Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Στο «συρτάρι» του Βρούτση τα σχέδια για τη περιουσία των ταμείων
Στο "συρτάρι" του  Βρούτση τα σχέδια για τη περιουσία των ταμείων thumbnail

Στο "συρτάρι" του Βρούτση τα σχέδια για τη περιουσία των ταμείων

Στο "συρτάρι" του υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση παραμένουν εδώ και ένα χρόνο τα σχέδια για την αξιοποίηση της τεράστιας περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο κ. Βρούτσης εξήγγειλε πριν από έναν χρόνο στη Realnews την προώθηση σχέδιου για την εκμετάλλευση των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων των ασφαλιστικών οργανισμών σε τρεις άξονες, μέχρι τώρα δεν έχει υλοποιηθεί κανένας. 

Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που προκειμένου να εξευρεθούν οι απαραίτητοι πόροι για την κάλυψη των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού επιλέγεται η γνώστη μέθοδος της περικοπής συντάξεων και παροχών με τελευταία την νέα μείωση στα εφάπαξ.

Οικόπεδα, πολυώροφα κτίρια, αλλά και αγροτεμάχια που θα μπορούσαν να αποδίδουν στα ταμεία εκατομμύρια ευρώ μένουν ανεκμετάλλευτα, ενώ στον αντίποδα οι ασφαλιστικοί οργανισμοί ξοδεύουν χιλιάδες ευρώ, προκειμένου να νοικιάσουν κτίρια και να τα επισκευάσουν (επ’ ωφελεία των ιδιοκτητών τους βεβαίως) για να στεγάσουν τις υπηρεσίες τους. 

Σύμφωνα με στοιχεία, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 153 ερειπωμένα ακίνητα, χωρίς ωστόσο όλα να είναι αξιοποιήσιμα, καθώς πολλά από αυτά λόγω της έλευσης του χρόνου έχουν υποστεί ζημιές. 

Μάλιστα, εκτιμάται ότι 2 στα 10 ακίνητα ούτε μισθώνονται ούτε ιδιοχρησιμοποιούνται. Η τεράστια «προίκα» των ασφαλιστικών ταμείων παραμένει χρόνια στα αζήτητα και κοστολογείται πάνω από 3,5 δισ. ευρώ. 

Το "παγωμένο" σχέδιο

Στα «χαρτιά» παραμένει η δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ), αφού το νομοσχέδιο παρά το γεγονός ότι είναι έτοιμο δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την μεταφορά όλων των ακινήτων των ταμείων και να αξιοποιηθούν από ειδικούς. 

Ακόμη έχει «παγώσει» τόσο η μετεγκατάσταση σε ιδιόκτητα ακίνητα των υπηρεσιών των ασφαλιστικών οργανισμών, όσο και η συγχώνευση των κατά τόπους διοικητικών λειτουργιών του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ. 

Σε περιοχές δηλαδή που υπάρχουν τρία διαφορετικά κτίρια για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων θα συγχωνεύονται σε ένα και ει δυνατόν σε ιδιόκτητο ακίνητο. 

Ενώ σε περιοχές που μέχρι σήμερα δεν εξυπηρετούντο κάποια από τις τρεις ομάδες ασφαλισμένων, αυτό θα γινόταν μέσω της νέας ενιαίας κτιριακής δομής. 

Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, εφαρμόστηκε σε 10 περιοχές και ναυάγησε, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις το ΙΚΑ που συστέγαζε τις υπηρεσίες των άλλων ταμείων, εξακολουθούσε να καταβάλει τα λειτουργικά έξοδα εξ’ ολοκλήρου. 

Καμιά ενέργεια δεν έχει γίνει και σε ότι αφορά τη δημιουργία ενός ενιαίου επενδυτικού φορέα, μέσω της συγχώνευσης της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών και την ΕΔΕΚΤ ΕΠΕΥ, στον οποίο θα μετέχουν οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων. 

Στόχος του φορέα, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, θα ήταν η ασφαλής και αποτελεσματική διαχείριση των κινητών αξιών των ασφαλιστικών ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης. 

Αυτή τη στιγμή, οι διοικήσεις των ταμείων είναι αδύνατο να καταρτίσουν επενδυτική στρατηγική ικανή να αξιοποιεί τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται ανάλογα με τις διακυμάνσεις του χρηματιστηρίου, καθώς για τέτοιου είδους αποφάσεις απαιτείται η έγκριση από το ΔΣ τους με αποτέλεσμα να χάνεται χρόνος και πιθανά κέρδη. 

Στοιχειωμένη εξακολουθεί να είναι και η ιστοσελίδα www.periousia.gr, καθώς παρά την πλήρη καταγραφή για πρώτη φορά της περιουσία των ταμείων, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν προχώρησε στην δημιουργία του φορέα που θα δραστηριοποιηθεί στο realestate. 

Μάλιστα αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί καν. 
Πηγή: www.real.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X