Πολύχρωμα πασχαλινά αβγά με ένα κρεμμύδι;

<div style="text-align: justify;"> </div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;">Δεν θέλετε να βάψετε μόνο κόκκινα αβγά φέτος; Ποια βαφή πρέπει να προτιμήσετε κρύα ή ζεστή; Θέλετε αντί βαφής να χρησιμοποιήσετε φυτικά υλικά; Τι πρέπει να κάνετε για να μη σπάσουν; Ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί τα μυστικά του καλού βαψίματος.</div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;"> </div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;"><strong>Διαλέγουμε χρώματα</strong></div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;">Αρχικά πρέπει να επιλέξουμε τι χρώμα θα βάψουμε τα αβγά μας. Οι επιλογές από τη φύση εντυπωσιακές.</div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;"> </div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;"><strong>Παντζάρι για κλασικό κόκκινο χρώμα</strong></div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;">Μένοντας πιστοί στην παράδοση του κόκκινου χρώματος, βράζουμε 3-4 φλιτζάνια κομμένο και καθαρισμένο παντζάρι (μόνο τη ρίζα) με 2 κουταλιές ξίδι και νερό. Στη συνέχεια, σουρώνουμε και βάζουμε μέσα στο ζουμί τα αβγά, για να βράσουν. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15 ακόμη λεπτά.</div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;"> </div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;">Όσο νωρίτερα τα βγάλουμε, τόσο πιο ροζ το χρώμα τους. Αντίθετα, αν δείξουμε υπομονή, το βαθύ κόκκινο χρώμα θα μας εκπλήξει. Προσοχή, όμως χρησιμοποιούμε πάντα γάντια, γιατί το παντζάρι εκτός από τα αβγά θα βάψει και τα χέρια μας.</div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;"> </div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;"><strong>Κρεμμύδια για πορτοκαλί χρώμα</strong></div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;">Η πιο κλασική συνταγή είναι να χρησιμοποιήσουμε τις φλούδες από τα κρεμμύδια. Βράζουμε τις φλούδες από 4-5 ξερά κρεμμύδια σε μία κατσαρόλα, έπειτα βράζουμε μέσα τα αυγά, για μισή ώρα περίπου, μαζί με 2 κουταλιές ξίδι. Προσοχή: τα αβγά πρέπει να έχουν θερμοκρασία δωματίου (για να μη σπάσουν). Η τεχνική αυτή δημιουργεί μοναδικούς κυματισμούς στα αβγά. Για πιο ομοιόμορφο αποτέλεσμα, πρώτα βράζουμε το ζουμί, το σουρώνουμε και μετά συνεχίζουμε με τα αβγά.</div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;"> </div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;"><strong>Κουρκουμάς για κίτρινο χρώμα</strong></div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;">Το βαθύ κίτρινο χρώμα, μπορούμε να το πετύχουμε χρησιμοποιώντας κουρκουμά. Μάλιστα, 5 γενναίες κουταλιές αρκούν. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τον κουρκουμά, προσθέτουμε νερό (μέχρι το σημείο που να μπορεί να καλύψει τα αβγά που θα βάλουμε μετά) και 2 κουταλιές ξίδι. Βράζουμε για περίπου μισή ώρα και έπειτα σουρώνουμε καλά.</div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;"> </div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;">Βάζουμε τα αβγά στο ζουμί, μαζί με μία ακόμη κουταλιά ξίδι και μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για μισή ώρα ακόμα.</div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;"> </div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;"><strong>Κόκκινο λάχανο για μοβ αποχρώσεις</strong></div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;">Για να βάψουμε τα αβγά μας μοβ/μπλε, ο καλύτερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε τα φύλλα του κόκκινου λάχανου. Με αναλογία ¼ λάχανο ανά 4 αβγά, βράζουμε σε μία κατσαρόλα τα φύλλα με λίγο ξίδι και νερό. Βράζουμε τα αβγά μαζί με το λάχανο για 15 λεπτά, βγάζουμε την κατσαρόλα από την εστία και περιμένουμε …6 ώρες.</div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;"> </div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;">Μπορεί να είναι χρονοβόρα διαδικασία, αλλά το υπέροχο χρώμα θα μας ανταμείψει. Επίσης, στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς τα αβγά έχουν μείνει αρκετές ώρες εκτός ψυγείου και ενδεχομένως να μην ενδείκνυνται για κατανάλωση. Καλύτερα να τα κρατήσουμε ως διακοσμητικά.</div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;"> </div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;"><strong>Για ανοιξιάτικα σχέδια</strong></div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;">Για έξτρα διακόσμηση υπάρχει και η τεχνική του…φύλλου. Για αρχή, μαζεύουμε και πλένουμε καλά μικρά φύλλα από λουλούδια και έπειτα τα στεγνώνουμε. Παίρνουμε παλιά καλσόν και τοποθετούμε μέσα το αβγό, όπου στη μία πλευρά έχουμε τοποθετήσει (απλωμένο) το φύλλο του λουλουδιού.