Αρχική / Υγεία / Παθολογία / 20 νεκροί από τη γρίπη. Παχύσαρκοι και μη εμβολιασμένοι κινδυνεύουν
20 νεκροί από τη γρίπη. Παχύσαρκοι και μη εμβολιασμένοι κινδυνεύουν thumbnail

20 νεκροί από τη γρίπη. Παχύσαρκοι και μη εμβολιασμένοι κινδυνεύουν

 


Αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς τα κρούσματα γρίπης στη χώρα μας. Είκοσι άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλα 70 νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Η αύξηση των περιστατικών της γρίπης που χρειάζονται άμεση νοσηλεία σε ΜΕΘ έχει προκαλέσει ανησυχία για την επάρκεια κλινών εντατικής θεραπείας, δεδομένου ότι κάθε ασθενής με γρίπη νοσηλεύεται επί τουλάχιστον 10 ημέρες στη Μονάδα.


Οι περισσότεροι από τους 20 θανάτους που έχουν καταγραφεί οφείλονται στο γνωστό ιό Η1Ν1, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως όλοι όσοι έχουν χάσει τη ζωή τους καθώς και η πλειοψηφία όσων νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ δεν είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, παρά το γεγονός ότι ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι η φετεινή γρίπη πλήττει ιδιαιτέρως τα άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία, όπως μαρτυρεί και ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ με επιπλοκές μετά τη νόσηση. Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ εξετάζουν μάλιστα το ενδεχόμενο να περιλάβουν τα παχύσαρκα άτομα στις ομάδες υψηλού κινδύνου που χρήζουν εμβολιασμού για την επόμενη περίοδο.


Οι έλληνες γυρίζουν την πλάτη στο εμβόλιο


Η απροθυμία των Ελλήνων να κάνουν αντιγριπικό εμβόλιο, αλλά και η οικονομική κρίση που αναγκάζει πολλούς ασθενείς να καθυστερούν την επίσκεψη στον γιατρό, έχει επιδεινώσει φέτος την κατάσταση.


Σε δηλώσεις του ο πρώην υφυπουργός Υγείας Αθανάσιος Γιαννόπουλος τονίζει: «Οι ηλικίες που πλήττονται είναι οι ηλικίες από 35-55 ετών. Δυστυχώς δεν υπάρχουν εμβόλια, παρότι ήταν γνωστό ότι θα υπήρχε έξαρση της γρίπης από το στέλεχος Η1Ν1. Είναι μεγάλη ολιγωρία των υπευθύνων φορέων και κυρίως του ΕΟΦ. Τώρα είναι αδύνατη η εισαγωγή εμβολίων. Οι ασθενείς και ιδίως οι ευπαθείς ομάδες, κινδυνεύουν άμεσα και πρέπει να απευθύνονται στους γιατρούς τους αμέσως και να λαμβάνουν αντιϊκά φάρμακα, με αμφίβολη όμως αποτελεσματικότητα. Το ποσοστό εμβολιασμένων στην Ευρώπη φτάνει στο 80% ενώ στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 16%. Φοβούμαι, ότι θα θρηνήσουμε και άλλα θύματα».


Στο μεταξύ, σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) με τη συμμετοχή ειδικών του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ)  και του υπουργείου Υγείας, διαπιστώθηκε ότι πολλοί γιατροί δεν χορηγούν αντι-ιικά φάρμακα στους ασθενείς με γρίπη, αλλά αντιβιοτικά, αφήνοντας τους ουσιαστικά χωρίς θεραπεία.


Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. υπενθυμίζει ότι τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της γρίπης είναι:


1. Η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (π.χ. κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος). Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης (π.χ. από το σχολείο και την εργασία) για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.


2. Η έγκαιρη χρήση των αντιϊικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 48 ώρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, ακόμη και χωρίς την εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης. Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντιϊικών στις κλινικές ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού προστατεύει από τις επιπλοκές. Τα αντιϊικά φάρμακα κατά της γρίπης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων γρίπης, κατά τη κρίση του θεράποντα ιατρού και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Λόγω της επικράτησης του στελέχους Α(Η1Ν1)2009pdm οι ιατροί καλούνται να είναι ευαισθητοποιημένοι για την έγκαιρη χορήγηση αντιϊικής θεραπείας. Υπενθυμίζεται ότι τα αντιϊικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.


3. Η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής σε περίπτωση παρατεταμένων ή σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης.

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X