Αρχική / Συνταγές / Γλυκά / Συνταγές συγγραφέων. Γλυκό βύσσινο από τον Καβάφη!
Συνταγές συγγραφέων. Γλυκό βύσσινο από τον Καβάφη! thumbnail

Συνταγές συγγραφέων. Γλυκό βύσσινο από τον Καβάφη!

 

 


 

 
 "Επιθυμίες και αισθήσεις εκόμισα εις την Τέχνην".Κ.Π. Καβάφης. Τα γλυκά του κουταλιού είναι πολύ αγαπητά σε όλους μας!  Οι παραδοσιακές συνταγές μεταφέρονται και αγαπιούνται από γενιά σε γενιά. Μια τέτοια συνταγή επιλέξαμε να σας προτείνουμε. Μια συνταγή παρμένη από τα γραπτά ενός σπουδαίου ποιητή, του Κ.Π Καβάφη! Ενός ανθρώπου που ήξερε όπως κανείς άλλος να περιγράφει τις ανθρώπινες αισθήσεις και αφιέρωσε ολόκληρο το έργο του σ' αυτές. Πάμε λοιπόν, να εξερευνήσουμε και τις γευστικές του αισθήσεις. Γλυκό του κουταλιού βύσσινο από τον Κ.Π. Καβάφη.  Θα χρειαστείτε: 1 οκά βύσσινο
1 1/2 οκά ζάχαριΕλάχιστο νερό εάν ο χυμός του καρπού είναι ολίγος
Σ' ένα βιβλίο του παληό – περίπου εκατό ετών
ανάμεσα στα φύλλα του λησμομένη
ηύρα τη συνταγή γραμμένη από χέρι γυναικείο
“Καθαρίζομεν το βύσσινον από μίσχους και κουκούτσια
προσέχοντες να μη χαθεί ο χυμός
Βάζομεν εις την κατσαρόλα τον καρπόν, την ζάχαριν
και τον χυμό και ελάχιστο νερό σε δυνατή φωτιά
διότι η σιγανή χαλά την διαύγεια και το χρώμα του καρπού το πορφυρό
Ενόσω βράζει, ανακατεύομε με ξύλινη κουτάλα
διά να μην κολλήσει και αφαιρούμε τον πρώτο αφρό
Όταν δέσει, προσθέτομε και το ανάλογο ξινό,
δια να αποφύγομε το κάνδιωμα, και αποσύρομε”
 Ο Κωνσταντίνος Π. Καβάφης, γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1863 (29 Απριλίου) και πέθανε στην ίδια πόλη το 1933 την ημέρα των γενεθλίων του. Υπήρξε, χωρίς αμφιβολία, η μεγαλύτερη πνευματική φυσιογνωμία της Αλεξάνδρειας. Ζει τα πρώτα παιδικά του χρόνια στην Αλεξάνδρεια, μέσα σε εξαιρετικές συνθήκες ευημερίας. To 1870 με το θάνατο του πατέρα του αρχίζει, ουσιαστικά, η σταθερή πορεία της οικογένειας προς την οικονομική κρίση και παρακμή. Το 1882, στη διάρκεια της αιγυπτιακής εξέγερσης κατά των Άγγλων, πηγαίνει με την οικογένειά του για τρία χρόνια στην Κωνσταντινούπολη, στο σπίτι του φαναριώτη παππού του, Γεωργάκη Φωτιάδη. Η παραμονή του στην Πόλη συμπίπτει με τις πρώτες μαρτυρημένες συστηματικές του προσπάθειες να επιδοθεί στην τέχνη του ποιητικού λόγου. Ο Καβάφης, όσο ζούσε, δεν εξέδωσε ποτέ ολόκληρο το ποιητικό του έργο, το οποίο, άλλωστε, συμπλήρωνε ως την τελευταία στιγμή της ζωής του. Ούτε, φυσικά, πραγματοποίησε ποτέ μια κανονικά εμπορική έκδοση. Ακολούθησε ένα δικό του, ιδιόρρυθμο σύστημα έκδοσης και κυκλοφορίας του έργου, το οποίο και προκάλεσε πολλές συζητήσεις στο χώρο των καβαφικών μελετών. Από το βιβλίο "Η σούπα του Κάφκα" του Μαρκ Κρικ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Τη μετάφραση έχει επιμεληθεί η Αθηνά Δημητριάδου.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X