Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Νέο τεστ για τη διάγνωση του ήπατος, σώζει ζωές
Νέο τεστ για τη διάγνωση του ήπατος, σώζει ζωές thumbnail

Νέο τεστ για τη διάγνωση του ήπατος, σώζει ζωές

Μια νέα διαγνωστική συσκευή η φιλοσοφία της οποίας βασίζεται σε ένα εργαλείο που μετρά την… ωρίμανση των τυριών, μπορεί να ανιχνεύσει την κίρρωση του ήπατος.


Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η διάγνωση γίνεται πολύ πιο έγκαιρα και με μεγαλύτερη αξιοπιστία σε σύγκριση με τα υπάρχοντα τεστ, γεγονός που μπορεί να σώσει πολλές ζωές.


 Είναι αξιοσημείωτο ότι η κίρρωση του ήπατος μπορεί να παραμείνει "σιωπηλή" και "κρυφή" από 5 ως και 20 έτη προτού δώσει οποιοδήποτε σύμπτωμα, όπως η απώλεια βάρους, η κόπωση και ο ίκτερος.


Τώρα το νέο τεστ μπορεί να δείξει την κίρρωση σε πολύ πιο πρώιμο στάδιο, όταν το ήπαρ του ασθενούς δεν έχει ακόμη παρουσιάσει σοβαρή βλάβη.


 Πρόκειται για ένα μη παρεμβατικό εργαλείο (portable transient elastogram) που αποτελείται από μια ράβδο η οποία μοιάζει με στυλό και χρησιμοποιεί υπερηχητικούς παλμούς προκειμένου να μετρηθεί η ελαστικότητα του ηπατικού ιστού.


 Αυτό γίνεται μέσω της μέτρησης των ηχητικών κυμάτων που αποστέλλονται στον ηπατικό ιστό και γυρνούν πίσω – οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της σκληρότητας του ιστού.


Όταν το ήπαρ εμφανίζει πρόβλημα γίνεται λιγότερο ελαστικό καθώς ουλώδης ιστός αντικαθιστά τα φυσιολογικά ηπατικά κύτταρα. Μια παρόμοια τεχνική χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της ωρίμανσης των τυριών.


Σε δοκιμές σε 12.000 ασθενείς στο Νότιγχαμ που εθεωρείτο ότι αντιμετώπιζαν κίνδυνο εμφάνισης κίρρωσης, η συσκευή εντόπισε το 85%-90% των περιπτώσεων τη στιγμή που οι συμβατικές εξετάσεις αίματος εντόπισαν μόλις το 30%, αυξάνοντας έτσι τα ποσοστά διάγνωσης κατά 200%.


Με δεδομένο ότι η νέα συσκευή είναι φορητή και εύκολη στη χρήση – η ράβδος που μοιάζει με στυλό είναι προσδεδεμένη με ένα καλώδιο σε ένα κουτί που έχει μέγεθος όσο αυτό μιας μπαταρίας αυτοκινήτου – μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μέσα στα ιατρεία.Πηγη:real.gr


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X