Αρχική / Υγεία / Εγκυμοσύνη / Είμαι έγκυος. Πρέπει να πάρω βιταμίνες;
Είμαι έγκυος. Πρέπει να πάρω βιταμίνες; thumbnail

Είμαι έγκυος. Πρέπει να πάρω βιταμίνες;

 


Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι αναμφίβολα μια πολύ τρυφερή περίοδος στη ζωή κάθε μητέρας. Κυοφορεί στο σώμα της ένα νέο οργανισμό που πριν ακόμα βγει από την κοιλίτσα της φροντίζει και ανατρέφει. Και επειδή κάθε μέλλουσα μανούλα θέλει να εφοδιάσει το μωρό της με όλα τα απαραίτητα, για να βγει στη ζωή δυνατό, υγιές και έξυπνο, είναι σημαντικό από την περίοδο της κύησης ή και νωρίτερα ακόμα να φροντίσει να εξασφαλίσει για την ίδια και το μωρό της όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για μια ομαλή εγκυμοσύνη και ένα υγιές μωρό… Ποια είναι αυτά;


 


Αμαλία Φιλίππου


ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ


Φυλλικό Οξύ


Συνιστώμενη Πρόσληψη στην εγκυμοσύνη: 600μg ημερησίως


 


Σίγουρα θα έχετε ακούσει πως το πρώτο συμπλήρωμα που δίνεται σε μια έγκυο είναι το συμπλήρωμα φυλλικού οξέος. Αυτό που ίσως δε γνωρίζετε είναι πως συμπληρωματική χορήγηση φυλλικού οξέος θα είχε μεγαλύτερη προστατευτική δράση αν γίνονταν πριν ακόμα γίνει η σύλληψη. Μελέτες δείχνουν ότι η λήψη φυλλικού οξέος από πριν την σύλληψη αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προστατεύει το έμβρυο από ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα, από το ενδεχόμενο εμφάνισης συνδρόμου Asperger (αυτισμός) αλλά και από επιπλοκές της εγκυμοσύνης όπως αποκόλληση πλακούντα και πρόωρο τοκετό.


Φυλλικό οξύ βρίσκουμε σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι), όσπρια, δημητριακά πρωινού και στο συκώτι.


Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης προτείνεται να αποφεύγετε την κατανάλωση συκωτιού και εντοσθίων ζώων καθώς υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης με μικρόβια, ειδικά αν το κρέας δεν είναι πολύ καλά ψημένο ενώ ταυτόχρονα το συκώτι είναι το όργανο στο οποίο φιλτράρονται όλες οι τοξικές ουσίες που υπάρχουν στο σώμα του ζώου (αντιβιοτικά φάρμακα ή άλλες χημικές ουσίες) και τις οποίες μπορεί να προσλάβετε με την κατανάλωσή του. Παράλληλα, ένας ακόμα κίνδυνος της συχνής κατανάλωσης συκωτιού κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι ο κίνδυνος τοξικότητας από βιταμίνη Α, καθώς η περιεκτικότητα του συκωτιού σε βιταμίνη Α είναι πολύ υψηλή. Υπερβιταμίνωση Α έχει σχετιστεί με τερατογενέσεις.


 


Σίδηρος


Συνιστώμενη Πρόσληψη στην εγκυμοσύνη: 27mg ημερησίως


 


Ο σίδηρος συμβάλλει στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και αιμοσφαιρίνης καθώς και για τη μεταφορά οξυγόνου μέσω του αίματος. Στην εγκυμοσύνη οι απαιτήσεις σε σίδηρο είναι πολύ αυξημένες όχι μόνο για την προστασία της μητέρας από αναιμία αλλά και για να εξασφαλίσει ένα υγιές μωρό, κανονικού σωματικού βάρους.


Ο αιμικός σίδηρος που αποτελεί την καλύτερα απορροφήσιμη μορφή από τον οργανισμό βρίσκεται σε ζωϊκά προϊόντα, όπως το κόκκινο κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά. Από τα διάφορα μέρη των ζώων, το συκώτι είναι το πιο πλούσιο σε σίδηρο αλλά όπως αναφέραμε παραπάνω καλό είναι να αποφεύγετε την κατανάλωσή του.


Ο μη αιμικός σίδηρος που βρίσκεται σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα όπως φυλλώδη λαχανικά και όσπρια, δεν απορροφάται το ίδιο καλά από τον οργανισμό μας. Δοκιμάστε να συνοδεύσετε τις φυτικές πηγές σιδήρου με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως εσπεριδοειδή, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, για να αυξήσετε την απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου.


 


Ασβέστιο και βιταμίνη D


Συνιστώμενη Πρόσληψη στην εγκυμοσύνη: 1000mg Ca και 5μg βιταμίνης D, ημερησίως


 


Ουσιαστικά οι συστάσεις για πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D  δε διαφοροποιούνται στην εγκυμοσύνη, ωστόσο αξίζει να αναφερθούν εδώ και να δοθεί προσοχή ώστε η έγκυος να καλύπτει τις συστάσεις αυτές καθότι το ασβέστιο και η βιταμίνη D παίζουν καθοριστικό ρόλο στο σχηματισμό αλλά και στη διατήρηση γερών οστών και δοντιών. Αν η μέλλουσα μαμά δεν καλύπτει τις ποσότητες ασβεστίου που χρειάζεται, το ασβέστιο που χρειάζεται το έμβρυο θα καλυφθεί από τις δικές της αποθήκες.


