Αρχική / Παιδί / Πυρετικός σπασμός. Είναι επικίνδυνος;
Πυρετικός σπασμός. Είναι επικίνδυνος; thumbnail

Πυρετικός σπασμός. Είναι επικίνδυνος;


Οι πυρετικοί σπασμοί οφείλονται σε μια ηλεκτρική υπερδιέγερση του εγκεφάλου του παιδιού και συμβαίνει πάντοτε όταν υπάρχει πυρετός.


Η υπερδιέγερση αυτή μεταφέρεται μέσω των νεύρων στους μύες οι οποίοι αρχίζουν να σφίγγουν και αμέσως μετά να συσπώνται ρυθμικά .


 


Ακολουθεί χαλάρωση, απώλεια της συνείδησης και τέλος το παιδί κοιμάται. Ο ύπνος είναι βραχείας διάρκειας και όταν το παιδί ξυπνήσει αποκτά το κανονικό του χρώμα  και συμπεριφέρεται τελείως φυσιολογικά.

Ποιά είναι τα συμπτώματα;


Το παιδί, όπως είπαμε πιο πάνω, κατά τη διάρκεια ενός πυρετικού επεισοδίου αρχίζει ξαφνικά να παρουσιάζει συσπάσεις στα χέρια και στα πόδια, το χρώμα του αλλάζει γίνεται ωχρό, αλλά καμιά φορά  μελανιάζει ιδίως γύρω από το στόμα. Το βλέμμα του είναι απλανές, συνήθως προς τα άνω και φαίνεται μόνο το άσπρο του ματιού. Το παιδί δεν επικοινωνεί με το περιβάλλον και μπορεί να έχει απώλεια ούρων.


Οδηγίες προς τους γονείς


Κατ’ αρχάς όσο τρομακτικό και αν είναι πρέπει να διατηρήσετε τη ψυχραιμία σας. Δεν πρέπει να πανικοβληθείτε, μη βάλετε το παιδί σας στο αυτοκίνητο και να τρέχετε με μεγάλη ταχύτητα για να φτάσετε στο πλησιέστερο ιατρείο ή νοσοκομείο. Εκτός από τον κίνδυνο να εμπλακείτε  σε ατύχημα, ο χειρότερος τόπος για να βοηθήσετε το παιδί σας είναι μέσα στο αυτοκίνητο. Οι σπασμοί θα σταματήσουν μόνοι τους μέσα σε μερικά λεπτά πριν να φτάσετε στον προορισμό σας.

·         Βάλτε το σε μια επίπεδη επιφάνεια σε πλάγια θέση, ούτως ώστε εάν κάμει εμετό να μη πνιγεί.
·         Βάλτε το κεφάλι σε έκταση (προς τα πίσω) για να αναπνέει καλύτερα.
·         Προσπαθήστε να ρίξετε τον πυρετό με  υπόθετο και χλιαρές κομπρέσες.
·         Εάν το παιδί σας είχε προηγουμένως σπασμούς, και ο παιδίατρος σας,  σας είχε χορηγήσει κλύσμα  διαζεπάμης (stesolid) μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αν η διάρκεια των σπασμών είναι μεγαλύτερη των 2-5 λεπτών. Οι σπασμοί θα σταματήσουν πολύ γρήγορα και το παιδί σας θα κοιμηθεί για λίγη ώρα.
·         Μην δοκιμάσετε να κάνετε τεχνητή αναπνοή. Δεν χρειάζεται.
·         Μην βάλετε οτιδήποτε στο στόμα του. Μπορεί να το πληγώσετε.
·         Μόλις το παιδί συνέλθει επικοινωνήστε με τον παιδίατρο σας.
·        Η χορήγηση αντισπασμωδικών φαρμάκων κατά τη διάρκεια ενός πυρετικού επεισοδίου δεν χρειάζεται.


ΠΗΓΗ:ygeianews.gr


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X