Αρχική / Σεξ / Άνδρας / Ωχ… πρόβλημα στύσης! Τι να κάνετε αν εμφανιστεί ξαφνικά
Ωχ... πρόβλημα στύσης! Τι να κάνετε αν εμφανιστεί ξαφνικά thumbnail

Ωχ… πρόβλημα στύσης! Τι να κάνετε αν εμφανιστεί ξαφνικά

Η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί πια κοινό θέμα συζήτησης, ενώ εμφανίζεται σχεδόν παντού: στις συζητήσεις μεταξύ φίλων, στις αναφορές στις ειδήσεις, στη θεματολογία των εκπομπών κ.ο.κ.. Όμως παραδόξως είναι ακόμα πολύ δύσκολο για πολλά ζευγάρια να μιλήσουν για το σεξ κι ειδικά να μιλήσουν για τα προβλήματα στύσης, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, παρά το γεγονός ότι για τα περισσότερα ζευγάρια, το να μιλήσουν για τη στυτική δυσλειτουργία είναι το πρώτο βήμα προς τη θεραπεία – και την επιτεύξη καλύτερου σεξ, αφού μερικές απλές στρατηγικές μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της σεξουαλικής επικοινωνίας του ζευγαριού. 

Ας δούμε λοιπόν συνοπτικά τι μπορούμε να κάνουμε, σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα στύσης.


Aπό την επιστημονική ομάδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών

• Βρείτε έναν τρόπο να προσεγγίσετε το θέμα με τον οποίο θα αισθάνεστε άνετα

Αν αισθάνεστε διστακτικοί να ξεκινήσετε τη συζήτηση με τη σύντροφό σας, μείνετε λίγο με τον εαυτό σας και προετοιμάστε την προσέγγισή σας. Αν αυτό σας βοηθάει, κάντε πρόβα την εισαγωγή σας κι επιλέξτε μια στιγμή κι ένα μέρος που σας είναι άνετα. Κάποιες φορές ο καλύτερος τρόπος να αρχίσετε είναι αναγνωρίζοντας πως αυτό δεν είναι εύκολο θέμα να μιλήσετε και μπορείτε να πείτε "Ντρέπομαι να το συζητήσω, αλλά φαίνεται να έχω κάποια προβλήματα με τη στύση μου". Βέβαια, η σύντροφος μπορεί να αναφέρει το θέμα πριν από σας, οπότε δική σας δουλειά είναι να την καθησυχάσετε, δείχνοντας πως το έχετε αντιληφθεί κι εσείς ο ίδιος και ήδη σκέφτεστε πώς να το αντιμετωπίσετε.


• Καλό είναι να είστε ανοιχτοί και υποστηρικτικοί

Όταν υπάρχουν προβλήματα στην κρεβατοκάμαρα, τα συναισθήματα μπορεί να είναι τεταμένα. Αν έχετε αρχίσει να αποφεύγετε το σεξ από φόβο πως δεν θα έχετε στύση, η σύντροφός σας μπορεί να αρχίσει να πιστεύει πως δεν τη βρίσκετε πλέον ελκυστική και τα αισθήματά της πληγώνονται. Κάπως έτσι τα ζευγάρια ξεκινούν να αισθάνονται λιγότερη οικειότητα, ενώ εχθρικά συναισθήματα εισχωρούν σταδιακά στη σχέση.

Ακριβώς γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να μιλάμε για τα σεξουαλικά προβλήματα όπως η στυτική δυσλειτουργία με ανοιχτό και υποστηρικτικό τρόπο, ενώ είναι σημαντικό να πείτε από την αρχή πως δεν υπάρχει θέμα έλξης ή όχι από τη σύντροφό σας και καθησυχάστε τη, λέγοντάς της πως είναι ακόμα ελκυστική για σας.

• Η έγκυρη ενημέρωση οδηγεί στην αναζήτηση λύσης

Επίσημες ιστοσελίδες, επιστημονικά ενημερωτικά φυλλάδια και βιβλία προσφέρουν πολύτιμες συμβουλές για το πώς να ξεπεράσετε τα προβλήματα στύσης και να απολαμβάνετε καλύτερο σεξ. Μαζί με την παροχή πληροφοριών, παρέχουν μια γλώσσα επικοινωνίας για τα ζευγάρια που δεν μιλούν συνήθως άμεσα για το σεξ. Τα λόγια είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους. Κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται άνετα μόνο με ιατρικούς όρους όπως είναι το πέος, ενώ άλλοι είναι πιο άνετοι με όρους της καθομιλουμένης. Οποιαδήποτε λέξη μάς κάνει, αρκεί να κάνει το ζευγάρι να μιλά πιο ανοιχτά. Αν μοιραστείτε ένα καλό βιβλίο ή δείτε μια ιστοσελίδα για το σεξ, μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε την άδεια- και το λεξιλόγιο- να μιλήσετε μαζί για τη στυτική δυσλειτουργία και τη σεξουαλική σας ζωή γενικότερα…

• Μην κάνετε σεξ για να αποδείξετε ότι μπορείτε

Πολλοί σεξοθεραπευτές συνιστούν στο ζευγάρι να κάνει ένα διάλειμμα από το σεξ, ενώ επικεντρώνονται στη συναισθηματική οικειότητα.
Τα περισσότερα από τα ζευγάρια υποθέτουν πως θα γίνει πολύς λόγος για το σεξ, ενώ στην πραγματικότητα συχνά μιλάμε λιγότερο για το σεξ απ’ όσο περιμένουν, κι αυτό γιατί τα περισσότερα προβλήματα στύσης έχουν να κάνουν λίγο με τον μηχανισμό του σεξ και πολύ με το στρες, το άγχος, το θυμό κι άλλα συναισθήματα που "τρυπώνουν" στην κρεβατοκάμαρα.

