Αρχική / Χρησιμοποιώ στοματικό διάλυμα. Κινδυνεύω από καρδιολογικά προβλήματα;
Χρησιμοποιώ στοματικό διάλυμα. Κινδυνεύω από καρδιολογικά προβλήματα; thumbnail

Χρησιμοποιώ στοματικό διάλυμα. Κινδυνεύω από καρδιολογικά προβλήματα;

Η χρήση αντισηπτικών στοματικών διαλυμάτων θα πρέπει να γίνεται μόνο όταν υπάρχει πρόβλημα. Όπως υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες όταν χρησιμοποιούνται από άτομα που δεν έχουν ουλίτιδα ή  άλλες ασθένειες των δοντιών μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι στοματικό διάλυμα που περιέχει την αντισηπτική ουσία χλωροεξιδίνη εξοντώνει τα ωφέλιμα βακτήρια του στόματος και εμποδίζει την χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, οδηγώντας σε αύξηση της αρτηριακής πιέσεως.


Στη μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση "Free Radical Biology & Medicine", συμμετείχαν 19 υγιείς εθελοντές, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν δύο φορές την ημέρα το στοματικό διάλυμα, ενώ παράλληλα υποβάλλονταν σε μέτρηση της αρτηριακής πιέσεως και σε άλλες εξετάσεις.


Η χρήση του διαλύματος συσχετίσθηκε με αύξηση της πιέσεως κατά 0,2 έως 0,35 μονάδες, μέσα σε μια ημέρα χρήσεως.


"Η εξόντωση των ωφέλιμων βακτηρίων του στόματος σε καθημερινή βάση είναι καταστροφική, διότι ακόμα και οι μικρές αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την νοσηρότητα και τη θνησιμότητα από καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό", δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Αμρίτα Αχλουβάλια, καθηγήτρια Αγγειακής & Κλινικής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή Barts & The London του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου.


"Δεν λέμε στον κόσμο να μην χρησιμοποιεί αντισηπτικά στοματικά διαλύματα εάν πάσχει από λοιμώξεις των ούλων ή των δοντιών", διευκρίνισε. "Όλοι οι άλλοι όμως, καλό είναι να τα αποφεύγουν".


Αν και δεν περιέχουν όλα τα στοματικά διαλύματα χλωροεξιδίνη, η δρ Αχλουβάλια εκτιμά ότι "και άλλα στοματικά διαλύματα με αντισηπτικές ουσίες θα μπορούσαν να διαταράξουν την υγιή χλωρίδα του στόματος".


Ωστόστο επειδή,  η μελέτη είναι πολύ μικρή, τα ευρήματά της θα πρέπει να επαληθευτούν και από άλλες, καθώς και να εξεταστούν οι τυχόν επιδράσεις των άλλων αντισηπτικών ουσιών.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X