Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Σταματά η διάθεση νοσοκομειακών φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ
Σταματά η διάθεση νοσοκομειακών φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ  thumbnail

Σταματά η διάθεση νοσοκομειακών φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥΗ διοίκηση του ΕΟΠΥΥ απαγορεύει πλέον τη διάθεση των νοσοκομειακών φαρμάκων από τα φαρμακεία του οργανισμού.


Ασθενείς με σοβαρές παθήσεις, όπως ογκολογικοί και ρευματοπαθείς έχουν μείνει περισσότερες από 8 ημέρες χωρίς φάρμακα μετά την απόφαση αυτή.


 Όπως καταγγέλλουν ο Σύλλογοι Καρκινοπαθών και Ρευματοπαθών, με επείγον έγγραφο του στις 22/1/2014 προς τα φαρμακεία του οργανισμού, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ απαγορεύει πλέον τη διάθεση των νοσοκομειακών φαρμάκων για σοβαρές ασθένειες, που προορίζονται για χρήση σε δημόσια νοσοκομεία.


Σύμφωνα με το έγγραφο, τα φάρμακα αυτά θα χορηγούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ μόνο αφού προηγηθεί έγγραφο της Διοίκησης του Νοσοκομείου προς τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ στο οποίο θα τεκμηριώνεται η αδυναμία προμήθειας φαρμάκων και αφού δοθεί εντολή από τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ.


Μέχρι σήμερα τα φάρμακα για σοβαρές παθήσεις ήταν διαθέσιμα στους ασφαλισμένους και από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με μια απλή σφραγίδα "στερούμεθα" σε περίπτωση που τα τελευταία αδυνατούσαν, λόγω χαμηλών προϋπολογισμών, να τα προμηθευτούν.


Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, από την πλευρά τους, εκτιμώντας τις εκάστοτε ανάγκες, διέθεταν τα απαραίτητα αποθέματα. Παρότι αυτή η διαδικασία συχνά ταλαιπωρούσε τους ασθενείς, αφού έπρεπε πρώτα να περάσουν από το νοσοκομείο και μετά να πάνε με τη συνταγή και τη σφραγίδα «στερούμεθα» στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ώστε να επιστρέψουν μετά πάλι στο νοσοκομείο για τη θεραπεία τους, τώρα δημιουργείται επιτακτικό πρόβλημα, λόγω της αιφνιδιαστικής αλλαγής. Η διαδικασία διαφοροποιήθηκε «μέσα σε μια νύχτα χωρίς να προλάβουν τα νοσοκομεία να προμηθευτούν τα φάρμακα αυτά, ούτε και να δηλώσουν αδυναμία προμήθειάς τους και άρα να αιτηθούν τα συγκεκριμένα φάρμακα να εξακολουθήσουν να χορηγούνται από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ», όπως τονίζουν οι σύλλογοι των ασθενών.


Αποτέλεσμα είναι αυτή τη στιγμή τα φαρμακεία των νοσοκομείων να μην διαθέτουν σημαντικά ογκολογικά και ρευματολογικά φάρμακα για εξωτερικούς ασθενείς, ενώ τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, που έχουν αποθέματα, απαγορεύεται να τα διαθέσουν.


Ο Σύλλογος «ΕΥ ΖΩ με τον Καρκίνο» και ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης, ζητούν να σταματήσει η άνευ λόγου ταλαιπωρία των ασθενών με σοβαρές και χρόνιες παθήσεις, αφού η «διακοπή των θεραπειών τους έχει σοβαρές συνέπειες για την εξέλιξη των νοσημάτων τους πολλές φορές δε και για την ίδια τους τη ζωή».


Κρίνουν σημαντικό να επιτραπεί και πάλι η προμήθεια των συγκεκριμένων σκευασμάτων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία προμήθειας τους από τα δημόσια νοσοκομεία είτε να προκριθεί η κατ εξαίρεση διάθεσή τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X