Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Στην Ελλάδα ο Νίκος Αναστασιάδης για το Κυπριακό
Στην Ελλάδα ο Νίκος Αναστασιάδης για το Κυπριακό  thumbnail

Στην Ελλάδα ο Νίκος Αναστασιάδης για το Κυπριακό

Τη σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής κυβέρνησης για την αποδοχή του κοινού ανακοινωθέντος, αναμένεται να λάβει σήμερα ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος μαζί με τον υπουργό εξωτερικών Γιάννη Κασουλίδη βρίσκονται από χθες στην Αθήνα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, ο Γιάννης Κασουλίδης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης έχουν συνάντηση αυτή την ώρα με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το κοινό ανακοινωθέν ανάμεσα στην Κύπρο και την τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν σημαίνει φυσικά επίλυση του Κυπριακού, σηματοδοτεί όμως την επανέναρξη των συνομιλιών οι οποίες είχαν σταματήσει το 2012. 

Τις τελευταίες ημέρες εντατικοποιήθηκαν οι παρασκηνιακές διεργασίες για την τελική σύνταξη του συγκεκριμένου εγγράφου, οι οποίες κορυφώθηκαν με την επίσκεψη στην Αθήνα τη Λευκωσία και τα κατεχόμενα της υφυπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ. 

Η κυρία Νούλαντ ζήτησε να ξεκινήσουν άμεσα οι συνομιλίες και όλα δείχνουν ότι το ανακοινωθέν θα βασίζεται στο προσχέδιο που κατέθεσε ο πρόεδρος της Κύπρου στις 18 Δεκεμβρίου. 

Το προσχέδιο αυτό καλύπτει, σύμφωνα με την κυπριακή κυβέρνηση, τρία βασικά της αιτήματα, τα "three singles". 

Δηλαδή:
 
-Το νησί θα έχει μια ενιαία νομική προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μία ιθαγένεια. 

-Σύμφωνα με το προσχέδιο η ενωμένη Κύπρος θα αποτελεί μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.

-Το ομοσπονδιακό Σύνταγμα θα ορίζει ότι η ενωμένη κυπριακή ομοσπονδία θα αποτελείται από δύο συνιστώντα ίσα κράτη.

Αντιδράσεις

«Απαράδεκτο επί της ουσίας» χαρακτήρισε χτες το βράδυ το προσχέδιο ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ο οποίος συμμετέχει στην κυβέρνηση.
 
Ο γιος του πρώην προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, μιλώντας σε κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό, κάλεσε τον Νίκο Αναστασιάδη να μην προχωρήσει σε συνομιλίες βάση του συγκεκριμένου κειμένου αποφεύγοντας ωστόσο να πει αν το κόμμα του θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X