Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Αυθαίρετα: Ποιοι γλιτώνουν το μισό πρόστιμο
Αυθαίρετα: Ποιοι γλιτώνουν το μισό πρόστιμο  thumbnail

Αυθαίρετα: Ποιοι γλιτώνουν το μισό πρόστιμο

Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που χτίστηκαν πριν από το 2003 μπορούν με την ένταξή τους στον νέο νόμο για τη διευθέτηση των αυθαιρέτων να εκμεταλλευτούν το 50% του προστίμου για να αναβαθμίσουν ενεργειακά και να ενισχύσουν στατικά τα κτίριά τους.

Πλέον, όπως αναφέρουν "ΤΑ ΝΕΑ", με το νέο καθεστώς που έχει διαμορφωθεί, το μισό του προστίμου για την τακτοποίηση του αυθαιρέτου αντί να καταλήγει στο κράτος μπορεί να επενδύεται στο ίδιο το ακίνητο.

Το σχέδιο της κοινής υπουργικής απόφασης για τον συμψηφισμό των ποσών που καταβάλλονται για την ενεργειακή αναβάθμιση και τη στατική επάρκεια, αλλά και το συνολικό πλαίσιο με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και τις απαιτούμενες εργασίες μπαίνουν σήμερα σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει μία εβδομάδα. Ο συμψηφισμός των προστίμων για την ενεργειακή αναβάθμιση των αυθαιρέτων μπορεί να γίνει και για τα λιθόκτιστα κτίρια που έχουν κατασκευαστεί πριν από την 28η Ιουλίου 2011 και υπάγονται στις ρυθμίσεις του νέου νόμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Διευκρινίζεται ότι η απόφαση δεν ισχύει για κτίρια οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν πάρει επιδότηση από κρατικά ή συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. προγράμματα και αφορά παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Με το μέτρο διευκολύνονται οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που πληρώνουν με δόσεις το πρόστιμο, ενώ όσοι το έχουν εξοφλήσει ολόκληρο δεν μπορούν να μετάσχουν.

"Εξοικονομώ κατ’ οίκον"

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος που επικαλείται η εφημερίδα, για το κόστος των εργασιών αλλά και τις απαραίτητες εργασίες θα ακολουθηθεί το πρότυπο του προγράμματος "Εξοικονομώ κατ’ οίκον". Σε αυτό προβλέπονται η αντικατάσταση των κουφωμάτων (πλαίσια/υαλοπίνακες), η τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, η θερμομόνωση στο κέλυφος, η αντικατάσταση καυστήρα ή λέβητα αλλά και η τοποθέτηση ηλιακών συστημάτων.

Για τον συμψηφισμό λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για αγορά υλικών –εξοπλισμού αλλά και οι εργασίες αποξήλωσης-αποκομιδής, τοποθέτησης ικριωμάτων καθώς και για την παροχή υπηρεσιών ενεργειακής αναβάθμισης. Σε αυτές τις δαπάνες δεν περιλαμβάνεται οι ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στον συμψηφισμό δεν περιλαμβάνεται το παράβολο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων (που κυμαίνεται από 500 έως 10.000 ευρώ). Έτσι, αποκλείονται τα προ του ’75 αυθαίρετα, τα οποία τακτοποιούνται με την καταβολή του παραβόλου των 500 ευρώ.

Η διαδικασία θα προχωράει μόνο αν οι παρεμβάσεις στο κτίριο το αναβαθμίζουν τουλάχιστον κατά μία ενεργειακή κατηγορία. Η άλλη επιλογή είναι να υπάρχει εξοικονόμηση της πρωτογενούς ενέργειας μεγαλύτερη από 30% της κατανάλωσης του κτιρίου αναφοράς. Και αυτό διαπιστώνεται με τη διενέργεια δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων πριν και μετά.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X