια βάρους όσο και μυών. Όταν ξαναπαίρνει κανείς το βάρος –και αυτό συμβαίνει πάντα- ξαναπαίρνει όλο το λίπος, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται ο μεταβολισμός. Το λίπος καίει 70 φορές λιγότερες θερμίδες από ό,τι οι μύες. Έτσι, χρειάζεται πολύ λιγότερες θερμίδες για να διατηρεί το αυξανόμενο βάρος. Ακολουθώντας, λοιπόν, αυτή τη διατροφή επιδεινώνεται η κατάσταση της υγείας του ατόμου. Με το να συνηθίσει, όμως, το άτομο να τρώει τις σωστές τροφές- ολικής αλέσεως και ανεπεξέργαστες- και σε ποσότητες που υπερβαίνουν το μεταβολισμό κατά την ανάπαυση, οδηγείται σε σταθερή και συνεχή απώλεια βάρους.

Το να λέμε σε κάποιον παχύσαρκο ότι για να χάσει βάρος πρέπει να τρώει λιγότερο και να ασκείται περισσότερο είναι σαν να λέμε σε ένα φτωχό πως για να πλουτίσει πρέπει να βγάζει περισσότερα και να ξοδεύει λιγότερα. Αυτές οι απλές εξισώσεις αγνοούν πολλούς παράγοντες. Ένας από τους παράγοντες είναι αυτό που αποκαλώ σύνδρομο λιμοκτονίας. Όταν πιστεύει κανείς τη θεωρία πως το λιγότερο φαγητό προκαλεί απώλεια βάρους, πείθει τον εαυτό του ότι πρέπει να μειώσει τις θερμίδες στη διατροφή του. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες από τις δίαιτες που υπάρχουν υποστηρίζουν ακριβώς αυτό. Το πρόβλημα είναι πως ο περιορισμός των θερμίδων έχει τελικά αντίθετα αποτελέσματα. Γιατί; Το σώμα πιστεύει ότι λιμοκτονεί μέχρι θανάτου και ενεργοποιεί μια χημική διαδικασία που σας κάνει να τρώτε περισσότερο. Στην ουσία, έτσι λειτουργεί το σύνδρομο της λιμοκτονίας.

Μπορεί να έχετε πέσει κι εσείς σε αυτή την παγίδα. Αν έχετε προσπαθήσει να ακολουθήσετε δίαιτα και να περιορίσετε πολύ τις θερμίδες που λαμβάνετε, έχετε ενεργοποιήσει την χημική αυτή διαδικασία. Ως συνέπεια, λαμβάνετε μηνύματα πείνας πολύ ισχυρά για τα αγνοήσετε. Ξαναπαίρνετε το βάρος που χάσατε. Τις περισσότερες φορές παίρνετε ακόμα περισσότερο βάρος από αυτό που χάσατε αρχικά. Το κλειδί για υγιή μεταβολισμό, όμως, είναι να μάθετε ποια είναι αυτή η διαδικασία, πώς πυροδοτείται και πώς μπορείτε να τη σταματάτε. Δε θέλετε να μπαίνετε στον πειρασμό να αντιστέκεστε σε ένα λαχταριστό κέικ. Η επιθυμία σας να το φάτε θα υπερνικήσει κάθε θέλησή σας να χάσετε βάρος. Είναι μια εμπειρία ζωής ή θανάτου και το κέικ πάντα θα κερδίζει.

Επομένως, μία από τις βασικότερες αρχές της απώλειας βάρους είναι να μην υποβάλλετε ποτέ τον εαυτό σας σε λιμοκτονία. Το ερώτημα είναι αν λαμβάνετε αρκετές θερμίδες και όχι το αν παίρνετε πολλές. Αυτό που χρειάζεστε είναι ένα πρόγραμμα για το πόσο πρέπει να τρώτε ώστε το σώμα να μην τίθεται σε κατάσταση λιμοκτονίας.

 

 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X