Αρχική / Ψυχολογία / Θυμός / Θυμός: Πώς να αντιμετωπίζεις ανθρώπους που σε νευριάζουν
Θυμός: Πώς  να αντιμετωπίζεις ανθρώπους που σε νευριάζουν thumbnail

Θυμός: Πώς να αντιμετωπίζεις ανθρώπους που σε νευριάζουν

Αναγνώστης μας ρωτά:


Είμαι 50 ετών και θέλω να ρωτήσω πως πρέπει να συμπεριφέρομαι στον γείτονα μου ο οποίος είναι 70 ετών και δείχνει την εικόνα ενός ψυχοπαθούς ο οποίος γείτονας μόλις με βλέπει να κάθομαι επάνω στο μπαλκόνι μου πηγαίνει και κλείνει σε τακτικά διαστήματα τις 2 σιδερόπορτες της αποθήκης του η οποία απέχει 6 μέτρα από το μπαλκόνι μου πολύ δυνατά κάνοντας θόρυβο τόσο δυνατό που μου σπάει τα νεύρα του ζήτησα τον λόγο και μου απάντησε ότι στην αυλή μου κάνω ότι θέλω. Για αυτό το θέμα κάλεσα και την αστυνομία μόλις όμως πέρασε μια εβδομάδα ξανά άρχισε τα ίδια Αυτή η συμπεριφορά του γείτονα μου έχει προκαλέσει υπερβολικό άγχος τόσο που αποφεύγω να κάθομαι πλέον στο μπαλκόνι μου. Τι να κάνω;


Αγαπητέ αναγνώστη. Στο ερώτημά σας απαντά ο ψυχολόγος- ομαδικός θεραπευτής, Δημήτρης Κατσαρός.


Δημήτρης Κατσαρός


 


Εδώ υπάρχει μια δυσάρεστη κατάσταση μεταξύ των γειτόνων. Ο πιο ηλικιωμένος γείτονας φαίνεται να είναι σε μια πολύ καχύποπτη φάση. Ο αναγνώστης μας τα παίρνει όλα πολύ προσωπικά ενδεχομένως όμως να μην είναι προσωπικό. Υπήρξαν προηγουμένως άλλες διενέξεις ή τσακωμοί; Μπορεί να κάνει μια κουβέντα μαζί του να βρουν μια συμβιβαστική λύση; Παρόλο που είναι θυμωμένος ίσως πρέπει να το κάνει, για να διαπιστώσει αν έχει κάτι προσωπικό μαζί του. Αν ο γείτονας επιμένει σημαίνει ότι μπορούσε να κάνει το έκανε, και εκείνος έχει το πρόβλημα. Εκείνος θα ησυχάσει από την άποψη ότι δεν φέρει ευθύνη για την έκβαση των γεγονότων.


Όταν έχουμε πολλά νεύρα είναι δύσκολο να σκεφτούμε και όταν νιώθουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να σκεφτούμε, τότε είναι προτιμότερο από το να εκφραστούμε απειλητικά, από το να εκβιάσουμε ή να επιτεθούμε πράγμα που δε θα φέρει τη λύση στο πρόβλημά μας καλό είναι να αποχωρούμε εκείνη την στιγμή. Να ασχοληθούμε με κάτι άλλο και μετά όταν ξεχαστούμε λίγο να μιλήσουμε με ειλικρίνεια. Γιατί πρέπει να υπάρξει επικοινωνία των συναισθημάτων. Και τότε θα διαπιστώσουμε ότι και ο άλλος θα είναι σε θέση να συζητήσει μαζί μας. Κάπως έτσι λύνονται οι διαφωνίες γιατί ακούγονται τα συναισθήματα. Οι άνθρωποι εκνευρίζονται και φωνάζουν γιατί φοβούνται ότι τα συναισθήματά τους δεν ακούγονται. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία όσα μας θυμώνουν τη στιγμή που δεν είμαστε συναισθηματικά φορτισμένοι. 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X