Μιλώντας στενά για τη δουλειά, για τον γάμο ή για τη σχέση, για εσάς, μπορεί να είναι πολύ πιο χρήσιμο από το να προσπαθείς να κάνεις σεξ τη στιγμή που δεν μπορείς, αφού έτσι γίνεται καταναγκαστικά και συνήθως δεν έχει αποτέλεσμα ή επιδεινώνει το πρόβλημα. Οι ειδικοί συμβουλεύουν τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν σεξουαλική δυσκολία να αυξήσουν τη μεταξύ τους οικειότητα και το συναισθηματικό δέσιμο, κάνοντας περιπάτους μαζί, βγαίνοντας για δείπνο στο αγαπημένο τους εστιατόριο ή περνώντας ένα ήσυχο βράδυ απλώς συζητώντας. Όταν εσείς κι η σύντροφός σας αισθανθείτε πιο οικεία σε συναισθηματικό επίπεδο, μπορεί να δείτε πως η σεξουαλική σας επιθυμία και οι στύσεις σας θα έχουν πάρει τα πάνω τους. Χωρίς βέβαια όλα τα παραπάνω να σημαίνουν πως η συντροφικότητα θα υποκαταστήσει το σεξ, χρειάζονται και τα δύο.

Ανακαλύψτε νέους τρόπους για να αισθάνεστε ερωτικοί

Όταν έχετε πάλι επιθυμία να κάνετε σεξ, καλό είναι να είστε δημιουργικοί. Στην καθημερινότητα μιας μακροχρόνιας σχέσης, πολλά ζευγάρια πέφτουν σε τέλμα, προσπερνούν γρήγορα τα προκαταρτικά, χρησιμοποιούν μια ή δύο σεξουαλικές στάσεις, διότι βολεύουν ή αποτελούν συνήθεια, και κάθε σεξουαλική συνεύρεση είναι μια επανάληψη από ποιοτική αλλά και χρονική άποψη, ενώ επικρατεί η θεωρία "αφού ικανοποιούμαστε και τελειώνουμε, γιατί να δοκιμάσουμε κάτι άλλο;". 

Ειδικά όταν οι άνθρωποι είναι πολύ απασχολημένοι με τους άλλους τομείς της ζωής τους, υπάρχει μια τάση που υπαγορεύει "άντε να τελειώνουμε και μ’ αυτό".

Αυτού του είδους το σεξ προκαλεί άγχος στο να υπάρξει στύση γρήγορα- κάτι που επιδεινώνει την αίσθηση πίεσης που πολλοί άνδρες βιώνουν. Εξερευνήστε λοιπόν άλλους τρόπους σωματικής επαφής που δεν εξαρτώνται από στύση και διείσδυση, όπως τα χάδια ή το μασάζ, κι ας χρειάζονται περισσότερο χρόνο -εξάλλου το σεξ δεν μπορεί να περιοριστεί χρονικά ή να ενταχθεί σε ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα.

• Αναζητήστε βοήθεια


Αν όμως βλέπετε ότι το πρόβλημα επιμένει και ότι το άγχος είναι τόσο ισχυρό που δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε, δεν χρειάζονται υπερβολές και ηρωισμοί, ούτε να περιμένετε τόσο, ώστε το πρόβλημα να "εγκατασταθεί" στη σεξουαλική σας πραγματικότητα και να γίνει πρόβλημα της σχέσης. Είναι σημαντικό να μιλήσετε στον γιατρό σας, ώστε να αποκλειστούν προβλήματα υγείας που συνδέονται με δυσκολίες στη στύση, όπως καρδιακή νόσος, διαβήτης κ.ο.κ., και αφού διεξαχθεί ο απαραίτητος κλινικός έλεγχος και διαγνωστεί το υπόστρωμα του προβλήματος (οργανικό, μικτό ή ψυχογενές), να σας συστήσει τη κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση, είτε αυτό σημαίνει φαρμακευτική αγωγή είτε συνδυασμένη θεραπεία, δηλαδή φαρμακευτική αγωγή και σεξοθεραπεία.

Τα περισσότερα ζευγάρια ωφελούνται από την επίσκεψη σε σεξοθεραπευτή όχι μόνο ως προς την επίλυση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας, αλλά και ως προς τη βελτίωση της σχέσης τους, διότι μέρος της αντιμετώπισης του προβλήματος αποτελεί και το να μπορέσουν τα ζευγάρια να μιλήσουν πιο ανοιχτά και να έρθουν πιο κοντά.

• Αφήστε ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας

Ακόμα και στην εποχή του βιάγκρα, μια δυνατή και στενή σχέση εξαρτάται σε μεγάλο ποσοστό από το μοίρασμα των συναισθημάτων. Εξάλλου, κάθε σχέση έχει τα πάνω και τα κάτω της και ας μην ξεχνάμε πως η επικοινωνία είναι απαραίτητη και στη συναισθηματική και στη σωματική εγγύτητα. Τα προβλήματα στύσης μπορεί να αντιμετωπιστούν μέσα σε ένα "εικοσιτετράωρο", μπορεί όμως και να μην επιλύονται εν μία νυκτί. Εξαρτάται από το άτομο, την κατάσταση της υγείας του, τα βιώματά του, τις αντιλήψεις και τις πεποιθήσεις που έχει γύρω από το σεξ, την εικόνα του εαυτού του και φυσικά το περιβάλλον και τις συνθήκες. Η σεξουαλική εγγύτητα δεν είναι μια διαδικασία που αρχίζει και τελειώνει, είναι κάτι που το ζευγάρι δουλεύει κάθε μέρα μέσα στη σχέση, είτε εμφανιστεί δυσκολία είτε όχι.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X