Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Αποκαλύψεις χωρίς τέλος για τις μίζες
Αποκαλύψεις χωρίς τέλος για τις μίζες  thumbnail

Αποκαλύψεις χωρίς τέλος για τις μίζες

Νέα στοιχεία για το πάρτι των μιζών πίσω από τα πανάκριβα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας έρχονται συνεχώς στο φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτοντας όχι μόνο το πολυδαίδαλο σύστημα του μαύρου χρήματος, αλλά και τα οικονομικά συμφέροντα που βρίσκονταν πίσω από αυτά. Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Star η περιβόητη θηριώδης σύμβαση για τα 170 Leopard 2 που στοίχισε στο ελληνικό δημόσιο το ποσό των 1,7 δισ. ευρώ χρηματοδοτήθηκε με δανεικά από το γερμανικό κράτος. 

Σε έγγραφο της γερμανικής εταιρίας ΚΜW που προμήθευσε τα άρματα μάχης στην Ελλάδα, ομολογείται ότι η χώρα δεν είχε στην πραγματικότητα τα χρήματα για να πληρώσει το πρόγραμμα, παρόλα αυτά, όπως αποκαλύφθηκε συνέφερε τη Γερμανία να της πουλήσει τα όπλα αυτά. 

Στις 24 Ιουλίου 2001 η γερμανική εταιρία KMW, έκανε αίτηση εξαγωγικής ασφάλισης στη γερμανική κυβέρνηση καθώς η σύμβαση Leopard ήταν τεράστια την οποία δεν θα μπορούσε να πληρώσει το ελληνικό κράτος ιδίως ενόψει των υποχρεώσεων που είχε αναλάβει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και επίσης λόγω δέσμευσης που είχε αναλάβει ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης να εκσυγχρονίσει το σύστημα υγείας. 

Πρότεινε, λοιπόν, η γερμανική εταιρία να χρηματοδοτήσουν οι Γερμανοί προκειμένου να διασφαλιστεί το πρόγραμμα. Έτσι, πρότειναν να υπάρξει δάνειο από 7 γερμανικές τράπεζες, εκ των οποίων τρεις κρατικές με εγγύηση του ελληνικού υπ. Οικονομικών. 

Το δάνειο τελικά εκταμιεύθηκε, ωστόσο το γερμανικό Δημόσιο δεν ασφάλισε τις εξαγωγές, η Ελλάδα σταμάτησε να πληρώνει τις δόσεις του δανείου και η εταιρία που μας προμήθευε τα άρματα, όσο και να σας φαίνεται περίεργο, κόντεψε να… πέσει έξω επειδή το μόνο πρόγραμμα που είχε σε αυτό το μέγεθος ήταν το… ελληνικό! 

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι πρόγραμμα αυτό έχει πληρωθεί κατά 90% από δανεικά.

Χάθηκαν εκατομμύρια από τα αντισταθμιστικά

Στο μεταξύ, στα αζήτητα παραμένουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τα αντισταθμιστικά. Εδώ και τρία χρόνια εκκρεμεί η σχετική ρύθμιση, με αποτέλεσμα να έχουν εισπραχθεί 20 εκατ. ευρώ από τα συμφωνηθέντα 290 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με το Star τα αντισταθμιστικά προγράμματα ήταν ένας θεσμός που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την ελληνική βιομηχανία στα πλαίσια εξοπλιστικών προγραμμάτων από άλλες χώρες. Η κάθε ξένη εταιρεία υπέγραφε με την ελληνική κυβέρνηση και κατέθετε το ισόποσο του 10% της αξίας του προγράμματος σε μία εγγυητική καλής εκτέλεσης.

Άλλα για να γίνει το νόμιμο λείπει ο νόμος καθώς ο πρώην υπουργός Αμύνης Ευάγγελος Βενιζέλος είχε δεσμευθεί με νόμο του 2010 ότι θα φέρει διάταξη για τα ληγμένα αντισταθμιστικά, αλλά και αυτός, όπως και οι τρεις διάδοχοί του δεν το έχουν κάνει.

Ο πρόεδρος των εταιρειών που συμμετέχουν στα αντισταθμιστικά οφέλη Τάσος Ροζολής θεωρεί ότι η παράλειψη να ρυθμισθεί το ζήτημα είναι εγκληματική. Το κράτος δεν πρόκειται να κερδίσει σε όλες τις περιπτώσεις, αφού οι εταιρείες μπορούν να πάνε στη διαιτησία και να κερδίσουν. Αλλά και αυτές οι συμβάσεις μπορούν να κρύβουν μυστικά.

Ελεύθερος ο Μ. Ματαντός

Ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 500.000 ευρώ αφέθηκε χθες το βράδυ μετά την πολύωρη απολογία του ο Μιχάλης Ματαντός, κατηγορούμενος στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ο εφοπλιστής που αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, με τη σύμφωνη γνώμη Ανακριτών και Εισαγγελέα, κρίθηκε ότι πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με την επιβολή μόνο χρηματικής εγγύησης.

Ο κ. Ματαντός, ο οποίος είναι μόνιμος κάτοικος Λονδίνου, φέρεται ως αντιπρόσωπος της Ferrostaal και μέσω της εταιρείας του ΜΙΕ, να διακινούσε χρήματα που προορίζονταν για «ωφέλιμες πληρωμές».


Πηγή: www.real.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X