Καλές πηγές ασβεστίου είναι το γάλα και τα γαλακτοκομικά, το σπανάκι, οι μπάμιες και τα μικρά ψάρια που καταναλώνονται με το κόκκαλο.


Όσον αφορά τη βιταμίνη D που ο ρόλος της είναι εξίσου σημαντικός για την υγεία των οστών, τη παίρνουμε από εμπλουτισμένα τρόφιμα (γάλα) αλλά κυρίως συντίθεται στον οργανισμό μας από την έκθεσή μας στον ήλιο. Λόγω του ότι ενδεχομένως η έκθεση στον ήλιο δεν είναι επαρκής και συχνά γίνεται χρησιμοποιώντας προϊόντα υψηλής αντηλιακής προστασίας, η ανεπάρκεια βιταμίνης D αποτελεί φαινόμενο, συχνότερο από όσο νομίζουμε.


 


Μαγνήσιο


Συνιστώμενη Πρόσληψη στην εγκυμοσύνη: 350-360mg ημερησίως


 


Το μαγνήσιο επίσης αποτελεί ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την υγεία των οστών καθώς συνδέεται με το μεταβολισμό του ασβεστίου. Στην εγκυμοσύνη οι απαιτήσεις είναι ελαφρώς αυξημένες και οι έρευνες δείχνουν πως δρα προστατευτικά για την κύηση, μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης προεκλαμψίας και των επιπλοκών που αυτή συνεπάγεται (πρόωρος τοκετός). Βρίσκεται σε πληθώρα τροφίμων όπως σπανάκι, ξηροί καρποί, δημητριακά, κακάο αλλά και στο νερό.


 


Ιώδιο


Συνιστώμενη Πρόσληψη στην εγκυμοσύνη: 220mg ημερησίως


 


Το Ιώδιο είναι απαραίτητο για τη δημιουργία των θυρεοειδικών ορμονών που παίζουν καθοριστικό ρόλο σε πολλές διεργασίες στο σώμα μας. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι απαιτήσεις σε ιώδιο είναι αυξημένες γιατί παράγεται μεγαλύτερη ποσότητα ορμονών για το μωρό και για την σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου του. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό η εγκυμονούσα να λαμβάνει επαρκείς ποσότητες ιωδίου καθώς μελέτες δείχνουν πως μειωμένη λήψη ιωδίου κατά την κύηση συνδέεται με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης στα παιδιά και περισσότερες μαθησιακές δυσκολίες στο μέλλον.


Κυριότερες πηγές ιωδίου είναι το εμπλουτισμένο αλάτι, τα θαλασσινά και γαλακτοκομικά.


 


Ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα


Συνιστώμενη Πρόσληψη στην εγκυμοσύνη: 1,4 g ημερησίως


 


Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι γνωστά και ως απαραίτητα λιπαρά οξέα. Τα αποκαλούμε έτσι γιατί ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα συνθέσει από μόνος του και πρέπει να τα προσλάβουμε μέσω της διατροφής. Τα ω-3 είναι γνωστά για τις ευεργετικές τους δράσεις στον οργανισμό μας. Στην εγκυμοσύνη συγκεκριμένα, μελέτες δείχνουν πως μητέρες με υψηλά επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων στο αίμα τους γέννησαν παιδιά με αυξημένο δείκτη ευφυίας στη μετέπειτα ζωή. Τα ω-3 λιπαρά φαίνεται να έχουν πολύ σημαντική επίδραση στη λειτουργία του εγκεφάλου του παιδιού για αυτό και η επαρκής πρόσληψή τους αποτελεί σημαντικό διατροφικό στόχο κατά τη διάρκεια της κυήσεως. Τη σημαντικότητά τους επιβεβαιώνουν και άλλες μελέτες που υποδεικνύουν πως χαμηλή πρόσληψη ωμέγα 3 από την έγκυο μητέρα μπορεί να οδηγήσει σε ελλειποβαρές παιδί ή/και πρόωρο τοκετό.


Ω-3 λιπαρά βρίσκουμε στο λίπος των ψαριών, στα καρύδια και το καρυδέλαιο καθώς και στο λιναρόσπορο και το έλαιό του. Προσοχή πρέπει να δοθεί στην αναλογία ω-3 προς ω-6 στη διατροφή της εγκύου καθώς τα ω-6 λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε αφθονία τροφίμων (ξηροί καρποί, φυτικά έλαια, δημητριακά, πουλερικά, αυγά) χρησιμοποιούν τα ίδια ένζυμα για το μεταβολισμό τους και δρουν ανταγωνιστικά προς τα ω-3.


Τέλος, λόγω του φαινομένου της μόλυνσης των θαλασσών με βαρέα μέταλλα οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση μεγάλων ψαριών όπως ξιφίας, καρχαρίας, τόνος, κέφαλος, βασιλικό σκουμπρί και να προσλαμβάνουν τα ω-3 τους από μικρότερα ψάρια ή φυτικές πηγές ή να κάνουν χρήση συμπληρωμάτων τα οποία φέρουν πιστοποίηση ελέγχου για βαρέα μέταλλα.


 


Μην ξεχνάτε να συμβουλεύεστε το γιατρό και τον προσωπικό σας διαιτολόγο σχετικά με τη λήψη συμπληρωμάτων και την πληρότητα του διαιτολογίου σας, ειδικά τώρα που η διατροφή σας βρίσκεται σε ενδιαφέρουσα…!


 


 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X