Αρχική / Υγεία / Ενδοκρινολογία/Διαβητολογία / Είσαι διαβητικός; Φόρεσε φακούς επαφής και ξέχνα τις εξετάσεις αίματος
Είσαι διαβητικός; Φόρεσε φακούς επαφής και ξέχνα τις εξετάσεις αίματος thumbnail

Είσαι διαβητικός; Φόρεσε φακούς επαφής και ξέχνα τις εξετάσεις αίματος

 


 


«Εξυπνους» φακούς επαφής οι οποίοι θα μετρούν τα επίπεδα γλυκόζης ανα δευτερόλεπτο στα δάκρυα των διαβητικών και θα ειδοποιούν τους ίδιους και τον γιατρό τους άμεσα, ετοιμάζει η  Google.


Το εγχείρημα βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, ενώ εκκρεμεί και η έγκριση της αρμόδιας επιτροπής των ΗΠΑ. Ωστόσο όπως δηλώνουν οι επικεφαλείς του προγράμματος, Μπράιαν Οτις και Μπαράκ Παρβίζ η προσπάθεια συνεχίζεται και ήδη βρίσκονται στην αναζήτηση εξειδικευμένου συνεργάτη που θα κάνει τους έξυπνους φακούς επαφής για διαβητικούς πραγματικότητα.


Όπως αναφέρουν οι Οτις και Παρβίζ σε σχετική ανάρτηση στο επίσημο blog της Google σκοπός τους είναι  να αντιμετωπίσουν ένα διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα που αφορά 1 ανά 19 ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η μέτρηση της γλυκόζης μπορεί να γίνει όχι μόνο από το αίμα αλλά και από τα δάκρυα, έτσι η ιδέα ήταν να ενσωματωθούν εξαιρετικά μικρά τσιπ και «αισθητήρες γλυκόζης» και μια κεραία ανάμεσα σε δύο στρώματα υλικού που χρησιμοποιείται στους φακούς επαφής για την  συλλογή και στην εξέτασή τους.


Το έργο βρίσκεται ακόμα σε προκαταρκτικό στάδιο. Γίνονται δοκιμές  έξυπνων φακών επαφής που μπορούν να δώσουν μέτρηση ανά δευτερόλεπτο. Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενσωματωθούν και μικροσκοπικές φωτοδίοδοι LED που θα ειδοποιούν τον πάσχοντα όταν τα επίπεδα γλυκόζης βρίσκονται εκτός επιτρεπτών ορίων.


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X