Αρχική / 7 νοσήματα ύποπτα για επιδημίες
7 νοσήματα ύποπτα για επιδημίες thumbnail

7 νοσήματα ύποπτα για επιδημίες

Μέσω του συστήματος παρατηρητών νοσηρότητας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (Sentinel), επιτηρούνται νοσήματα με ευρύτερη σημασία για τη δημόσια υγεία τα οποία παρουσιάζουν σχετικά αυξημένη συχνότητα, δεν απαιτούν άμεση παρέμβαση δημόσιας υγείας (έτσι δεν ενδείκνυται η ένταξή τους στην κατηγορία των νοσημάτων υποχρεωτικής δήλωσης) και κατά κανόνα έχουν ήπια κλινική εικόνα (και έτσι συνήθως δεν χρειάζεται νοσηλεία σε νοσοκομείο).


Τα νοσήματα που επιτηρούνται είναι τα εξής:


1. Λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος με πυρετό


2. Γριπώδης συνδρομή


3. Γαστρεντερίτιδα


4. Ανεμευλογιά


5. Κοκκύτης


6. Ιλαρά


7. Ερυθρά


8. Παρωτίτιδα


Στο σύστημα συμμετέχουν εθελοντικά ιδιώτες ιατροί με ειδικότητα παθολόγου, παιδιάτρου ή γενικού ιατρού από όλες τις γεωγραφικές περιοχές της χώρας οι οποίοι δηλώνουν τα επιτηρούμενα νοσήματα σε εβδομαδιαία βάση. Συμπληρωματικά με το δίκτυο ιδιωτών ιατρών, λειτουργεί αντίστοιχο δίκτυο ιατρών Κέντρων Υγείας και ιατρών του ΙΚΑ. Το τελευταίο ασχολείται μόνο με την επιτήρηση της γρίπης.


Τα στοιχεία καταχωρούνται και αναλύονται και τα αποτελέσματα καταγράφονται στη συνοπτική εβδομαδιαία ανάλυση του συστήματος παρατηρητών νοσηρότητας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.


Στο στόχαστρο και η γρίπη


Το Σύστημα Παρατηρητών Νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας συντονίζεται από το Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ με τη συνεργασία του Τομέα Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και αποτελείται από τρία δίκτυα :


α) το Δίκτυο ιδι­ωτών ιατρών 


β) το Δίκτυο ιατρών Μονάδων Υγείας ΙΚΑ και


γ) το Δίκτυο ιατρών Κέντρων Υγείας – Περιφερειακών Ιατρείων.


Το σύστημα στηρίζεται όπως προαναφέρθηκε στην εθελοντική συμμετοχή των ιατρών και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1999. Στη διάρκεια της περι­όδου γρίπης 2010- 2011, συνολικά συμμετείχαν στο σύστημα 240 ιατροί.


Ειδικότερα, στο πρώτο δίκτυο συμμετείχαν 87 ιδιώτες ιατροί, στο δεύτερο 47 ιατροί Μονάδων Υγείας ΙΚΑ και στο τρίτο 106 ιατροί Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων. Μέσω του συστήματος αυτού γίνεται η επιδημιολογική επιτήρηση των προαναφερθέντων νοσημάτων με ευρεία σημασία για τη Δημόσια Υγεία.


Σκοποί του συστήματος είναι:


- η παρακολούθηση της διαχρονικής εξέλιξης της συχνότητας των υπό επιτήρηση νοσημάτων στην Ελλάδα


- η σύγκριση νοσηρότητας μεταξύ γεωγραφικών διαμερισμάτων της χώρας


- η έγκαιρη ανίχνευση επιδημιών.


ΠΗΓΗ:keelpno

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X