Αρχική / Η οικονομική κρίση φέρει εκατόμβες ασθενών. Τι λένε οι γιατροί του Κόσμου
Η οικονομική κρίση φέρει εκατόμβες ασθενών. Τι λένε οι γιατροί του Κόσμου thumbnail

Η οικονομική κρίση φέρει εκατόμβες ασθενών. Τι λένε οι γιατροί του Κόσμου


 Η οικονομική κρίση φέρει εκατόμβες ασθενών και οι δομές υγείας λειτουργούν ως «στρατοδικεία» που καταδικάζουν σε θάνατο τους φτωχούς.


 Αυτή την τραγική διαπίστωση κατέθεσε ο Νικήτας Κανάκης, αντιπρόεδρος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου  (ΓτΚ) στην χθεσινή εκδήλωση του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς με θέμα «Η διάλυση της δημόσιας υγείας: Κρίση, λιτότητα, αντιστάσεις». 


«Είναι χαρακτηριστικό, πως η επίσημη θέση του κ. Στουρνάρα όπως κατατέθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο είναι ότι το σύστημα Υγείας της Ελλάδας είναι το καλύτερο στην Ευρώπη, αναφορικά με τον ιατρικό τουρισμό (κυρίως αφορά μεταφορά τραυματιών από Λιβύη και ασθενείς από το Κατάρ)» τόνισε ο κ. Κανάκης και πρόσθεσε:


«Το να λειτουργεί στη χώρα της αντικαθιστώντας το κράτος Πρόνοιας, μια ανθρωπιστική οργάνωση όπως οι ΓτΚ που δημιουργήθηκε με σκοπό την αλληλεγγύη στον τρίτο κόσμο, το θεωρώ ήδη αποτυχία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κανάκης.


«Όνειδος» η κατάσταση στις υπηρεσίες Υγείας


«Οι Έλληνες ασθενείς που προσέρχονταν στα πολυιατρεία των ΓτΚ προ κρίσης ήταν 8% και σήμερα αγγίζουν το 60%. Έρχονται για βοήθεια, αυτοί που μας έδιναν πρώτα. Είναι τραγική η εικόνα να έρχονται στα πολυιατρεία, να πάρουν φάρμακα με τα ληγμένα βιβλιάρια».


Ο αντιπρόεδρος των ΓτΚ υπογράμμισε το γεγονός, πως το σύστημα υγείας στην Ελλάδα, αντί να προστατεύει τους φτωχούς, με τις πολιτικές που εφαρμόζονται, αφήνει τους ανασφάλιστους χωρίς πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και χαρακτήρισε την κατάσταση «όνειδος».


«Ο υπουργός Υγείας έδωσε voucher σε 200.000 ανασφάλιστους από το 1, 5 εκατομμύριο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κανάκης και αναρωτήθηκε:   


«Μπορεί να μας πει ο κ. Γεωργιάδης τι απέδωσε το εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία;»      


Ο κ. Κανάκης επισήμανε πως η Ελλάδα είναι η μόνη Ευρωπαική χώρα που δεν καλύπτεται ο εμβολιασμός των φτωχών παιδιών, υπογραμμίζοντας το γεγονός πως τα ανεμβολίαστα παιδιά δεν δικαιούνται να πάνε σχολείο.


«Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόνο το 2013, εμβολιάστηκαν στα πολυιατρεία των ΓτΚ πάνω από 6.000 Ελληνόπουλα» είπε ο αντιπρόεδρος ων ΓτΚ.


«Τραγική είναι επίσης η κατάσταση για τις ανασφάλιστες έγκυες γυναίκες που πρέπει να πληρώσουν 800 ευρώ για την κανονική γέννα και 1.400 για την καισαρική, χρήματα τα οποία αν δεν καταβάλλονται, μετακυλίονται στην εφορία».


«Για το υπουργείο Υγείας η ανθρώπινη ζωή είναι λογιστικό θέμα»


Από τη πλευρά της, η Κατερίνα  Πατατίγκα, συνταξιούχος νοσοκομειακός γιατρός και εθελόντρια στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού και στο Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραιά καταγράφει τη ζοφερή πραγματικότητα της κρίσης:


«Μετά την κρίση, δημιουργήθηκαν οι δομές αλληλεγγύης, για να απαντήσουν στη τραγωδία και απαριθμούν περί τις 30 σε όλη την Ελλάδα» τόνισε., υποστηρίζοντας πως «οι ανασφάλιστοι στη χώρα είναι πολύ περισσότεροι από τα 3 εκατομμύρια που ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ».


«Το σύστημα υγείας είναι απόλυτα δεμένο με την εργασία:  όποιος δεν έχει εργασία δεν έχει πρόσβαση στο σύστημα υγείας»  επισήμανε. «Αρκεί να σκεφτούμε ότι οι άνεργοι είναι πάνω από 30% και μαζί με τις οικογένειες τους δεν έχουν καμία πρόσβαση στην ΠΦΥ. Στο νέο νομοσχέδιο δεν γίνεται καμία αναφορά στους ανασφάλιστους, οι οποίοι φυσικά δεν έχουν καμία πρόσβαση και στην δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας».


 Η γιατρός υπογράμμισε πως για τους ανασφάλιστους καρκινοπαθείς οι 5 μήνες καθυστέρησης σε πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας,- που συχνά παρατηρούνται- σηματοδοτούν τραγική επιδείνωση της υγείας τους και τελικά οδηγούν μαθηματικά στον θάνατο.


«Το προσδόκιμο επιβίωσης πέφτει, η νοσοκομειακή περίθαλψη καταρρέει, οι δαπάνες περιστέλλονται, τα ταμεία  ενώθηκαν σε ένα για να καταρρεύσει στη συνέχεια και να γίνει αγοραστής υπηρεσιών υγείας και για το υπουργείο Υγείας η ανθρώπινη ζωή είναι απλά ένα λογιστικό θέμα» κατέληξε η κ. Παπατίγκα.ΠΗΓΗ: iatrikostypos


X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X