Αρχική / Υγεία / Παθολογία / 10 αθώα συμπτώματα που μπορεί να κρύβουν σοβαρές καταστάσεις
10 αθώα συμπτώματα που μπορεί να  κρύβουν σοβαρές καταστάσεις thumbnail

10 αθώα συμπτώματα που μπορεί να κρύβουν σοβαρές καταστάσεις

 


 


Είναι ένας απλός πονοκέφαλος,  ένα ενοχλητικό φούσκωμα, ένα βάρος στο στήθος…  Συνήθως πρόκειται για απλές ενοχλήσεις  που μπορεί να οφείλονται σε κακές καθημερινές μας συνήθειες. Μερικές φορές όμως μπορεί να είναι προάγγελοι σοβαρών νοσημάτων. Γι αυτό όταν κάτι επιμένει θα πρέπει να μας κινητοποιεί  και να μας οδηγεί στο γιατρό.
1.Πονοκέφαλος που δεν υποχωρεί


Η κεφαλαλγία είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Σε περίπτωση  όμως που ο πονοκέφαλος επιμένει θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό. Ίσως κρύβεται κάποιο ανεύρυσμα που μπορεί να μην προκαλέσει πρόβλημα για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά δεν πρέπει να παραμεληθεί γιατί  μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική αιμορραγία με όλες τις συνέπειες που μπορεί να έχει.
2.Βάρος στο στήθος


Όταν η ενόχληση επιμένει  και επεκτείνεται και στην πλάτη και το χέρι τότε θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα βοήθεια γιατί δεν αποκλείεται να πρόκειται για έμφραγμα του μυοκαρδίου.  Βέβαια δεν αποκλείεται ο πόνος αυτός να προέρχεται και από παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος.
3.Έντονος πόνος στη κοιλιά


Ο πόνος στην κοιλιά μπορεί να είναι σύμπτωμα πολλών καταστάσεων. Όταν αυτός εντοπίζεται στη δεξιά πλευρά δεν αποκλείεται να πρόκειται για σκωληκοειδίτιδα. Επίσης μπορεί να κρύβει και μια κύστη στις ωοθήκες.  Τις περισσότερες φορές αυτές απορροφούνται από τον οργανισμό μας, ωστόσο κάποιες φορές μπορούν να εξελιχθούν σε κακοήθεια. 


 


4.Συχνά φουσκώματα στο στομάχι


Τις περισσότερες φορές οι διατροφικές μας συνήθειες μας προκαλούν έντονες ενοχλήσεις οι οποίες υποχωρούν όταν σταματήσουμε να καταναλώνουμε αυτά που μας πειράζουν.  Οι γυναίκες όμως που εμφανίζουν συχνά τέτοια συμπτώματα  θα πρέπει να ενημερώνουν και   τον γυναικολόγο τους, καθώς δεν αποκλείεται να πρόκειται για καρκίνο των ωοθηκών.
5.Πόνος στα πόδια


Η καθιστική ζωή και η έλλειψη άσκησης προκαλούν μουδιάσματα αλλά και πόνο. Κάποιες φορές όμως ίσως κρύβεται και μια  φλεβική θρόμβωση.  Ιδιαίτερα προσεκτικές πρέπει να είναι οι γυναίκες –καπνίστριες  οι οποίες λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια .
6.Αύξηση  της ούρησης


Οι διατροφικές επιλογές μας και οι συναισθηματικές μας καταστάσεις, όπως άγχος και φόβος, μπορούν να επηρεάσουν και την ποσότητα και τη συχνότητα της ούρησης.  Μια αύξηση όμως της ποσότητας των ούρων μπορεί να υποκρύπτει σακχαρώδη διαβήτη. Το ίδιο και η πολυδιψία, η συνεχής αίσθηση δίψας και κατανάλωσης υγρών χωρίς να έχουμε καταναλώσει τροφές που θα μπορούσαν να το προκαλέσουν.
7.Μεταβολή σχήματος και μεγέθους  μιας ελιάς


Σίγουρα οι μεταβολές βάρους και η αύξηση της ηλικίας προκαλούν φυσιολογικά τέτοιες μεταβολές. Επειδή όμως ζούμε σε μια χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια και η έκθεσή μας στον ήλιο είναι αναπόφευκτη, κάθε αλλαγή σε μια ελιά στο σώμα μας πρέπει να μας κινητοποιεί άμεσα. Ο καρκίνος του δέρματος, γνωστός ως μελάνωμα, συναντάται συχνά στη χώρα μας.
8.Ενοχλήσεις στα μάτια


Τα μάτια αποτελούν όργανο- στόχο πολλών νοσημάτων. Σίγουρα η εργασία και η ηλικία μας επηρεάζουν την όρασή μας. Σοβαρά νοσήματα όμως όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, τα ανευρύσματα και πολλά αυτοάνοσα νοσήματα έχουν εκδηλώσεις από τους οφθαλμούς. Όταν λοιπόν διαπιστώνουμε πως δε βλέπουμε όπως πριν, πρέπει να απευθυνθούμε αμέσως στο γιατρό.
9.Έντονος πονόδοντος


Το πιθανότερο είναι να πρόκειται για κάποιο χαλασμένο δόντι που έχει παραμεληθεί. Στην περίπτωση όμως που ο πόνος επεκτείνεται πέρα από την στοματική περιοχή, όπως  στο λαιμό ή στο αυτί, δεν αποκλείεται να έχει  προσβληθεί  και το νεύρο του δοντιού. Η επικινδυνότητα αυτής της κατάστασης έχει να κάνει με τις μολύνσεις τις οποίες μπορεί να προκαλέσουν τα βακτήρια του στόματος, τόσο στο ίδιο στο νεύρο όσο και σε άλλες περιοχές του σώματος. 


 


10.Μόνιμη κόπωση


Είναι φυσικό ο έντονος τρόπος ζωής να προκαλεί κούραση.  Όταν όμως παρατηρήσετε να νοιώθετε πιο κουρασμένος από ότι συνήθως, χωρίς να έχετε αλλάξει τις συνήθειές σας, τότε θα πρέπει να κινητοποιηθείτε.  Χρόνιες αναιμίες, κακοήθη νοσήματα και  ενδοκρινοπάθειες μπορούν να κάνουν τον οργανισμό  να εξαντλείται πολύ πιο γρήγορα. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι όταν ξυπνούν το πρωί αισθάνονται τόσο κουρασμένοι σαν μην έχουν ξαπλώσει καθόλου. Πολλοί από αυτούς δεν γνωρίζουν πως μπορεί να πάσχουν από το σύνδρομο υπνικής άπνοιας, μια κατάσταση κατά την οποία σταματάμε να αναπνέουμε το βράδυ και επηρεάζει το καρδιαγγειακό μας σύστημα, ενώ έχει ενοχοποιηθεί για αρρυθμίες και υπέρταση.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X