Αρχική / Υγεία / Παιδιατρική / Πείτε ναι στο πρωινό γεύμα και κρατήστε μακρυά τον διαβήτη
Πείτε ναι στο πρωινό γεύμα και κρατήστε μακρυά τον διαβήτη thumbnail

Πείτε ναι στο πρωινό γεύμα και κρατήστε μακρυά τον διαβήτη

To πρωινό είναι το σημαντικότερο  γεύμα της ημέρας. Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά απο μια νέα έρευνα Σουηδών επιστημόνων. Οι έφηβοι που δεν τρώνε πρωινό διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν μεταβολικό σύνδρομο τρεις δεκαετίες αργότερα. 


Με τον όρο "μεταβολικό σύνδρομο" περιγράφεται η συνύπαρξη σε έναν άνθρωπο τριών ή περισσότερων προβλημάτων που υπονομεύουν την καρδιαγγειακή υγεία, όπως είναι  η υπέρταση, τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα, τα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων, η αυξημένη περίμετρος μέσης και τα χαμηλά επίπεδα "καλής" (HDL) χοληστερόλης.


Οι Σουηδοί ερευνητές είχαν ζητήσει το 1981 από όλους τους 15χρονους εφήβους μιας πόλης να συμπληρώσουν  ερωτηματολόγια που αφορούσαν την κατανάλωση πρωινού.


Είκοσι επτά χρόνια αργότερα υπέβαλλαν τους 42χρονους πλέον εθελοντές  σε τσεκ απ, αναζητώντας τα νοσήματα του μεταβολικού συνδρόμου.


Όπως γράφουν στην επιθεώρηση "Public Health Nutrition", το μεταβολικό σύνδρομο ήταν κατά 68% συχνότερο σε όσους παρέλειπαν συστηματικά το πρωινό στην εφηβεία ή έτρωγαν ένα πολύ φτωχό πρωινό.


Η κοιλιακή παχυσαρκία και ο διαβήτης ήταν τα δύο νοσήματα που μεταβολικού συνδρόμου που συσχετίσθηκαν πιο έντονα με την έλλειψη πρωινού στην εφηβεία.


"Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς με τους οποίους η έλλειψη πρωινού στην εφηβεία οδηγεί στο μεταβολικό σύνδρομο τρεις δεκαετίες αργότερα", δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μαρία Βένμπεργκ.


"Ωστόσο τα ευρήματά μας, σε συνδυασμό με εκείνα προγενέστερων μελετών, υποδηλώνουν ότι η παράλειψη του πρωινού γεύματος ασκεί αρνητικά επίδραση στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και του σωματικού βάρους".

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X