Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Mίζες: Και πολιτικούς μπλέκει ο Κάντας
Mίζες: Και πολιτικούς μπλέκει ο Κάντας thumbnail

Mίζες: Και πολιτικούς μπλέκει ο Κάντας

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση για τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα μετά τη συμπληρωματική απολογία του Αντ. Κάντα. 

Ο πρώην αναπληρωτής Διευθυντής Εξοπλισμών φέρεται να κατονόμασε έξι στρατιωτικούς μεταξύ των οποίων και πρώην υφυπουργό, ως παραλήπτες «μαύρου χρήματος» για την προμήθεια των αυτοκινούμενων πυροβόλων PzH 2000 της γερμανική εταιρίας Wegmann, αλλά και ένα παλαίμαχο πολιτικό.

Για τον τελευταίο υπάρχουν υπόνοιες, καθώς το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν τον κατονόμασε, αλλά απλώς τον «φωτογράφισε». 

Παλαίμαχος πολιτικός

Στη δικογραφία που έχουν σχηματίσει οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς υπάρχει αναφορά σε πρόσωπο με κωδικό «πατέρας» και τον χαρακτηρισμό «άπληστος». Αυτά ακούστηκαν σε συνάντηση που έγινε με τον Παναγιώτη Ευσταθίου, τον άνθρωπο που σύμφωνα με την ελληνική δικαιοσύνη μοίραζε μίζες και από τους λογαριασμούς του πέρασαν πάνω από 20 εκατ. ευρώ. 

Στην ίδια συνάντηση ήταν παρών και ο Αντ.Κάντας που έχει ομολογήσει ότι έπαιρνε μίζες από πολλά πρόσωπα για τουλάχιστον 10 εξοπλιστικά προγράμματα και ο Ελληνοελβετός τραπεζίτης Φάνης Λυγινός. 

Σύμφωνα με τα όσα είπε στην απολογία του ο Αντ.Κάντας «σε συνάντηση που έγινε στο γραφείο του Ευσταθίου στην Πλουτάρχου, μπήκε στο γραφείο ο Λυγινός ο οποίος διέκοψε τη συνάντηση και είπε: 

"Πετάγομαι μέχρι τον πατέρα δίπλα". Ρώτησα ποιος είναι ο πατέρας και αυτός απάντησε: "Παλιός πολιτικό και καλός φίλος, αλλά άπιστος". Όταν το 2008 τον συνάντησα εκ νέου στη Γενεύη, τον ρώτησα ποιον εννοούσε με την φράση ο «"πατέρας" αλλά αυτός δεν αποκάλυψε το όνομά του».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φάνης Λυγινός είναι πρόσωπο κλειδί σε αυτή την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Αντ.Κάντας, ρωτήθηκε για τον τρόπο που ξεπλενόταν το μαύρο χρήμα και περιέγραψε τον τρόπο αναφέρονταν τα ονόματα του Λυγινού και του νομικού Σπύρου Μεταξά ως άμεσα εμπλεκόμενων στην υπόθεση των μιζών. 

Ο ρόλος των αξιωματικών

Για τους έξι αξιωματικούς ο Αντ.Κάντας ισχυρίστηκε ότι ήταν σε θέσεις κλειδιά για την προμήθεια των πυροβόλων. Κατά την απολογία του αναφέρθηκε και στις υπηρεσίες που υπηρετούσαν. 

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη στελέχωση των υπηρεσιών ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών έσπευσε να διευκρινίσει πως «δεν ισχυριζόμαστε πως αυτά τα πρόσωπα δωροδοκήθηκαν». 

Φέρεται δε να είπε ότι «για την προμήθεια των αυτοκινούμενων πυροβόλων μέσω της Wegmann, τρεις ήταν οι υπηρεσίες κλειδιά. Oχι γενικώς για τα αυτοκινούμενα πυροβόλα, αλλά για τα αυτοκινούμενα από την Wegmann. 

Το 4ο επιτελικό γραφείο του ΓΕΣ, όπου υπηρετούσε τότε ο ….., ο 3ος κλάδος του ΓΕΣ και η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, οι ……., , …… , ……..και …….και βέβαια ο αρμόδιος υπαρχηγός. Δεν ισχυρίζομαι ότι τα πρόσωπα αυτά δωροδοκήθηκαν, προσθέτω όμως ότι ήταν τα πρόσωπα κλειδιά για την υλοποίηση αυτής της προμήθειας, τα οποία ουδείς μπορούσε να αγνοήσει από τις εταιρείες, χωρίς συνέπειες».


www.real.grComments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X