</div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;"> </div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;">Δένουμε το καλσόν κόμπο, ώστε να σταθεροποιηθεί το φύλλο πάνω στο αβγό και συνεχίζουμε με τη βαφή μας. Όταν τα αβγά βαφτούν, αφαιρούμε το καλσόν και το φύλλο. Το αβγό μας πλέον έχει ένα δικό του ανοιξιάτικο σχέδιο.</div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;"> </div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;">Εναλλακτικά, μπορoύμε να κολλήσουμε πάνω στα αβγά μας κορδέλες, χάντρες και ό,τι άλλο ικανοποιεί την καλλιτεχνική μας φύση.</div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;"> </div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;"><strong>Ζεστή ή κρύα βαφή;</strong></div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;">Υπάρχουν δύο τρόποι για να βάψουμε τα αβγά: με κρύο και ζεστό χρώμα. Και οι δύο διαδικασίες έχουν την ίδια λογική αλλά στην περίπτωση της ζεστής βαφής έχουμε πιο έντονα χρώματα.</div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;"> </div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;"><strong>1. Ζεστή βαφή</strong></div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;">Βάζουμε τα αυγά να βράσουν μέσα στο διάλυμα. Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν περίπου 20 με 30 λεπτά. Αποφεύγουμε να βράσουμε τα αβγά και το υλικό (π.χ κρεμμύδια) μαζί, γιατί τα αβγά μας θα έχουν στίγματα πάνω τους. Για να αποκτήσουν ένα λαμπερό ομοιογενές χρώμα, βράζουμε το διάλυμα ξεχωριστά.</div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;"> </div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;"><strong>2. Κρύα βαφή</strong></div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;">Αφού έχουμε βράσει το διάλυμα, το αφήνουμε μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Το ίδιο κάνουμε και με τα αβγά. Έπειτα τοποθετούμε τα αβγά στο διάλυμα και περιμένουμε ανάλογα με την απόχρωση που θέλουμε να έχουν τα αβγά μας.</div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;"> </div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;"><strong>6 tips από τη γιαγιά για πετυχημένα πασχαλινά αβγά</strong></div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;">Υπάρχουν ορισμένες οδηγίες (από τις γιαγιάδες μας), οι οποίες παραμένουν ακόμα και σήμερα, οι ιδανικές συμβουλές για να πετύχουμε την καλύτερη βαφή.</div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;"> </div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;">1. Για ομοιόμορφο χρώμα στα αβγά μας, επιλέγουμε εκείνα που έχουν άσπρο τσόφλι.</div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;"> </div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;">2. Τα αβγά θέλουν πολύ καλό πλύσιμο για να απομακρυνθούν σκόνες και ειδικά λιπαρές ουσίες από το τσόφλι. Εάν παραμείνουν, δε θα βαφτούν καλά και το χρώμα δε θα σταθεροποιηθεί.</div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;"> </div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;">3. Για να μη σπάσουν τα αβγά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν, μόλις πάρουν βράση. Με τον τρόπο αυτό, τα αβγά σταματούν να «χοροπηδούν» κατά τον βρασμό, προστατεύοντας το τσόφλι.</div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;"> </div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;">4. Χρησιμοποιούμε πάντα γάντια και καλύπτουμε την κουζίνα και τον πάγκο μας, γιατί ακόμη και τα φυσικά προϊόντα βάφουν, ειδικά μάλιστα το παντζάρι.</div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;"> </div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;">5. Πάντα χρησιμοποιούμε ξίδι στο διάλυμα με το νερό. Το ξίδι, όχι μόνο αποστειρώνει το αβγό, αλλά σκληραίνει και το τσόφλι.</div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;"> </div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;">6. Μετά τη βαφή και εφόσον έχουν στεγνώσει τα αβγά, χρησιμοποιούμε μία μαλακή χαρτοπετσέτα και τα αλείφουμε απαλά με λίγο λάδι. Έτσι, θα διατηρήσουν τη γυαλάδα και το χρώμα τους.</div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;"> </div>
<p> </p>
<div style="text-align: justify;">Πηγή: clickatlife.gr</div>

Σχετικά άρθρα