Αρχική / Διάφορα αλλά όχι Αδιάφορα / Κρύβουν την αρρώστια του Κάστρο με παραποιημένες φωτογραφίες
Κρύβουν την αρρώστια του Κάστρο με παραποιημένες φωτογραφίες  thumbnail

Κρύβουν την αρρώστια του Κάστρο με παραποιημένες φωτογραφίες

Σάλο έχει προκαλέσει η προσπάθεια της Κούβας να αποκρύψει την προβληματική κατάσταση του πρώην ηγέτη της χώρας, Φιντέλ Κάστρο, μέσω της παραποίησης μιας σειράς φωτογραφιών του.Επτά εικόνες του Κάστρο, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση της Κούβας, είχαν αλλοιωθεί ψηφιακά, προκειμένου να αφαιρεθεί ένα ακουστικό βαρηκοΐας από το αυτί του Κάστρο.


Οι εν λόγω εικόνες κυκλοφόρησαν μέσω του κυβερνητικού Estudios Revolucion, ενός οργανισμού που διένειμε φωτογραφίες του κορυφαίου ηγέτη της Κούβας, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής μεταξύ εκπροσώπων της λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής στην Αβάνα.


Οι φωτογραφίες είχαν αναμεταδοθεί από το Associated Press και άλλους διεθνείς οργανισμούς ειδήσεων σε πελάτες σε όλο τον κόσμο.


Σήμερα, όμως, το Associated Press, ανακοίνωσε πως θα αφαιρέσει τις φωτογραφίες αυτές από τα αρχεία του, μετά την αποκάλυψη πως ήταν ψεύτικες.
Ο αντιπρόεδρος και διευθυντής φωτογραφίας του Associated Press, Σαντιάγο Λάιον, δήλωσε:


«Έχουμε διαπιστώσει πως ένας αριθμός επίσημων φωτογραφιών του Φιντέλ Κάστρο έχουν παραποιηθεί. «Η αφαίρεση στοιχείων από μια φωτογραφία είναι εντελώς απαράδεκτη και αποτελεί σαφή παραβίαση των κανόνων του Associated Press».
Το πρακτορείο ενημέρωσε τους επικεφαλής στην Κούβα για την απόφασή τους σχετικά με τις φωτογραφίες, χωρίς ωστόσο να λάβει κάποιο σχόλιο.


Σύμφωνα με τα πρότυπα του Associated Press, οι φωτογραφίες πρέπει να απεικονίζουν την πραγματικότητα και δεν μπορούν να χειραγωγούνται προκειμένου να προστεθούν ή να αφαιρεθούν κάποια στοιχεία που παραποιούν την πραγματικότητα.


Η πολιτική του ειδησεογραφικού πρακτορείου είναι να ελέγχουν τις φωτογραφίες προσεκτικά για πιθανή παραποίηση. Κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου ελέγχου, οι ειδικοί διαπίστωσαν μια ανωμαλία σε μια εικόνα που απεικόνιζε τον Κάστρο, στη συνάντηση με την πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, στην Αβάνα, στις 29 Ιανουαρίου.


Το πρακτορείο ζήτησε τα αρχεία των γνήσιων, σε υψηλή ανάλυση, φωτογραφιών από το φωτογράφο, Άλεξ Κάστρο, γιο του πρώην ηγέτη.


Σε αυτές φαινόταν καθαρά ένα λεπτό σύρμα στο αυτί του Φιντέλ Κάστρο, που έλειπε από τις παραποιημένες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν μέσω του Estudios Revolucion.


Σε μια ανασκόπηση φωτογραφιών, συμπεριλαμβανομένης μιας φωτογραφίας της συνάντησης του Κάστρο με την πρόεδρο της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντεζ, διαπιστώθηκαν παρόμοια στοιχεία παραποίησης.


Οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν τον τελευταίο μήνα, δείχνουν μιας λεπτή, διαφανή συσκευή στο αυτί του Κάστρο, που πιστεύεται ότι είναι ένα ακουστικό βαρηκοΐας.


Το Associated Press, μετέδωσε πως εκτός από την αφαίρεση των επτά αυτών φωτογραφιών, θα επανεξετάσει όλες τις φωτογραφίες του πρώην Κουβανού ηγέτη, των τελευταίων χρόνων, που φτάνουν στις 150. Από το ΕθνοςComments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X