Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Κρούσμα φυματίωσης στη Σπάρτη. Τι πρέπει να ξέρετε.
Κρούσμα φυματίωσης στη Σπάρτη. Τι πρέπει να ξέρετε. thumbnail

Κρούσμα φυματίωσης στη Σπάρτη. Τι πρέπει να ξέρετε.

Από φυματίωση προβλήθηκε μαθητής του Α' Λυκείου της Σπάρτης,ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Αθήνας και η κατάσταση της υγείας του εξελίσσεται ικανοποιητικά. Οι αρμόδιοι φορείς εμφανίζονται καθησηχαστικοί. Ωστόσο σύμφωνα με  τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ ιατρική ομάδα του νοσοκομείου Σπάρτης έκανε εξετάσεις σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του Λυκείου της πόλης και τελικά 52 άτομα βρέθηκαν θετικά στο μικροβακτηρίδιο της φυματίωσης.


Κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ μετέβη στο νοσοκομείο όπου έγιναν περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις στα 52 άτομα και τελικά διαπιστώθηκε πως δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα.


Το σχολείο δεν έκλεισε λόγω του κρούσματος, ενώ φαρμακευτική αγωγή χορηγήθηκε για προληπτικούς λόγους και στα μέλη της οικογένειας του μαθητή.


 Τι πρέπει να ξέρω για την φυματίωση;


Το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενημερώνει για την νόσο και συμβουλεύει: Η φυματίωση ΔΕΝ είναι στίγμα – είναι μία νόσος που θεραπεύεται και η μετάδοσή της σταματά σε πολύ μικρό διάστημα από την έναρξη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.


Η επίσκεψη στο γιατρό μας όταν έχουμε συμπτώματα ύποπτα για φυματίωση, πχ. παρατεινόμενο βήχα, παρατεινόμενο πυρετό ή πυρέτιο, καταβολή, απώλεια βάρους, αιμοπτύσεις κ.λπ., συμβάλει στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου και τη διακοπή της μετάδοσης της.


Δεν είναι όλες οι μορφές της νόσου μεταδοτικές – μεταδοτική είναι η ενεργός πνευμονική φυματίωση


Θετική Mantoux σημαίνει μόλυνση από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης και όχι νόσος – τα άτομα που έχουν ΜΟΝΟ θετική Mantoux ΔΕΝ είναι μεταδοτικά.


Τα μικρά παιδιά που πάσχουν από φυματίωση, ΔΕ μεταδίδουν τη νόσο σε άλλα παιδιά ή στους ενήλικες. Αντίθετα, οι πάσχοντες ενήλικες είναι αυτοί που μεταδίδουν τη φυματίωση στα παιδιά.


Η πιστή συμμόρφωση στην φαρμακευτική αγωγή και στις οδηγίες του γιατρού μας, είναι ο καλύτερος τρόπος για να θεραπευτούμε από τη νόσο και να προστατεύσουμε τους γύρω μας από τη μετάδοσή της.


Δε διακόπτουμε ΠΟΤΕ τη θεραπεία μας, παρά ΜΟΝΟ με την οδηγία του γιατρού μας, για να μην αναπτύξουμε ανθεκτικότητα στα αντιφυματικά φάρμακα.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X