Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Να κάνω το εμβόλιο της γρίπης;
Να κάνω το εμβόλιο της γρίπης; thumbnail

Να κάνω το εμβόλιο της γρίπης;

Τα τελευταία χρόνια  οι υγειονομικές αρχές της χώρας προτρέπουν τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης. Τι πρέπει να ξέρουμε όμως για το εμβόλιο αυτό, απο τι μας προστατεύει και ποιοι θα πρέπει να εμβολιάζονται;


ΓΡΑΦΕΙ o κ. Αναστάσιος Σπαντιδέας  παθολόγος –κλινικός φαρμακολόγος


Αναστάσιος Σπαντιδέας
Για την πρόληψη της γρίπης υπάρχει σήμερα εμβόλιο το οποίο όμως είναι αποτελεσματικό στο 75% των περιπτώσεων.


 Το εμβόλιο της γρίπης δε συνιστάται για όλα τα άτομα αλλά μόνο για αυτά που βρίσκονται σε κίνδυνο όπως π.χ. υπερήλικες, άτομα που πάσχουν από πνευμονοπάθειες ή νεφροπάθειες, διαβήτη και άτομα που εργάζονται σε υγειονομικές υπηρεσίες.


 Οι ιοί της γρίπης μεταμορφώνονται από καιρό σε καιρό. Οι ιοί Α και Β μεταβάλλονται ελαφρώς κάθε χρόνο γεγονός που μας υποχρεώνει να παρασκευάζουμε νέα εμβόλια. Κάθε 10 χρόνια περίπου ο ιός Α μεταμορφώνεται τελείως δημιουργώντας ένα τελείως νέο ιό και καθώς δεν υπάρχει ανοσία στον ιό αυτό εύκολα προκαλεί πανδημίες. 


Το εμβόλιο της γρίπης αποτελείται από αδρανοποιημένους ή εξασθενημένους Α και Β ιούς της γρίπης. Συνιστάται να γίνεται τις αρχές του φθινοπώρου ώστε το άτομο να είναι ανοσοποιημένο την εποχή της έξαρσης της νόσου δηλ. τον χειμώνα. Μια δεύτερη δόση εμβολίου κυρίως τον Ιανουάριο ολοκληρώνει την ανοσία του ατόμου.


 Μοναδική αντένδειξη για την διενέργεια του εμβολίου είναι η υπερευαισθησία (αλλεργία) του ατόμου στο αβγό ή η ύπαρξη ιστορικού προηγούμενης αλλεργίας στο εμβόλιο. Επίσης δεν συνιστάται για τις εγκύους.


 Σοβαρές παρενέργειες δεν έχει το εμβόλιο της γρίπης. Οι πιο συχνά εμφανιζόμενες είναι ο πόνος και η ερυθρότητα στο σημείο της ενέσεως που διαρκούν 1-2 ημέρες και  εμφανίζονται στο 1/3 των εμβολιασθέντων ατόμων. Αλλες παρενέργειες είναι ο πυρετός, η κακουχία, και οι μυαλγίες που εμφανίζονται 6-12 ώρες μετά την ένεση και μοιάζουν με ελαφρά μορφή γρίπης. Σπανιώτερες είναι οι αντιδράσεις υπερευαισθησίας που παρουσιάζονται σε άτομα με ειδική ευαισθησία στο αβγό.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X