Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Πακέτο Ναι – Μνημόνιο όχι: Το Γερμανικό σχέδιο και τα προαπαιτούμενα
Πακέτο Ναι – Μνημόνιο όχι: Το Γερμανικό σχέδιο και τα προαπαιτούμενα  thumbnail

Πακέτο Ναι – Μνημόνιο όχι: Το Γερμανικό σχέδιο και τα προαπαιτούμενα


Συνάντηση θα έχει στις 10 το πρωί ο πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Στο επίκεντρο το θέμα των ναυπηγείων αλλά και εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Η κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο έχει διαμηνύσει προς τους εταίρους της πως δεν πρόκειται να λάβει νέα δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρα και να υπογράψει νέο μνημόνιο.

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των Βρυξελλών και του Βερολίνου καθώς θεωρούν βέβαιο το "ναυάγιο" στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης.

Γι αυτό τον λόγο στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μέχρι το τέλος της εβδομάδας συμφωνία σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα, προκειμένου η τρόικα να έρθει στην Αθήνα. Σε αντίθετη περίπτωση η χώρα μας κινδυνεύει να μην πάρει την πολυπόθητη δόση ούτε τον Μάρτιο.

Μπροστά στον κίνδυνο να υπάρξει μια νέα αποσταθεροποίηση του ευρώ, το Βερολίνο εξετάζει μια σειρά από εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, το οποίο σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δανειστών αυξάνεται διαρκώς και ξεπερνάει πλέον τα 2 δισ.

Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη και θεωρεί πως με τα έσοδα που θα έρθουν από τις μεταρρυθμίσεις μπορεί να καλυφθεί.

Σύμφωνα με το περιοδικό "Der Spiegel" που κυκλοφορεί σήμερα το Βερολίνο φαίνεται να έχει αποφασίσει οικονομική ενίσχυση που φτάνει τα 20 δισ, ποσό που θα προέλθει από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Ο όρος που θέτουν οι Γερμανοί είναι η ελληνική κυβέρνηση να κάνει πράξει όλα όσα έχει ζητήσει η τρόικα.


Το Γερμανικό σχέδιο


• Ενίσχυση 10 – 20 δις ευρώ

• Δεν θα συμμετέχει το ΔΝΤ

• Η εκταμίευση θα γίνει από τον ESM (Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης)

• Η αποπληρωμή του ποσού θα γίνει μέσω της έκδοσης ομολόγων

• Η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα

• Το ποσό θα διατεθεί πριν από τις ευρωεκλογές

• Το "κούρεμα" του χρέους μετά τα αποτελέσματα από την Eurostat

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό "οι εταίροι απορρίπτουν την πληρωμή δύο δόσεων, ύψους 8,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που θα πρέπει, όμως, να εκταμιευθεί το αργότερο, ως τον Μάιο, διαφορετικά η Αθήνα δεν θα είναι σε θέση να καλύψει υποχρεώσεις της, ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ – εκτός αυτού η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εξοικονομήσει για φέτος 2 δισεκατομμύρια ευρώ για να καλύψει τους όρους της τρόικας σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό".

Ωστόσο δεν είναι λίγα τα προαπαιτούμενα τα οποία θα εκπληρώσει άμεσα η Κυβέρνηση με τα χρονικά περιθώρια να πιέζουν ασφυκτικά.

Οι καθυστερήσεις

• Η απελευθέρωση της αγοράς σύμφωνα με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ

• Η Καταπολέμηση φοροδιαφυγής

• Οι Αποκρατικοποιήσεις

• Η τροποποίηση του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

• Κινητικότητα και απολύσεις στο δημόσιο

• Χρονοδιάγραμμα για τις προσλήψεις και σε ποιους τομείς θα γίνουν.

• Ο Ηλεκτρονικός έλεγχος στα τελωνεία

• Η αλλαγή καθεστώτος στις επαγγελματικές μισθώσεις.

Στο ρεπορτάζ του "Spiegel" – σύμφωνα με την "Deutsche Welle". επισημαίνεται, ότι το Βερολίνο δεν σκοπεύει να περιοριστεί στην χρηματική βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά "σε ένδειξη καλής θέλησης, η γερμανική κυβέρνηση θέλει να δώσει νέα ώθηση στην υπάρχουσα διμερή συνεργασία με ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα".

Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνεται, όλα τα γερμανικά υπουργεία θα πρέπει να καταθέσουν τις επόμενες εβδομάδες στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών συγκεκριμένα σχέδια εργασίας.

Από το υπουργείο Εργασίας είναι γνωστό ότι θα κατατεθούν προτάσεις που θα αφορούν την επαγγελματική εκπαίδευση, ενώ οι προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών θα αφορούν την λειτουργία των φορολογικών αρχών.

"Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις ενάμιση μήνα μετά το σχηματισμό της, η νέα γερμανική κυβέρνηση προχωρά σε άμεση υλοποίηση σχετικής δέσμευσης της κυβερνητικής συμφωνίας, όπου αναφέρεται ρητά η στήριξη της Ελλάδας σε διμερές επίπεδο αλλά και η αναβάθμιση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, ενός θεσμού συνεργασίας των ελληνικών και γερμανικών δήμων", αναφέρει η Deutsche Welle.


 

Πηγή: www.real.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X