Αρχική / Σεξ / Γυναίκα / Το μέγεθος και το σχήμα… του αιδοίου έχει σημασία!
Το μέγεθος και το σχήμα... του αιδοίου έχει σημασία! thumbnail

Το μέγεθος και το σχήμα… του αιδοίου έχει σημασία!

Η αισθητική χειρουργική του αιδοίου και τα κοινωνικά ιδανικά: Μια πρόσφατη δημοσίευση σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, αναφέρει ότι αντιλήψεις των γυναικών, σχετικά με ποια θεωρούνται  φυσιολογικά και επιθυμητά έξω γεννητικά όργανα, μπορεί να επηρεαστούν από τη θέαση φωτογραφιών, στις οποίες απεικονίζονται χειρουργικά τροποποιημένα αιδοία.


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.grΜέσα στην τελευταία δεκαετία μάλιστα,  ο αριθμός των χειρουργείων χειλεοπλαστικής έχει πενταπλασιαστεί. Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη  πλαστική επέμβαση που γίνεται στα έξω γεννητικά όργανα της γυναίκας και η οποία στοχεύει στη μείωση του μεγέθους και τη συμμετρία των μικρών χειλέων του αιδοίου, για καθαρά αισθητικούς λόγους.


Οι επιστήμονες από το Queensland της Αυστραλίας εξέτασαν εάν οι φωτογραφίες τροποποιημένων αιδοίων επηρέασαν την αντίληψη των γυναικών, αναφορικά με το τι θεωρείται φυσιολογικό και επιθυμητό. Στη μελέτη συμμετείχαν 97 γυναίκες ηλικίας 18-30 οι οποίες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες με τυχαίο τρόπο.  Κατά την πρώτη φάση της μελέτης,  οι γυναίκες της πρώτης ομάδας είδαν μια σειρά φωτογραφιών που απεικόνιζαν χειρουργικά τροποποιημένα αιδοία, στη δεύτερη είδαν μια σειρά φωτογραφιών με μη τροποποιημένα αιδοία, ενώ η τρίτη ομάδα δεν είδε καθόλου φωτογραφίες.


Κατά τη δεύτερη φάση της μελέτης, όλες οι συμμετέχουσες είδαν ανάμικτες φωτογραφίες που απεικόνιζαν τόσο τροποποιημένα χειρουργικά, όσο και μη τροποποιημένα αιδοία. Στη συνέχεια αξιολόγησαν την κάθε φωτογραφία αναφορικά με το κατά πόσο το αιδοίο που απεικόνιζε ήταν φυσιολογικό, συμφώνα με τα δικά τους κριτήρια, αλλά και τα κοινωνικά ιδανικά.


Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι οι γυναίκες της πρώτης ομάδας που είχαν δει τα τροποποιημένα αιδοία στην  αρχική φάση, στη δεύτερη φάση τα αναγνώρισαν ως πιο φυσιολογικά από τα μη τροποποιημένα.  Οι γυναίκες της ομάδας ελέγχου που δεν είχαν δει καμία εικόνα αρχικά, ήταν κατά 18% λιγότερο πιθανό να χαρακτηρίσουν τα χειρουργικά τροποποιημένα αιδοία ως φυσιολογικά, σε σύγκριση με τις γυναίκες της πρώτης ομάδας.


Όταν μάλιστα τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν τις εικόνες αναφορικά με τα κοινωνικά ιδανικά, οι γυναίκες όλων των ομάδων χαρακτήρισαν τα χειρουργικά τροποποιημένα αιδοία, ως αυτά που πλησιάζουν περισσότερο στα κοινωνικά ιδανικά. Για ακόμα μία φορά, βέβαια, οι γυναίκες της πρώτης ομάδας ήταν πιο πιθανό, κατά 13%, να προχωρήσουν στην παραπάνω αξιολόγηση, σε σύγκριση με τις γυναίκες της ομάδας έλεγχου.


Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα ευρήματα αυτά εγείρουν ανησυχίες, σχετικά με τα μη ρεαλιστικά κριτήρια του τι θεωρείται φυσιολογικό, τα οποία μπορεί να ενθαρρύνουν κάποιες γυναίκες να προχωρήσουν σε ένα μη αναγκαίο χειρουργείο.


Είναι σημαντικό μάλιστα, συμφώνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα αυτά να απασχολήσουν ιδιαίτερα τους επαγγελματίες υγείας, γιατί οι επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής των έξω γεννητικών οργάνων δεν είναι ακίνδυνες. Όχι μόνο ενέχουν βραχυπρόθεσμούς κινδύνους, όπως είναι αυτός της αιμορραγίας και της μόλυνσης του τραύματος, αλλά επίσης διεξάγονται χωρίς να υπάρχουν ακόμα δεδομένα σχετικά με  η κλινική τους αποτελεσματικότητα και τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις στη φυσιολογία και τη ψυχολογία των γυναικών.


Οι επαγγελματίες υγείας λοιπόν είναι σημαντικό να ενημερώνουν και να συμβουλεύουν τις  γυναίκες, σχετικά με τις φυσιολογικές αποκλίσεις στην εμφάνιση των έξω γεννητικών οργάνων, καθώς και να διασφαλίζουν ότι γνωρίζουν όλους τους πιθανούς κινδύνους των χειρουργικών διαδικασιών αισθητικής τροποποίησης. 


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X