Μάθε να φτιάχνεις σπιτική κέτσαπ για τα παιδιά!

<p><strong>«Τα παιδιά μου ξετρελαίνονται με την κέτσαπ, εγώ πάλι, θέλω να τρώνε υγιεινά. Πώς μπορώ να φτιάξω κέτσαπ μόνη μου;»</strong><br /> <br /> Ο σεφ Γιώργος Λέκκας σου δίνει μια γρήγορη συνταγή με την οποία και υγιεινή κέτσαπ θα έχεις για τα παιδιά και οικονομία θα κάνεις. Για 2 μπουκάλια σπιτική κέτσαπ που θα έχεις έτοιμα μέσα σε 20 λεπτά χρειάζεσαι:<br /> <br /> 500 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση<br /> <br /> 500 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες (κονσέρβα)<br /> <br /> 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας<br /> <br /> 350 ml κρύο νερό<br /> <br /> 1 μεγάλο κρεμμύδι καθαρισμένο και χοντροκομένο<br /> <br /> ½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο<br /> <br /> ½ μαραθόριζα καθαρισμένη και χοντροκομμένη<br /> <br /> 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες<br /> <br /> ½ φρέσκο κόκκινο τσίλι, χωρίς τα σπόρια και ψιλοκομμένο (κόκκινη καυτερή πιπεριά)<br /> <br /> 1 πρέζα γαρύφαλλο τριμμένο<br /> <br /> 1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο<br /> <br /> 1 κλωνάρι σέλινο χοντροκομμένο<br /> <br /> 200 ml ξίδι από κόκκινο κρασί<br /> <br /> 70 γρ. καστανή ζάχαρη<br /> <br /> Αλάτι<br /> <br /> 1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι<br /> <br /> <strong> Η διασικασία…</strong><br /> <br /> Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με χοντρό πάτο ρίξτε το ελαιόλαδο, όλα τα λαχανικά, το σκόρδο, το τσίλι, τον πελτέ, το γαρίφαλο, το πιπέρι και μια πρέζα αλάτι.<br /> <br /> Βάλτε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήστε για 15΄μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Προσθέστε τις ντομάτες και 350 ml κρύο νερό. Σιγοβράστε τη σάλτσα μέχρι να μειωθεί στην μισή ποσότητα. Ρίξτε το βασιλικό.<br /> <br /> Κατεβάστε την σάλτσα. Αφήστε για 15΄ και ρίξτε την στο μπλέντερ. Χτυπήστε ώστε να πολτοποιηθούν όλα τα υλικά. Σε ένα σουρωτήρι αδειάστε 2 φορές την σάλτσα. Βάλτε τη σάλτσα σε ένα καθαρό μεγάλο βαθύ τηγάνι και προσθέτετε το ξίδι και τη ζάχαρη. Τοποθετήστε τη σάλτσα στη φωτιά και αφήστε να σιγοβράσει μέχρι να πήξει. Αλατοπιπερώστε.<br /> <br /> Αδειάστε σε αποστειρωμένα μπουκάλια. Σφραγίστε και φυλάξτε σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο. Κρατάει για 6 μήνες και μπορείτε να την απολαύσετε σε μακαρονάδες και ψητό κρέας, κοτόπουλο, μπιφτέκια.</p>

Σχετικά άρθρα